View Single Post
Staro 11.03.2009, 16:39
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

OK ja sam vec navikla da zbog svojih stavova budem kritikovana da sam se "nesto mnogo amerikanizovala" etc etc ali evo da lanem pa sta bude:

mi smo bre jedna mnogo bezobrazna i sebicna nacija Koliki je procenat onih koji pitaju svoje roditelje: ej, jel tebi nije problem da cuvas moje dete 8 sati na dan, ja necu da ti placam nista, jos kad ga pustis napolje pa se prehladi ja cu da se derem na tebe i vi ste znate duzni da cuvate moju decu i ako su to nasa deca, to je vasa obaveza ako niste znali zato sto mi ne zelimo da placamo obdaniste (a i znate kako razboljevaju se deca tamo) i slusajte vi umesto mene dreku i plakanje po celi dana, i kakvo sad pecanje ili kafa u komsiluku kad se dete budi u pola osam i treba da popije mleko!!!!! Nego jel da da vam nije problem sad kad ste u penziji da provedete vreme cuvajuci moju decu umesto da uzivate u penziji? Nemate nista protiv?

Sramota stvarno. Prvi odgovor majke i oca mog supruga na poziv ovamo da dodju je bio da ne mogu jer pobogu pored njih cetvoro i obdanista nema ko da cuva unuce. Dok se nisam razvikala preko telefona da mi kazu ko je cije dete i cija su deca obaveza. Pa ko je tu u stvari rodio dete? Po cemu je to obaveza babe i dede? Pa koliko njih zna to da ceni i zahvali se roditeljima na kraju dana? I ode i plati im struju i vodu na kraju meseca ili im uplati godisnji odmor na ime zahvalnosti? Da ne pricamo o na primer 70% uplate za obdaniste mesecno koja bi trebalo da se mozda da roditeljima jer je ipak dete sa nekim ko ce vise da brine? Koliko puta cujete: jaoooo ne mogu, sta cu, moram da cuvam unuce da pomognem deci.... Koliko je cesto pitanje: da li ste mozda nesto planirali za vikend? Mislila sam da dovedem decu da provedu vikend sa vama? NE, to se podrazumeva.

Ja cu da ocutim sad svaku viku i dreku na mene - vrlo je lako izbaciti dete i napraviti ga tudjom obavezom. I materijalno i svakako, sa sve izgovorom - eh, porastu deca... ko da smo mi sve imali...pa se "mali" problem nemanja posla leci stvaranjem "veceg" problema radjanja deteta... sto da ne, kad i ovako nema nista pametnije da se radi...

Posle su Amerikanci ludi jel' da- ne, nisu: kupuju oni svojoj deci auta i osiguranja, daju downpayment za kuce i pomazu im dok su zivi koliko god mogu - kome ce ako nece svom detetu.... ali ne dopustaju da ih neko iskoriscava i da budu maltretirani. Zasluzili su svoju penziju. Isto tako nema potrebe da ostareli i nepokretni opterecuju svoju decu (mozda zato sto ovde ne postoji rezonovanje "ma moram, sta cu, da mi ostane kuca"... sta mislite o tome?)

I opet - priznali ili ne, ostavljanje dece sa babom i dedom je zaista nista drugo nego sebicno jer kad se sve to izanalizira, nalaze se svakojaki razlozi da se objasni da to nije to... u sustini se trpaju pare u sopstveni dzep, ima se besplatna radna snaga, a i skloni se od svakodnevnih obaveza jer je svakako lakse da se sedi na poslu u kancelariji nego da se savijen trci za detetom dok uci da hoda, zar ne?

Dajte svojim roditeljima izbor - bez skrivenog tona u glasu... pitajte ih iskreno bez cudnog pogleda da li zele da vam cuvaju svaki dan decu bez nadoknade, pa da vidimo sta ce da izaberu....
Reply With Quote