View Single Post
Staro 01.03.2019, 13:23
Ender Ender je offline
Član

Datum prijave: 07.06.2018
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik neus Prikaz poruke
Propustio sam da napisem nekako to u prethodnoj poruci, ali da, ganjacu vjv PhD. Mislim, bio bih ja skroz OK sa Master's-om, ali mislim da su tu sanse da se zakaci neka RA ili TA prakticno nemoguce, tako da cu se fokusirati na PhD.

Puno hvala na informacijama. Skapirao sam to da se preporucuje kontaktirati prvo profesore prije nego li se posalje prava aplikacija, i to ce mi i biti cilj onda. E sad, nasao sam nekoliko programa koji rade prijem studenata na PhD u spring semestru, ali ne znam kakvo je tu stanje sa RA i TA - kontam da cu ih direktno pitati to. AKo neko ima neke informacije vezano za to, svakako neka podijeli, bio bih zahvalan.

Iz ovog napisanog ako sam dobro razumio - RA je bolji od TA?

Sto se tice ovog slanja rezultata, nazalost, moracu iskesirati svako to slanje, bar za GRE, jer se to besplatno slanje moze odraditi samo na dan ispita, svako naknadno naplacuju. Za TOEFL nisam siguran je li tako.

Sto se tice referenci - s obzirom da imam vec 5 godina radnoga staza u struci, sta mislite, da li je OK da im dostavim reference tih ljudi? Konkretno, mogu dobiti referencu sa sadasnjeg posla, ali mogu dobiti i preporuku nekih ljudi iz nekih medjunarodnih institucija (UNDP npr) sa kojima sam saradjivao tj za koje je moja firma radila softver, pa sam imao direktnu komunikaciju sa njima- koliko su bolje takve reference od akademskih? Ideja mi je svakako bila kada napravim spisak fakulteta, da onda zamolim da ih odjednom popune i posalju.

Hvala jos jednom na detaljnom odgovoru.
Nema na cemu. Izvinjavam se sto malo kasnim sa odgovorom. Ne stizem da proveravam forum stalno.

Pretpostavio sam da je PhD, sa master studijama je jako tesko dobiti TA ili RA. Nije nemoguce, znam ljude koji su na masteru imali iste ugovore kao i PhD studenti ali ih je bilo neuporedivo manje. Sa PhD-jem je skoro zagarantovana pozicija TA ili RA.

Stvarno ne znam kako ide TA/RA kada se krene u prolecnom semestru. Pretpostavljam da bi trebalo da bude manje vise isto ali definitivno proveri. Kada sam se ja prijavljivao (inace ja sam bio primljen na PhD program na jednom univerzitetu u Micigenu ali sticajem okolnosti nisam mogao u tom trenutku da odem tako da cu morati opet da se prijavljujem i radim sve od pocetka) i kada su me primili poslali su mi prvo ugovor i pitali me da li se slazem sa svim. Tu pise sve, plata, koliko si u obavezi da radis nedeljno, kada pocinjes, itd. Pretpostavljam da je to neka praksa za sve univerzitete. Tako da neces biti u mraku i moci ces da planiras trazenje stana, put i ostale troskove.

Sto se tice sta je bolje, RA ili TA, mislim da zavisi. Po mom misljenju je RA bolji zato sto nemas dodatne obaveze tipa spremanja predavanja, testova, ocenjivanja, konsultacija sa studentima i tako to. Mada je nekim ljudima to zabavno i ok da rade kao predavaci. U svakom slucaju, sta god da dobijes uvek postoji mogucnost da se prebacis sa jednog na drugo. Npr, odradis godinu dana TA pa onda predjes kod P.I.-ja kao RA. Sta god da dobijes, ne odbijaj zbog toga jer se to sve regulise u hodu kada si tamo.

Sto se refernci tice, mislim da univerziteti vise cene reference od profesora, pogotovo ako su izdavali nesto u oblasti ili radili neko znacajnije istrazivanje. Ostale reference uvek mozes da prilozis kao dodatnu dokumentaciju i to obavezno uradi jer ce ti to, kako oni kazu, "ojacati" aplikaciju. Opet, ja nisam u IT-ju tako da ne znam tacno kakva je situacija. Meni su trazili iskljucivo refernce od profesora i to pozeljno da budu u vezi sa oblascu za koju se prijavljujem. Bilo bi sjajno ako bi nasao nekog iz struke ko je radio dokotorske da ti da neki konkretan savet.

Hteo bih da te pitam kako si prosao sa WES agencijom? Ja cu morati da odradim nostrifikaciju diplome sa osnovnih studija. Sta su ti trazili od dokumenata i koliko im je trebalo da zavrse sve?
Reply With Quote