Pozdrav svima,
Aplicirali smo prošle godine za Green Card lottery, nismo izvučeni, probat ćemo i ove godine. Ali i pokušavam nešto drugo.
Već skoro 5 godina radim za jednu Američku IT firmu. Ovdje, u Hrvatskoj, imam obrt i izdajem im račun svaki mjesec, tako da sam kod njih trenutno klasificiran kao ugovorni vanjski suradnjik. Poslujem samo s njima i sa svog obrta nisam nikad nikome drugome izdao račun ili primio uplatu, tako da mislim da bi to bio dovoljno dobar dokaz. Radim na mid level management poziciji, sa timom od cca 100 ljudi.
E sad, s njima sam već neko vrijeme pričao o odlasku preko bare, čak je u jednom trenutu i bila neka ponuda na stolu, ali zbog raznih raloga nisam u tom trenutu se mogao odlučiti. Kad sam se odlučio je bilo kasno za taj puta.
Postoji mogućnost napredovanja i kandidirao bih za Executive deputy poziciju, koja bi zapravo bila prvi korak prema velikim dečkima. Ali, ljudi na jako visokim pozicijama ne žele na to mjesto postaviti nekoga tko se ne nalazi u Americi i radi remote. Dodatni problem je u tome što sada postoje problemi sa financiranjem H1B1 vize s njihove strane, pošto je cijeli proces poprilično skup.
E sa, zanima me da li netko zna za koju bih još vizu mogao aplicirati. Oni tamo istražuju, ali pošto smo mi dio puno veće firme, ne znam koliko ozbiljno istražuju te mogućnosti, tako da i ja malo istražujem. Ako netko zna išta, bio bih zahvalan.
Ako ništa drugo, možda nas izvuku na godinu