View Single Post
Staro 14.02.2017, 22:36
Inbly Inbly je offline
Član

Datum prijave: 10.09.2016
US lokacija: Indianapolis, IN
YU lokacija: Banja Luka, Republika Srpska
Nepromenjeno

Pozdrav ljudi!
Evo da se i mi javimo sa svojim iskustvom iz Sarajeva.
Prvo da napomenem da smo se vjenčali 10-ak dana prije nego što nam je stigao mail sa zakazanim intervjuom, jer smo se plašili da nećemo stići na vrijeme izvaditi nova dokumenta s obzirom da je supruga mijenjala prezime.
Interview je bio zakazan za 14:00, pa smo se mi u 13:45 nacrtali ispred ambasade. Tu smo sačekali 5-10 minuta, a zatim jedno po jedno prošli kroz obezbjeđenje, pa u čekaonicu. Ubrzo smo pozvani na šalter gdje smo predali dokumente.
Od dokumenata su nam tražili:
-pasoši - za oboje
-dvije fotografije 5x5 - za oboje
-rodni list(original) - za oboje
-vjenčani list(ja original, supruga ovjerenu kopiju) - za oboje
-confirmation Page od DS-260 - za oboje
-potvrda iz MUP-a - za oboje
-potvrda iz Suda - za oboje
-diploma srednje škole i svjedočanstva(original, vraćena poslije razgovora, kopija zadržana) - samo ja, nosilac
-prevod diplome(original, ovjeren kod sudskog tumača) - nosilac
-potvrda da nisam služio vojni rok - nosilac
Mi smo još nosili, a nisu nam tražili:
-diploma srednje škole i faksa(sa prevodima) - supruga
-Appointment info page
-Page/info da sam izvučen
-potvrda o mjestu prebivališta
-kopije svih dokumenata
Na tom šalteru smo dali otiske i odgovorili na par pitanja (djevojačko prezime supruge i njene majke, ime oca i majke supruge, da li smo dosad bili u SAD).
Dalje, pozvani smo na blagajnu da platimo 2x$330.
Još malo smo sačekali, pa je uslijedio razgovor sa konzulicom
Prvo nas je pitala da li pričamo engleski, a zatim smo dali zakletvu. Pitala nas je kad smo se vjenčali, koliko smo prije toga bili u vezi, da li se pridružujemo porodici ili prijateljima u SAD i ko nam je osoba čiju smo adresu naveli u DS-u. Iako smo ponijeli puno dokaza o vezi (fotografije sa vjenčanja i od ranije, screenshotove mailova i razgovora sa WhatsApp-a i stari pasoš zbog pečata sa zajedničkih putovanja) ništa od toga nam nije tražila. Bila je jako ljubazna i ubacivala simpatične komentare, pa nije bilo mjesta za nervozu. Uslijedilo je čuveno CONGRATULATIONS
Svi u ambasadi su bili jako prijatni što je pomoglo da nam čitava procedura prođe bar malo opuštenije. Kada smo završili bilo je 14:45 (možda smo oborili neki rekord)

Srećno svima koji tek trebaju na intervju i čestitke svima koji su već zeleni!