View Single Post
Staro 23.02.2016, 17:09
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Crystalmind Prikaz poruke
Pitanje za Magelana:

Selim se za jedno godinu dana u Kaliforniju, jer sam se udala za Amerikanca i zatražila spouse vizu tako da kad dođem tamo imat ću već status rezidenta s uvjetnom zelenom kartom.
Ovdje (u Hrvatskoj) radim kao medicinska sestra srednja stručna sprema. S obzirom da namjeravam tamo položiti kurs za CNA (ili možda čak uspjeti dobiti dozvolu da direktno idem na dobivanje certifikata) i upisati LVN program, zanima me da li je dovoljno prevesti svjedodžbu i licencu (i naravno sve to ovjeriti) da bi ta svjedodžba bila prihvaćena za upisati se za CNA i kasnije za LVN program? Ili bi bilo korisno da se napravi credential evaluations (u slučaju da se to prizna za CNA)? Nadam se da sam bila bar donekle jasna
- Overen prevod bi trebao da bude dovoljan da sluzi kao dokaz o zavrsenoj srednjoj skoli. U drzavama Illinois i Virginia za upis CNA kursa samo traze dokaz o zavrsenoj srednjoj skoli. Za pocetak svakako prevedi i overi svedocantsva i diplomu o zavrsenoj srednjoj medicinskoj skoli i to nosi ovamo sa sobom.

- Sto se tice direktnog dobijanja CNA sertifikata po osnovu tvog trenutnog zanimanja, to bi morala da proveris sa California Department of Public Health kakva je procedura oko ekvivalencije i da li bi morala da radis credentials evaluations. Svaka drzava sto se toga tice ima svoj set pravila, a za Cali konkretno nemam info.

- Za LVN program opet zavisi od skole do skole. Neke ce ti traziti samo dokaz o zavrsenoj srednjoj skoli, dok neke dodatno traze i CNA sertifikat uz jos par dodatnih prerequisites...