dolazak ovamo jeste bio strasan i stresan ali samo zato sto smo mi sami stvorili takav osecaj u nasim glavama. nije nista ni strasno ni uzasno samo polako i sve ce doci na svoje mesto.
ima jedna i jedina stvar koja je ovde kakao bih rekao vrzino kolo ali kad ga prekines onda krenu stvari da se slazu i postane mnogo lakse.
prva stvar koja se mora uraditi a to je da se prijavite za SSN (Social Security Number)
druga stvar je vozacka dozvola koja je ovde ujedno i licna karta. mozes da imas licnu kartu koja nije dozvola ali onda nemozes da vozis tako da je po meni prvo i osnovno da izvadite vozacku dozvolu- moraju se polagati i testovi i voznja (bar je meni tako bilo). da bi se prijavio za polaganje moras da imas mesto prebivalista (adresu gde si prijavljen) da bi iznajmio stan potreban ti je kredit skor( koji nemas jer si tek stigao) i vozacka dozvola.... e to je vrzino kolo o kojem pricam. stan ne mozes bez dozvole a dozvolu ne mozes bez stana... kad se pojavis u DMV-u (Department of motor vehicle) to je kao nas SUP, na salteru ti traze ugovor o iznajmljivanju stana i bilo kakvo pismo naslovljeno na tebe na toj adresi da bi se uverili da nisi na crno, naravno pokazes i green card, pasos i ako imas nasu dozvolu mada sa njom ne mozes da vozis ovde ali nista nije bitno koliko ugovor o zakupu i pismo koje ti je dostavila posta( bez toga nema sanse da te prijave za polaganje).
sve ostalo nije neki problem, naci posao nije lako mada nije ni toliko tesko, kad nadjete posao sve ide polako i lagano, otvaranje bankovnog racuna, prijava na osiguranje i ostalo. bitno je samo da krenete. prvih par meseci ce mozda biti malo konfuzno i nejasno i imace te utisak da je sve naopako ali kad usvojite i prihvatite sistem po kome oni ovde zive postane mnogo lakse a polako posle toga resavate sve ostale stvari. nadam se da sam vam bar malo objasnio taj pocetni korak
|