Citat:
Prvobitno poslao korisnik Rufus
Pozdrav svima I cestitke dobitnicima.
Novi sam na forumu,mislim skoro sam kreirao account,ali vec dugo znam za oval forum i citam i istrazujem(Prijatelj mi je aplicirao prosle godine,ali nazalost nije izvucen)Ja sam evo prvi puta aplicirao i dobio sam 
Probao sam pronaci odgovor na ova pitanja ali bez uspjeha.
Evo ovako,imam zavrsene tri godine srednje (redovno) ,cetvrtu sam upisao vanredno i zavrsio.Odmah nakon srednje upisem fakultet (studiram poslovnu informatiku na Apeironu u B Luci),ostalo mi je jos par ispita da diplomiram.
Moj CN je nizak 3XXX,tako da ako posaljem DS 260 ovih dana najvjerovatnije cu biti pozvan na intervju negdje u oktobru,a diplomu bi trebao dobiti nekad do kraja decembra .
Ne znam sta je pametnije :da posaljem DS 260 kasnije,ill da posaljem uskoro pa da odgodim intervju(procitao sam negdje :Jelena 25 may 2016
Meni nisu hteli da odlože intervju, zvala sam dva puta i oba puta su me odbili i rekli da je bolje da dođem u zakazani termin.)
Kao sto vidite zelim da dodam I tu diplomu o zavrsenom fakultetu,posto mi najvjerovatnije nece priznati tu zadnju vanrednu godinu srednje skole.
Kad dobijem diplomu kontaktirao bi ih da mi otkljucaju account da mogu da dodam I to.
Sta mislite da li je to izvodljivo ?
Hvala unaprijed!
|
Tehnicki gledano, ti do decembra, odnosno do momenta dok ne dobijes diplomu, neces zadovoljavati trazene uslove. Dakle, ako bi u ovom momentu ispunio DS260, imas 3-godisnju srednju skolu, sto te diskvalifikuje.
E sad, i ja imam 3-godisnju srednju, ali i zavrsen fakultet (vani), tako da je taj dio OK.
Isto tako, promijenio sam datum interview-a sa 15.5 na 12.6, jer smo trenutno vani, tako sto sam nazvao ambasadu u Sarajevu (ovo mozes uraditi tek nakon sto ti je slucaj u ambasadi, a ne u KCC - do tada sve rijesavas sa KCC-om).
Ovo gore ti pisem cisto da vidis da su ovi u ambasadi u Sarajevu skroz OK (recimo na nekim forumima su mi rekli da u nekim zemljama uopste nece da razgovaraju o bilo kakvim promjenama).
Sve u svemu, moj prijedlog je da pokusas sto prije dobiti diplomu, i onda unesi u DS260 kao da imas zavrsen VSS (bachelor), i mirna Bosna. Recimo da je to u Decembru. U tom slucaju, imao bi razgovor recimo u aprilu.
Mozda mozes vidjeti sa fakultetom da ti dadnu neku 2-godisnju diplomu, kao visa skola, u medjuvremenu, ako si zadovoljio uslove, vjerujem da bi i to bilo dovoljno.
Iskreno, mislim da nemas razloga za brigu da neces doci na red. Moj broj je 259xx, a poslao sam DS260 u septembru.
Naravno, odluka je tvoja, a mozda se jos neko javi. U svakom slucaju, sretno.