View Single Post
Staro 24.02.2009, 00:53
V777's Avatar
V777 V777 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 20.04.2008
US lokacija: US
Smile

Tecnost za prskanje odela da se ne bi peglalo, tzv. Wrinkle releaser - smothest away wrinkles and reduces static cling - (jedan od mnogih koji postoje doduse, ali recimo s pristojnom cenom), firme Downy, je flasica od pola litre koja kosta negde oko 4 dollara cini mi se, veoma je prakticna, nema peglanja uopste, samo se nakon susenja stvari okace na vesalicu, poprskaju, isprave malo rukom i gotovo...evo i linka i free cupona...http://www.downyez.com/

Da napomenem ovde i male sundjercice bele boje, koji obicno idu u komadu od 2 ili 3, bilo firme Everyday living (koja je u ovoj oblasti higijene dosta jeftinija od drugih proizvodjaca) ili nama poznatog Mr. Propera iz Srbije (Da se lakse opere i bude jos cistije - Mr. Proper!), naravno njegovo americko ime je Mr. Clean, a evo su i njegovi erasing pads - http://office.pricegrabber.com/clean...ies/m/2240879/ - jedan od dosta vrsta, ali je on i dosta skuplji. Svrha ovih sundjercica (ukoliko ih do sada niste koristili) je u tome da, moze da ocisti apsolutno sve fleke i mrlje po kuci, kako po kupatilu, tako i po zidovima, kuhinji, podu, namestaju, kolima (ja sam imala tu dogodovstinu da mi je u autu preko noci eksplodirala neotvorena limenka coca-cole, naravno od hladnoce, tako da sam imala dosta posla da sve to ocistim kasnije...lol...elem, sa ovim sundjercicem sam ocistila materijal na krovu automobila bez ikakvih problema, nije ostala ni jedna tackica, izvanredno), napomena je da ovaj sundjercic cisti sam od sebe, kako na beloj, tako i na svim drugim vidovima povrsina, bez ikakvog dodavanja deterdzenta ili praska, samo se malo pokvasi vodom, a jedina mana mu je da se trosi (kao sapun)...no dobro, nema veze, kupice se drugi...

Dalje, ukoliko imate sporete gde se ploca sastoji od 4 metalne spirale koje se greju, a ispod njih se nalaze kao male tacnice, onda ste primetili da, tokom upotrebe, te metalne tacnice pocinju da se prljaju, te se i sa ribanjem i ciscenjem i pranjem u masini za sudove, ne mogu dovesti do onog prethodnog sjaja...e pa ima resenja i za to - mogu se kupiti nove, bilo sjajno metalno sive, ili matirano tamno, gotovo crne, a moze da se nadju i u drugim nijansama, cini mi se da je isto Everyday living firma u pitanju, za celih 6 ili 7 dollara! Za te pare, stvarno ne vredi da se previse trudite oko njih...

Ima dosta tako nekih sitnica koje zivot znace, tj. cine zivot mnogo jednostavnijim, pogotovo nama damama, koje volimo da imamo lepu kucu, ali da se ne umaramo previse oko tih sitnica....

Svi ovi proizvodi koje sam pomenula gore, mogu se naci u svakom malo vecem supermarketu.

Sto se tice masina za ves, kako za pranje, tako i za susenje, sto se tice mojih iskustava po Indiani, ovde ih gotovo u svim apartmanima ima, mozda samo ne u nekim bas starim, ali i tamo postoji, pored laundary rooma, i u svakom stanu izvod za vodu i struju (tj. racunalo se na masine, ali nisu ubacene), tako da ako imate vase masine (jedna drugarica je tako imala svoje masine u jednom apartmanskom naselju, samo ih je prikacila kad je dosla) mozete da ih koristite, ali vecina apartmantskih naselja ima obe masine u svakom stanu i to je ukljuceno u cenu rente. Noviji stanovi obavezno imaju masine u stanovima...Da povezem ovde da, postoje tzv. Fabric softner sheets, tj. suve mirisljave maramice, koje se ubacuju u ves masinu kad se ves susi. Njihova svrha je ista kao i omeksivaca pri pranju vesa, kao i Wrinkle releasera, koji sam gore povezala za sve nas koji volimo da peglamo (hahaha), znaci ne samo da dovodi do toga da se ves ne guzva, nego skuplja i staticki elektricitet, kao i mozda neke sitne koncice od drugih stvari koji mogu da se jave pri pranju, ves takodje mirise jos lepse, veoma su prakticne, nisu skupe, a ima ih u mali milion mirisa i kolicina i od veoma mnogo razlicitih proizvodjaca...

Iz mog iskustva, velika vecina apartmanskih naselja, ima gotovo 95% podne povrsine pokrivene tepihom. Ukoliko ulazite u stan u kome je vec pre vas neko stanovao, a niste pusac, mozete osetiti miris ustajalosti i duvanskog dima koji se najvise zadrzava u tepihu upravo. Savet za uklanjanje mirisa i osvezavanje tepiha: pospite sodu bikarbonu na deo tepiha, ostavite nekoliko minuta, usisajte, tako ponovite sa celokupnom povrsinom, verujte, neprijatan miris nestaje bez traga, a i tepih izgleda bolje.

Ukoliko imate mirise od raznih vrsta jela, uzmite takodje sodu bikarbonu kutijicu ili neki drugi oblik, preporucujem firmu Arm & Hammer, stavite je u frizider, i necete imate nikakvih mirisa, a hrana ostaje sveza. Evo linka http://www.armhammer.com/ ...Da kazem i moje licno misljenje da, sve proizvode firme Arm & Hammer koje sam probala, svi do jednog su izuzetni. Cena im je povoljna, u nekim proizvodima vise, u nekima manje, ali licno smatram da su veoma kvalitetni, njihove paste za zube i cat litter (ukoliko imate macke) su ubedljivo najboljeg kvaliteta (po meni), prasak za ves je takodje dobar, razne vrste odor eliminatora su stvarno odlicne...uverite se i sami s gornjeg sajta, tu su i free kuponi...

Klima uredjaji: kako u Texasu, tako i u Indiani ovde, centralizovan klima sistem, koji je veoma funkcionalan: klima nije kao ona nasa u Srbiji, dvodelna, vec se deo - onaj veci - obicno nalazi u dvoristu, dok se glavni deo za grejanje, nalazi u kompleksu americkog plakara u apartmanima (zajedno s kotlom za grejanje vode - bojlerom - i masinama za susenje i pranje, a ako se radi o vecim stanovima, onda su masine u jednom americkom plakaru, a ovi kotlovi u drugom), dok se u kucama obicno nalaze u podrumskim prostorijama. Klima se naziva centralizovanom iz razloga jer se iz jednog centra greju sve prostorije (svaka prostorija ima jedan ili vise malih veoma diskretnih pravougaonih otvora, koji imaju metalna pokretna krilca, - postoji i mala metalna polugica kojom se regulise da li se zeli da klima za taj deo prostora bude skroz otvorena, malo otvorena, pod odredjenim uglom ili pak skroz zatvorena - ovi otvori se obicno nalaze na plafonu, blizu prozora, a mogu da se nadju i na podu, ili na zidovima, ali u delovima blizu poda ili blizu plafona). Naravno u privatnim kucama postoji i mogucnost izbora kontrole klima uredjaja, po volji i zelji vlasnika, te se u vecim kucama obicno klima podesava za svaki sprat posebno (jer je donji sprat obicno uvek hladniji od gornjeg, koji je cesto i pod samim krovom koji greje dodatno). Ovde je dobro pomenuti savet pri trazenju stanova, uvek imajte u vidu da, generalno apartmantska naselja se sastoje od dva sprata, retko tri, te su uvek stanovi u prizemlju hladniji preko leta (citajte i manje se ukljucuje klima, te se manje i trosi struja, ali se zimi vise greje), dok su stanovi na spratu obicno pod krovom te se mnogo vise hlade leti, znaci vise se placa struja....doduse ovo sve zavisi i kakav ste tip (da li volite da vam je toplo ili hladno) kao i u kom delu US zivite...

Preko zime, ukoliko zivite u delu US koji je hladan zimi, ne zaboravite da pustate cesto vrucu vodu da tece kroz slavine, a preporucljivo je da se u toku noci ostavi u slavinama malo voda da kaplje, te da se otvore ormarici ispod sudopere i lavaboa gde vam se nalaze cevke za vodu, da ne bi doslo do smrzavanja vode u cevima, pogotovo u toku noci...jeste da cete mozda placati koij dollar vise vodu, ali ako se voda zaledi u cevima, moze da dodje do pucanja istih, e a onda dodzaba sve...

Eto toliko za sada, puno pozdrava i sve najbolje.
Reply With Quote