1. Ne mozes da se pojavis sa njom. Ona je dobila, ti nisi, niste u srodstvu (bar ne jos). Cak i da se odmah ozenis, u svakom slucaju neces dobiti sansu da ides sa njom odmah u ambasadu da vadis vizu. Mora sve to da se prijavi ambasadi, to je procedura, neces stici.
Ako je osoba americki drzavljanin, moze da dovede verenika/cu u USA pa da se tamo uzmu. Ali imigranti (kao tvoja devojka) mogu da dovedu samo muza (i decu do 18. god). Moja preporuka je da je pustis da uzme vizu, pa posto ce imati 6 meseci da ode (ne mora odmah), uzmite se neposredno posle toga. Onda ti mozes da apliciras na osnovu izvoda iz knjige vencanih (ona ce tamo imigraciji na ulazu morati da podnese papir na uvid da imaju informaciju).
Onda ti mozes da dobijes neku vrstu turisticke vize sa kojom mozes da udjes u SAD, pa da tek tamo udjes u proceduru za imigraciju. Tj., ne moras da cekas da radis sve te gluposti oko imigracije, jer oni nece da razdvajaju porodicu. Mada, sto se i ja pa toliko mucim, idi lepo na sajt, imaju jako lepe lake literature za citanje: http://travel.state.gov/visa/immigrants/types/types_1493.html :-)
2. Ameri ne traze nista, niti te ista pitaju. Pitace te nasi na granici jer po nasem zakonu ne smes da izneses vise od 2000e iz zemlje. Ja sam poneo MALO vise, i nisam hteo da lazem carinika, rekao sam da se selim i da nemam kartice, pa su me pustili. Posto ipak ne znas na koga mozes da naletis, ako imas vise od toga bilo bi pametno da nadjes neki alternativni nacin da preneses visak.
2a. Pretpostavljam da si procitao ovu temu, pa verovatno tvoja devojka ima nekoga tamo ko ce da "garantuje" za nju. Ako nema, onda Ameri traze da imas novcana sredstva, ali ne mislim (nisam siguran, doduse) na kes, nego na imovinu. To ce joj traziti vec u ambasadi, jer ambasada ne prosledjuje nikome tvoje originale (jer ne znaju gde ces zavrsiti) nego ce joj dati zapecacenu kovertu sa svim njenim papirima koju ce morati da preda immigration officer-u na carini na aerodromu.
Nadam se da sam pomogao, ako imas jos nekig pitanja, javi se.
|