Citat:
Prvobitno poslao korisnik elefteros
Samo sam prve godine kada sam proveo 8 meseci radio.
Porez sam prijavio samo prve godine, i to sam radio povrat jer su mi primanja bila minimalna. Naredne dve godine nisam prijavljivao ništa i to moram i trebam da se konsultujem sa prijateljem u Novom Sadu, a koji mi je i radio povrat 2015.
|
Ja sam pitao tu firmu u vezi 2016. godine, rekli su mi sledece:
1. U vezi zarade u USA za 2016. godinu, sve ispod 4150$ (godisnjeg standard deduction-a) ne mora da se fajluje.
Ti ako si radio 8 meseci, sigurno si imao zaradu koja je bila iznad godisnjeg standard deduction-a za tu godinu u kojoj si radio. Ja sam zaradio bruto ispod te cifre, te nisam to ni prijavljivao, iz ove firme su mi rekli da ni nisam bio duzan da za tako malu zaradu fajlujem porez... i kazu da mi to ne bi trebalo praviti nikakve probleme...
2. U vezi zarade van USA, porez se ne placa za zaradu do 104.000$ na godisnjem nivou za 2016. To se zove exclusion, tek ako je zarada preko te cifre mogu biti penali. Moja plata van US (u Srbiji) je za 2016. bila manja od 10.000 $ bruto, tako da ni to nisam prijavio uopste... Takodje, rekli su mi da USA trazi od svih svojih drzavljanja da prijave zaradu i van USA bez obzira kolika je, ali u praksi se pokazalo da ih ne diraju.
Obzirom da USA ipak trazi da se ta zarada van US prijavi bez obzira kolika je, cak i ako ne mora da se placa drzavi Americi porez na tu zaradu (a ja ni to nisam prijavio), zanima me da li je neko sa foruma sa zelenom kartom pokusao da izbegne prijavu zarade van US ili u US i koje kazne je zbog toga imao?
Da li je morao da placa kazne (penale), ili je cak mogao da zbog toga ostane bez zelene karte, ili nesto trece?