View Single Post
Staro 09.07.2017, 19:53
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

Svaki Nursing Program koji vodi ka RN (bilo da je ADN na CC ili BSN na Univerzitetu) ima spisak predmeta koje je neophodno da imas polozeno kako bi stekao uslov da se prijavis za upis. Na tom spisku uglavnom budu Anatomija I i II, Hemija (nekad jedan kurs neorganske i jedan organske), Fizika, Matematika/Statistika. Ovo nije fiksni niti konacni spisak i razlikuje se od skole do skole. Ti imas pravo da dodjes na lokalni CC i upises se da pohadjas samo te predmete. Pohadjanje CC-a nije uslovljeno upisivanjem odredjenog programa, dakle imas pravo da pohadjas do recimo 3-4 predmeta u semestru (zbirno uglavnom ne vise od 12 kredita) po tvom izboru. To mozes posle da iskoristis da ili na istom CC kada steknes uslov upises nursing, ili da to iskoristis za upis nursinga na Univerzitetu.

Raditi i ici u skolu je teska zafrkancija i cimanje, pogotovo kad treba da se uklope rasporedi. Moja situacija je bila takva da mi je trebalo nesto sto je brze moguce a to je bio LPN za koji u toj mojoj privatnoj skolici nisam ni morao da radim prereqs jer sam anatomiju i farmakologiju vec imao u transkriptu sa Stomatoloskog Fakulteta u Beogradu. Casovi su bili subotom i nedeljom popodne sto se nije kosilo sa poslom, a klinicke vezbe su bile dva puta nedeljno tokom radne nedelje pre podne sto sam uspevao da uklopim sa popodnevnom smenom na poslu. Za 13 meseci je i to bilo gotovo. LPN moze na dalje skolovanje ka RN online tako da je to posle bilo mnogo lakse sa poslom. Ukoliko imas vremena i sredstava da ides na Accelerated BSN, to je svakako bolje jer to uzme neke 3 godine (sve zajedno sa prerequisites), dok LPN+LPN2RN+RN2BSN uzme sve zajedno nekih 4-5 godina bez da pravis pauze izmedju... Licno, vise mi je prijalo da posle godinu dana kao LPN imam pristojan posao i platu pa da polako napredujem dalje. Da sam imao mogucnost da samo studiram, verovatno bih isao na aBSN.

Ukoliko odluka padne na LPN skolu, tu je najlakse upisati privatne skole (vocational/technical schools). Skole tog tipa su najbrojnije i najjeftinije na Floridi i u Severnoj Virdziniji.

Videces sam kada dodjes kako ce situacija da diktira razvoj dogadjaja, ovako SBBKBB je malo nezahvlano davati savete.