View Single Post
Staro 01.09.2017, 04:59
Micicici991 Micicici991 je offline
Član

Datum prijave: 31.08.2017
Exclamation

Drugari,

Evo jos jedne nove clanice, zalutale u brdu novih informacija, te bih vas prijateljski zamolila za savet i pomoc.
Naime, trenutno se nalazim u Americi, na cuvenoj J1 vizi, i naravno, htela bih da odradim ekstenziju iste. Kako sam cetvrti put na programu , trenutno na Phd u Beogradu, htela bih da nastavim studije u Americi ili zavrsim neki Master, kad vec od nase drage Srbije nema 'leba, a i izgubila sam volju da se vratim istom sistemu. Da ne gresim dusu, ima dosta stvari koje mi idu u prilog: prethodno zavrsene studije, stipendije, proseci... ali ono sto nemam da bih aplicirala za Univerzitet, a zatim i scholarship, fellowship da bih isplatila taj harac jeste TOEFL. Ono sto bih trenutno mogla jeste da krenem sa nekom skolom jezika dok ne odradim to, a zatim apliciram i za sam Univerzitet i vidim sta mi je dalje ciniti.
Ono sto me zanima jeste, da li je pametnije da to radim na ovaj nacin, tj iz Amerike (sto bi moralo biti exspresno) ili bih morala da se vratim u Srbiju, odem na viziranje, i ispostujem sva pravila, i trpim rizik demokratskog sistema i strepnju da li ce mi reci DA ili NE. Itekako mi je jasno da vecina radi to odavde, ali jedino cega se plasim je to kada bih mogla da odem nazad u Srbiju i vidim svoje.. Spremna sam i na rizik, i na zrtvu, ali ne bih volela da zarobim samu sebe ako se, ne daj Boze, nesto desi i ne budem u mogucnosti da im se vratim.

Primetih da @vuxanne, @Magelan, @BaneJovic (i mnogi drugi, ne zamerite sto niste pomenuti) barataju poprilicno velikom kolicinom informacija, pa se nadam da ce bar neko od vas videti ovaj post.

Unaped zahvalna,
milicica991
Reply With Quote