Drugari,
Danas smo zavrsili lekarski u Smiljanicevoj 22. Mnogo puta napisano, najpre vade krv i dajete urin ( odmah kad dodjete vam daju casicu i odete u wc ) izmere vam temperaturu, predate pasose, kartoncice sa vakcinama ( MMR I TETALPAN/TETANUS), 4 fotografije (5×5cm) i platite 200$ za odrasle , 100$ za decu. Dobijete uput za rendgen pluca u Clinicanovoj, i u Smiljanicevu se vracate nakon sto budu gotovi rezultati rendgena ( u nasem slucaju to je bilo nakon 2 sata).
U Clinicanova je sve islo jako brzo. Naravno beba nije isla na rendgen

Snimanje traje sve ukupno sa svlacenjem i oblacenjem 5 minuta, a rezultati ( na disku) se dobiju za sat i po, barem je tako bilo u nasem slucaju.
Vracamo se u Smiljanicevu sa diskovima i cekamo na sistematski. Do tada su vec gotovi rezultati krvi i urina.
Sistematski otpocinje odgovaranjem na pitanja kada ste rodjeni, pusac/nepusac, alkohol, operacije, lekovi, dioptrija, neke nasledne ili aktuelne bolesti, terapije,... potom se svlacite, ostanete u vesu, ide merenje pritiska, slusanje srca i pluca, provera refleksa ruku i nogu, merenje tezine i visine, opipavanje ( jajnici i grudi u slucaju zenskog roda), za muske moram proveriti sa muzem pa cu javiti. Zati se obucete, potpisete sve to sto je lekar zabelezio, uzmete kartoncic sa vakcinama i sacekate da oni sve papirice spakuju u kovertu, potpisu je i daju vam kopiju formulara na kom ce biti vasa slika i unete vakcine. To skenirate i sacuvate u nekom cloudu ili usb kako bi vam bilo dostupno u Americi. I lekrski je zavrsen. Sledeci korak je cekanje intervjua.
*Vakcine
Kako MMR i Tetanus vakcine po US zakonu vaze 10 godina, mi smo isli kod nase doktorke da nam da nalog za tetanus, i primili smo ga istog dana u nasem Domu Zdravlja - BESPLATNO. Za MMR vakcinu smo otisli u Zavod za javno zdravlje u 29. Novembra, 4. sprat, soba 80. Platili 1600 dinara i dobili vakcinu. Sve je bilo gotovo za 5 min. Tu su nam dali kartoncic i upisali vakcine, pecatirali i to nam je bilo dovoljno i validno za lekarski. Beba naravno posto nema jos ni godinu dana, nije naknadno primala vakcine.
Vakcinacija u Smiljanicevoj je po meni skupa, 3000 din po vakcini - ali ako ne uspete da to zavrsite u domu zdravlja i zavodu nemate bas puno izbora.
Takodje, u Domu zdravlja su nam rekli da obe vakcine mozemo primiti i u Batutu, s tim sto ne znam da li se tamo obe placaju ili samo MMR.
Za sada toliko.