Citat:

| 
					Prvobitno poslao korisnik Ggaga  Da li je neko imao situaciju da nije mogao da koristi $24000 deduction (married fillinfg jointly) jer nije bio u USA celu godinu tj. dosao polovinom godine ili kasnije tj da je morao da prijavi i prethodna primanja pre ulaska u USA zbog toga?
 Dobila sam ovakav odgovor na Turbotaxu:

If you were only a resident for part of the year, you are considered dual-status taxpayers (part year nonresident, part-year residents).  You can only file a full year married filing jointly return if you make an election to do so.  You will need to declare your worldwide income for 2018.
 To make this election, please see the attached, page 8 Section titled Choosing Resident Alien Status.  You will need to write this election on paper and attach it to your return.  You will need to print and file your return.  You cannot e-file. You will both need to sign the election and your return.  As you cannot e-file your federal return, you also will not be able to e-file your state return (if you have to file one).
 Dodatno obrazlozenje:  As you are a green card holder you can choose to file as a full-year resident in TurboTax without the election (declaring your worldwide income for the calendar year 2018).  However, if you sold a property or received income you do not want to have taxed in the US, you will need to file a dual-status return.  If you file as full-year residents, you can utilize the foreign tax credit to help offset double taxation.  If you file dual status, you will have to file married filing separately and you would not be allowed the standard deduction which for married filing jointly is $24,000.  You will just need to make a decision on which way you want to file."

Takodje da li je neko prijavljivao racune/novac koji ima u van Usa tj u Srbiji?
 | 

Ovo je bilo naše iskustvo.
Dok sam popunjavao poresku prijavu na TurboTax, bilo je sve vrlo jednostavno - pitanje, odgovor. Doduše, i naša situacija je bila jednostavna - dva W-2 obrasca i kraj.
Što se tiče poreskog odbitka, bilo je pitanje da li smo imali i da li možemo da opravdamo veće rashode od nominalnih $24.000 (kupovina stana, školovanje dece, troškovi lečenja i sl.). Mislim da oni svakako računaju $24.000 za zajedničku prijavu supružnika. 
Takođe, nakon jedne grupe pitanja je izašla i potvrda da ne moramo da platimo "penal" koji plaćaju osobe koje nisu imale zdravstveno osiguranje.
Od kada smo dobili stalni boravak u SAD, mi nismo ostvarili nikakav prihod nigde van SAD. Ovo opet pojednodavljuje našu situaciju jer sa stalnim boravkom u SAD, IRS-u morate prijaviti sve prihode koje ste bilo gde ostvarili.
I takođe, u SAD smo bili svega par meseci prošle godine, 4+.
Nadam se da Vam naše iskustvo može pomoći.