@Damagon zanimljiva prica zaista
Ja sam podijelio sa forumom svoju pricu oko toga kako sam dosao na kraju do GC-a. Stalno u sali, a prilicno ozbiljan kazem da sam ja imao duplu srecu, da budem izvucen a onda i da budem u Americi prisutan kako bih uspio da procesuiram sam GC.
Ja sam ovamo vec skoro 2 godine. Dosao u avgustu 2019. na studentsku F1 vizu, kao dio Master studija. Master sam ubo da mi bude u potpunosti pokriven sa pozicijom Graduate Assistanta i jos sam dobijao neku sitnu lovu za taj part time posao koji sam radio na fakultetu. Inace, prije 2019. godine sam dolazio u SAD iz vise na vrata, dva puta kao klinac, a onda 2017. i 2018. turisticki po mjesec dana. Posle toga puta 2017. sam se bas zapalio bio, tad sam prvi put i odigrao lutriju i bio u depresiji mjesec dana kad sam skapirao da me nisu izvukli. Naredne godine sam vise reda radi odigrao lutriju, a ovamo sam odradio posao da nadjem neki drugi nacin da udjem legalno u zemlju, i tu se javila kao ideja ova prica sa F1. U trenutku kad sam izvucen i vidio broj od 46k+, iskreno nisam uopste se ni ponadao da bi moglo nesto da bude. Onda smo saznali da je godina debelo underselected tako da sam shvatio da mozda i imam sanse. Medjutim, i dalje sam ful fokusiran bio na F1, sredio to, dosao u SAD i poceo prakticno zivot ispocetka, dok je lutrija stojala tamo negdje u pozadini. Plan je inicijalno bio da ja predam ds-260 i da odaberem konzlarno procesuiranje da s ene bi jebavao sa prilagodjavanjem statusa odavde. Onda je godina naglo usporila, ogroman haos sa dokumentacijom, iskreno vec tad sam poceo da gubim nadu. I onda se desila korona i sve je stalno

Tu sam vec digao ruke od svega, ne radi imigracija ovamo, ne rade ambasade tamo, gotovo. I onda negdje krajem aprila mjeseca se desi ono cudo sa svim regionima current i ja se prebacim na AOS. Dio te price vec postoji u dijelu foruma vezano za to, tako da necu ulaziti u detalje tu.
Ono sto je zanimljivo jeste sam zivot ovamo. Kad sam dosao, imao sam mjesec dana free smjestaj kod prijatelja. Racunao sam da ce to biti sasvim dovoljno da nadjem nesto. Nisam mogao ni da pretpostavim kakav ce pakao to biti. Bez SSN-a u tom trenutku, bez ikakve kreditne historije, sa nesto malo vise iznad $10k na racunu, bukvalno u najvecem getu niko nece da ti dozvoli da udjes u sobu, a kamoli stan. Mislim da sam na tu potragu za stanom izgubio barem 20% zivaca i dobio znacajan kontigent sijedih dlaka

Prvi smjestaj koji sam uspio da zabodem je bila neka soba na Astoriji, medju neke Grke, stan gdje je zivjelo 7 ljudi sa jednim kupatilom, $1100 sam platio. Tu sam se zadrzao jako malo, posle toga sam presao u basement, isto na Astoriji (mada je to vise LIC) na dva bloka od projectsa i pola sata od voza

$1400 je bio taj ćumez, al ajde barem sam imao svoje kupatilo i kuhinju

Onda sam se u jeku pandemije presleio u Fort Lee, NJ jer su svi bjezali iz grada i onda kad se sve smirilo, od oktobra sam se vratio opet u NY i trenutno sam na Upper East Sideu (nadam se za duze vrijeme

).
Jbg bilo je gadno, u najgorem periodu sam ovdje bio prakticno bez papira (jer na F1 vizi ne mozete da radite sem na kampusu), i bez nade da cu srediti taj jebeni Green card. Svi vi koji dolazite sa istim u rukama imate ogromnu rpednost. Vidio sam da je po forumu trenutno aktuelan strah oko pronalaska posla i sve. Ne mogu pricati za ostale djelove zemlje jer ne znam, ali ja garantujem da svako ko dodje u NY areu nece imati nikakvih problema da pronadje posao, pod uslovom naravno da ne ganja menadzerske top pozicije

Ja sam po struci softveras, trebalo mi je nekoliko mjeseci dok nisam ubo posao u struci koji ce da bude adekvatno placen odnosno u onom opsegu koji sam sebi zacrtao u glavi. U tom medjuprostoru do pronalaska posla sam jbg radio stogod sam stigao. Upravo sam na jednom drugom topicu opisao kako je raditi dostavu hrane preko ovih aplikacija. Drugi posao koji je inace popularan u NY-u medju nasima, a koji trenutno bukvalno raznosi sa parama je moving. Znam gomilu nasih ljudi koji prave nerealno dobre pare na movingu, sto u officeu, sto na kamionu. I sto je najbolje, zestok je nedostatak radne snage, tako da radnika konstantno treba, pogotovo na kamionu.
Jos jedan savjet koji bi imao za sve buduce Amere sa Balkana je da ostavite sve predrasude koje imate prema svim nacijama kuci, kad krenete put ovamo. Istina je, vecina nasih koji zivi ovamo i nisu najsjajniji i cesto vas hoce zajebati. Medjutim, upoznao sam isto tako neke ljude koji su mi izasli u susret i pomogli mi na bilo koji nacin vise nego sva rodbina koju imam ovamo, a to je poprilican broj

U svkaondevnom poslu cete se susretati sa sivm nacijama, rasama itd Sto prije prihvatite svijet oko sebe onakav kakav jeste i otvorenijeg uma pristupite ljudima i kontaktima koje cete svakodnevno ostvarivati, to cete se lakse integrisati u samo drustvo i napredovati u svakom smislu.
Eto, nadam se sa da ce nekome ovo biti korisno

Srecno svima!