Citat:
Prvobitno poslao korisnik anajaksic77
Zanima me da li me mozete uputiti na neku temu na forumu gde mogu saznati nesto više o tome šta je potrebno za upis dece u srednju i osnovnu školu u US.Mi smo izvučeni na DV 2018 i ako sve bude u redu,sledece godine bi moje starije dete tamo krenulo u srednju skolu.Zanima me da li ce morati da polaze neke ispite za upis(kao prijemni kod nas),neki test iz Engleskog itd.
Hvala unapred...
|
Ja moram da kazem da sam pretrazila ceo forum i da je to najslabije pokrivena tema, cak sam apelovala da se reaktivira svezim informacijama ali nema znacajnijeg napretka od tada.
Naime ja nemam nikakvog iskustva jer se tek spremam za intervju kao i ti ali sam se raspitivala van foruma i pisala nekim skolama u USA. U State of Maryland npr postoji ustanova koja se bavi upisom internacionalne dece u skolu i koja procenjuje u koji razred treba dete da se upise. Moja kcerka je na granici elementary i middle school (5th ili 6th grade) pa mi je to veoma znacajano zbog izbora skole gde ce je primiti.Odgovorili su mi da se rade se neki testovi za koje procenjujem da nisu formalni testovi vec vise procena strucnog lica kakvo je znanje engleskog jezika i matematike i stekla sam utiska da nisu birokrate po tom pitanju vec ce odrediti razred deteta u cilju sto boljeg uklapanja. Od prijatelja saznajem da su veoma fleksiblni oko skolovanja uopste i da deca ukoliko imaju kapaciteta mogu i da preskacu razrede i/ili polazu pojedine predmete iz starijih razreda, a takodje svake godine decu iznova dele u odeljenja prema nivou znanja i u skladu sa tim prilagodjavaju nastavu. Sve ovo se odnosi na state of Maryland i DC area. Zato ja moju kcerku gledam da osposobim sto vise u znanju engleskog da bi se lakse prilagodila i stimulisem da uci na njihov nacin online (ex.
www.khanacademy.org)
Pozdrav