Citat:
Prvobitno poslao korisnik LJ75
Odakle ste ovo slali, jer izgleda da oni rade od luke do luke? Sto u mom slucaju znaci da bih trebao organizovati prevoz do Ploca, pa dalje.
Nije ni bitno, ima ih dosta, pa cu vidjeti sta da radim. Iskreno, osim nesto slika i sl, i ne pada mi na pamet sta bih mogao poslati.
Ja se upravo selim iz Nigerije, pa saljem i frizider, i zamrzivac, i slike..., ali je drugacije kada firma placa, a sama procedura i nije bas tako jednostavna.
Poenta je da vam nijedna drzava nece dozvoliti da tek tako unosite stvari a da ste oslobodjeni placanja carine i poreza. Ovo je procedura za Bosance, a vjerujem da je i za Srbiju slicno, a sigurno je da i SAD imaju svoje zahtjeve. Slazem se da je apsurd slati elektroniku, sto zbog cijene, sto zbog napona i frekvencije, a na kraju krajeva i carine.
Ja opet nekako mislim da cemo nas 4 moci ponijeti sve u tih 184 kg. Moja logika je da gledam vrijednost po kilogramu tezine. Npr. ponijecu neke kuhinjske stvari (japanske nozeve), jer su dosta skupe, a tezina je 2-3 kg, ili npr. kozne cizme ili jaknu, dok naravno ne bih nosio stvari koje zauzimaju puno prostora, a jeftine su.
|
Kako ove godine nisam odabran do daljnjeg cu se seliti u Cro. vezano za poreze i carine tu ce mi biti jednostavnije shipovat iz Cro. u USA iz prostog razloga sto USA i EU imaju sporazume o bescarinskim zonama i bla bla bla
naravno uvijek treba popuniti dokumentaciju i na primjer bez teretnog-tovarnog (kako li se vec zove) nista ni ne mozes importovati jer kada vec jednom tamo dodje na carinu i odluce se ne znam po principu slucajnosti da te otvore a ti nemas sve predmete na popisu
budi siguran da ih neces importovati i da ce biti zaplijenjeni na carini sve dok ne obezbjedis KO ZNA STA...
da ne idemo bespotrebno u tu temu jer o tome dalje vec nista ne znam.
Sto se luke tice kod nas je bila u pitanju Rijeka, a tacno je da su Ploce najbliza u 90% slucajeva za ovu vrstu brodskog saobracaja, ali ova firma tada nije radila sa Plocama, da li sada radi nisam siguran.
Kada kucas u pretrazivac mozes provjeriti grad jer ne mora nuzno biti luka moze biti i neki veci grad u blizini u kojem imaju mozda svoj centar ili ako nema centra onda odakle ide neki njihov ili neki od njihovih speditera. pa ti tako stvari prvo tovare na kamion pa sa kamiona na brod.
Uglavnom nije to neki problem zaista je jednostavno jer te ljudi u agenciji upute na sve sto je potrebno od dokumentacije jer je njima u cilju da preuzmes posiljku bez poroblema da im se ne zadrzava kontejner sa stvarima drugih zbog tebe, a i sam kontejner ko kontejner.
A nesto mi sad pada na pamet, zasto ti ne posaljes iz Nigerije direktno za USA na neciju adresu ako imas kod koga. Sto bi se na nasem reklo "O JEDNOM TROSKU" ne mislim pri tome da nasamaris firmu ili nesto slicno vec samo se ne zezas jer je papirologija uzasna i sve to sto vec govoris
(nisam ni znao da za bosnu postoje IKAKVI propisi, a pogotovo ovakvi)
Usput, gdje si pronasao ove instrukcije? Interesuje me i pokusavam da pronadjem sta je za Hrvatsku kada importujem odavde iz BiH svoje licne stvari jer se selim? U konzulatu mi daju jako sture informacije ako i ikakve.
Hajde ako ti nije frka da mi pomognes oko ovoga pokusavam pronaci neke instrukcije na internetu, ali ili ne znam potraziti ispravno ili ne znam ni ja
ne uspjeva mi uglavnom.
I da, imaj na umu da za IZVOZ ali i UVOZ slika moras dobiti posebne dozvole iz MIP-a (min. inostranih(ili ti ga vanjskih) poslova)

To zvuci zeznuto ali u biti nije uopste, samo malo duze traje...
Podnesu se zahtjevi i oni izdaju posebnu dozvolu kojom se potvrdzuje koje autor i razliciti dodatni detalji o samom umjetnickom djelu, a onda i to da si ti vlasnik i kao da se njome legalno moze prometovati jer ne ide u komercijalne svrhe nego usljed selidbe ili tako nesto. Traje proceduralno dok se izda jer je kao i sve kod nas uzasno sporo, ali nije nikakav bauk da znas.