Ja moram priznati da me fascinira koliko nas odluku o tome gdje otici donosi skoro iskljucivo na osnovu toga da li imamo nekoga u tom gradu ili ne.
Naravno da je bitno, ali recimo, ako bi birali izmedju lokacije A gdje imate zagarantovan posao, ali nigdje nikoga, i lokacije B, gdje imate dobrog prijatelja, ali nemate posla, na sta bi se odlucili (ako su svi ostali parametri isti)?
Koliko osoba razmislja da ode recimo negdje gdje je nezaposlenost manja, klima ljepsa, skole bolje ocijenjene, nekretnine jeftinije, sigurnije, ali da krecete bas od nule, bez igdje ikoga?
Evo npr kako sam ja pokusao da suzim izbor. Naravno, nece nam kriteriji svima biti isti (nekom je skola nevazna), niti ce imati istu vaznost, ali ja sam ovako krenuo. Crveno oznake u uglovima su komentari sa linkovima na trulia.com, rent.com, great-schools itd.
Inace, brat mi je u Syracuse-u, i on insistira da dodjemo tamo, ali se meni bas ne ide iz gore navedenih razloga. A i vec smo bili jednom, i nije lose, mada ima puno boljih lokacija u SAD - a jednom kada pustis korijene, ne preseljava se tek tako.