View Single Post
Staro 25.10.2015, 01:54
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik boris g. Prikaz poruke
Magelan moram da te pitam sta je Medical Assisting Program i moze li da se upise sa srednjom skolom? Koja je cena? Ako sam dobro shvatio ti si tako dosao u Ameriku?
Medical Assistant je paralela medicinskog tehnicara koji (uglavnom) rade po lekarskim ordinacijama. U opis posla im ulazi veliki deo onoga sto med. sestre-tehnicari obavljaju po zdravstvenim ustanovama, ali su na zalost za svoj posao placeni bar dvostruko manje nego sestre. Ta velika razlika u plati se opravdava cinjenicom da su sestre "licensed healthcare professionals" dok su medical assistants "unlicensed assistive personnel". Dakle da bi se smanjili troskovi, napravljeno je zanimanje koje obavlja uzimanje vitalnih znaka (merenje krvnog pritiska, pulsa, telesne temperature, respiracija, saturacije kiseonikom), vadjenje krvi, EKG, davanje injekcija i vakcina, edukaciju pacijenata, i sve to u ambulantnim uslovima i uz nadzor (lekara, stomatologa, NP, PA...).

Moze se zavrsiti skola za MA, medjutim na tim radnim mestima cesto budu CNA, PCT, EMT kadrovi koji uz obuku na poslu (i gore pomenuti nadzor) obavljaju procedure koje im inace nisu u opisu zanimanja. Medicinska sestra (nurse) moze da radi na poziciji MA, medjutim to se retko vidja jer sestre, kao sto sam vec naveo, zaradjuju bar 2-3 puta vise... Satnica za MA u CHGO je $10-13 start dok sestre krecu sa $22-27 na sat pa na gore... U zoni prestonice (DC area) satnice su za nijansu vise, sto naravno prati vise zivotne troskove.

Cena i trajanje MA kurseva variraju od skole do skole. Skola u kojoj sam ja zavrsio MA pre 4.5 godine je kostala 7k i kurs je trajao 10 meseci. Ono sto je zanimljivo za MA kurseve je da se oni naveliko reklamiraju kao neko opako trazeno zanimanje, sa izuzetnim mogucnostima itd. itd. a u stvari ni 10% toga ne pije vodu u praksi...

Licno, posle svog iskustva sa tim zanimanjem, ne bih nikome savetovao da baca novac na MA kurs. U onom momentu poslova bas i nije bilo na pretek, a ono sto sam nalazio je bilo $9-10 na sat. Kombinacija CNA+Phlebotomy+EKG krace traje i manje kosta, a u ta tri kratka kursa zasebno se ovlada svim tehnikama koje se razvlace na MA 10 meseci. No opet, ko god se odluci na neku od ovih kombinacija, to treba da gleda kao privremeno resenje i da gleda da udje u nursing program (ili ici ka nekog drugom zanimanju u zdravstvu koje vodi ka licenci). Sestre (nurses) su izuzetno cenjene u US drustvu i mnogo, mnogo bolje kompenzovane za posao koji obavljaju.

Last edited by Magelan; 25.10.2015 at 01:59.
Reply With Quote