23.02.2018, 23:06
|
Član
|
|
Datum prijave: 14.02.2018
|
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik Aura
Ne moze ti se tacno reci, jer svaka drzava i institut univerziteta ima svoja pravila i koliko zahtijevaju da nadoknadis.
Prijateljica mi je zavrsila u Srbiji ekonomski fakultet i ovdje je isla jos 1,5 godinu da ispolaze razliku predmeta.
Vremenski koliko ce ti trebati zavisi i od tvog predznanja, hoces li poloziti test engleskog i matematike da upadnes odmah na casove koji su na koledu, tzv. credit class koji ti treba da bude priznato. Ako upadnes direkt na koledz, mozes sve za godinu rijesit.
Ko ne polozi test, uzima dodatne casove tog predmeta sve dok ne dodje do koledz nivoa.
Npr. ako ti je engleski slab, tipa level 1 ili 2 moras zavrsiti level 3 i 4 pa tek onda da dospijes na engleski koji je na collegu. To ti oduzima 2 semestra vremena.
Ako ti je dobar engleski i polozis test, onda upadas direkt na koledz kako sam vec rekla.
Na koledzu imas engleski 1 i 2 (tzv. Composition 1301 and 1302) koji svako mora da zavrsi. To ti je dva semestra.
Isto vazi i za matematiku. Moras poloziti test, i onda na koledzu uzimas Business Calculus i jos neke matematike ovisno kojeg ti je smjera diploma (management, administration, marketing, acct. itd)
Jednom kad ti se prizna i postanes Bachelor, jednak si kao i ostali ameri. Nema te ko sta gledati drugacije i nisam se jos susrela da na nas sa strane gledaju drugacije, cak naprotiv. Ja sam s pola mozga zavrsila ovaj njihov college sa svim honor priznanjima (Dean's Lista svaki semestar, Phi Theta Kappa, Leadership Institute Organization i sl.) i smatram da imamo vise znanja od njih.
Bitnije ti je iskustvo, ponasanje, snalazenje i naravno komunikacija na engleskom od toga kako ce ti gledati na diplomu. To te niko ziv nece pitati.
|
To me zanimalo, hvala ti na podeljenom iskustvu
|