View Single Post
Staro 09.03.2016, 13:09
dmihalj dmihalj je offline
Drug član

Datum prijave: 23.09.2014
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Posto je moj slucaj malo specifican, prenecu svoje iskustvo vezano za izdavanje potvrde iz kaznene evidencije, pa mozda nekom bude znacilo kasnije... Naime, ja sam rodjen u Skoplju, Makedonija, ali tamo sam dakle samo rodjen ni dana nisam ziveo tamo, niti sam ikada imao prebivaliste u Skoplju. Sva moja prebivalista su bila samo u Srbiji (i jedan deo u USA, ali to nema uticaja na ovu pricu, posto vam iz USA ne treba ova potvrda, a i to prebivaliste u USA je bilo krace od 6 meseci). Stoga moj dosije se nalazi po mestu rodjenja u Skoplju i sva evidencija se cuva tamo, i to se nije nikada promenilo cak ni posle raspada Jugoslavije. Tako da ako ste u slicnoj situaciji postupak za vadjenje potvrde iz kaznene evidencije je sledeci. Prvo morate pribaviti tu potvrdu iz Skoplja, na osnovu koje vam nas MUP izdaje nasu potvrdu iz kaznene evidencije. Postoje tri nacina da se pribavi ta potvrda iz Skoplja, koja se inace tamo dobija u sudu. Prvi nacin je da ide po sluzbenoj duznosti (da nas MUP zahteva od njih) sto moze da traje dugo (vise od mesec dana), drugo je da licno putujete u Skoplje i izvadite istu. I trece je da imate nekog u Skoplju ko moze u vase ime da izvadi istu. Ja sam isao sa trecom varijantom, i u tom slucaju prvo morate sastaviti ovlascenje za zahtev za izdavanje kao i podizanje dokumenata ocereno u sudu ili kod notara, posto opstinska overa vazi jedino na teritoriji Srbije (ja sam pronasao neku formu na internetu i iskoristio to, i ponekad su vam potrebna 2 ovlascenja jedno za zahtev i jedan za kasnije podizanje dokumenta, posto ako vam dokument ne izdaju istog dana, traze da zadrze ovlascenje prilikom podnosenja zahteva, a traze i ovlascenje prilikom podizanja istih). Zatim to ovlasenje morate prevesti na makedonski (kobajagi ne razumeju srpski ), ali kod prevodioca cete platiti dupli prevod, posto nema prevodioca koji radi direktno prevod sa srpskog na makedonski, vec ide sa srpskog na engleski, pa sa engleskog na makedonski. Onda vam je najbrze da to ovlascenje posaljete autobusom za Makedoniju. Prilikom predaje zahteva za izdavanje dokumenta, moze se zahtevati da se dokument izda po hitnom postupku (sta se dodatno placa za podnosenje te molbe) i ako sudija odobri, dokument se izda u toku istog dana. Zatim opet najbrze je da vam se taj dokument vrati ponovo autobusom i sa tim dokumentom idete u MUP (po vasem mestu prebivalista), gde podnosite zahtev za izdavanje potvrde iz kaznene evidencije, i dokument iz Skoplja dajete kao prilog. Zatim je njima potrebno nekoliko dana da vam izdaju isti. Brzi nacin, za Beograd, jeste da idete u gradski MUP u 29. Novembra, sprat 3, soba 65 i tamo mogu da vam izdaju sa ovim dokumentom iz Skoplja takodje istog dana, ali nisam siguran da li za to mora da imate neko odobrenje ili nesto slicno tome, posto sam ja isao po "preporuci" . Znate vec i sami kako stvari funkcionisu... Sve se moze i nista se ne moze . Poslednja stvar je i da treba da uplatite 800din taksu za izdavanje ovog dokumenta. Toliko od mene, ako imate pitanja rad sam da pomognem. Srecno!
08.03.2016. - Lekarski pregled
10.03.2016. - Intervju u ambasadi
15.03.2016. - Preuzet pasos sa imigrantskom vizom
Reply With Quote