stizeljeto, jako saosecam sa tobom... nama majkama je najteze kad vidimo da nam dete pati... Prosto sam mogla da zamislim njega jadnicka kako sedi u nekom kutku i tiho jeca.
Nama se nesto slicno desavalo sa mojom sestricinom, koja nikako nije mogla da se navikne na vrtic. A krenula je sa tri i po godine. Nekoliko puta sam ja isla po nju, i zaticala je kako medju svom onom decom stiska svoju pidzamicu i place, dok vaspitacica popunjava svoj dnevnik, ili radi nesto sasvim trece... Srce mi se cepalo...
A opet, sa druge strane sa svojim sinom nismo imali problem prilikom polaska u jaslice. Doduse, dugo smo ga pripremali na to, pricali mu o tome, upoznali ga sa vaspitacicom, pa u pocetku provodili vreme zajedno sa njim u vrticu, i postepeno smo produzavali vreme koje je provodio bez nas u vrticu: prvo nekoliko dana po sat vremena, pa dva sata, pa tri... I sa strane emotivnog razvoja smo taj prag "odvajanje od majke" savladali odlicno.
Ali moram da priznam i da smo imali puno srece sa prvom vaspitacicom. On je i dan danas pominje, i kad prodjemo pored jaslica ume da kaze da hoce da ga Dragana cuva.
Hocu da kazem, mnogo zavisi i od osobe kojoj je poveren na cuvanje. Zanima me da li si skrenula paznju toj zeni koja je cuvala tvoje dete, da bi mozda trebalo da mu posveti vise paznje? I ako jesi, kakva je bila njena reakcija?
Pitam to, samo zbog toga sto iz svog licnog iskustva svakodnevno vidim kako mi dete ostaje zanemareno od kako smo presli u vrtic za decu preko tri godine. I vidim da samo kad otvoreno vaspitacicama kazem da primecujem neki problem, one odreaguju i pocnu da rade svoj posao.
Mislim da, kad su nam deca u pitanju, problemima moramo pristupati potpuno otvoreno i nadasve konstruktivno. I moramo ici samo napred, trazeci najbolja moguca resenja.
Molim te, nemoj pogresno da me shvatis, nije mi cilj da ti solim pamet, i sve ovo pisem samo iz zelje da pomognem, ako ikako mogu. Ti najbolje poznajes svoje dete, i najbolje mozes da procenis sta mu je potrebno, a buduci da on svoje potrebe ne moze ni da osvesti, a kamoli da trazi paznju i ljubav od nekoga koga ne poznaje, to moras ti da trazis u njegovo ime.
Jednoga dana cete svakako morati da pocnete da se odvajate, a problem separacije, u bilo kom uzrastu da se pojavi, nije nesto sto nestaje samo od sebe. I sto pre pocnete da trazite resenja, brze cete ga i prevazici.