Napisacu vam sta se meni desilo, ali nemojte to posmatrati kao pravilo. Predavao sam porez preko Intuitovog TurboTax-a i prijavio sam da imam racun u stranoj banci. Iz tog razloga nisam mogao da koristim free predaju, nego sam morao da platim $39.99, ali nema veze. Sledece pitanje je da li imam preko $10000 na tom stranom racunu. Naravno, "i da imam, odakle mi?" - dakle, nemam. Sabrao sam razdvojeno (i za suprugu i za mene) sve bruto iznose koje smo zaradili u Srbiji i podelio sa nekim zavrsnim kursom za 2017. i to upisao kao inostranu zaradu u dolar tacno. Postoji jos i pitanje da li ta drzava ima
Tax Treaty sa US. Srbija, naravno, nema. Na kraju posle sijaset pitanja, automatski je napravio pdf formular koji je poslao i koji mogu da downladujem. Na njemu ni traga ni glasa od iznosa iz Srbije, najverovatnije jer je iznos jako mali i ne kvari racunicu ni na koji nacin. Na kraju mi se sve vise cini da je kaznjivo ne prijaviti da imas strani racun, a ne stranu zaradu, ali se ogradjujem da je mozda kod vecih iznosa stvar drugacija. Verovatno je moguce uraditi neki povrat poreza na zaradu ako si iz drzave koja ima ugovor sa US o izbegavanju dvostrukog oporezivanja. Zvao sam support, ali mi oni kazu da je u redu to sto ne pise iznos iz Srbije na pdf-u, cak sam za tri dana dobio potvrdni e-mail/sms da cu dobiti povrat u roku od max. 21 dan.