ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Retro > Stare teme

Stare teme Teme iz ostalih foruma koje su zastarele i zatvorene davnih dana.

Thread Tools Display Modes
Staro 23.04.2012, 12:32
cuber cuber je offline
Član

Datum prijave: 23.04.2012
Nepromenjeno Kasnim sa selidbom u US, kome da se obratim?

Pozdrav svima,

Moja supruga i ja smo dobili Zelene karte 2010. godine i od tada smo 4x ulazili u zemlju, uzeli SSN i generalno pripremili teren za preseljenje.

Medjutim, zbog poslovnih obaveza mi nismo u stanju da se finalno preselimo do oktobra - novembra ove godine. Kada smo u martu zadnju put bili, Immigration officer nas je upozorio da do avgusta moramo da se preselimo.

Njemu smo pokusali da objasnimo situaciju i pitamo za savet, u smislu kome da se obratimo itd. ali je izbegao odgovor.

Obzirom da je u pitanju svega 2-3 meseca zakasnjenja, nadam se da nam nece praviti problem, ali ne zelim da rizikujem.

Molim vas recite, mi ako znate, koga mozemo da kontaktiramo i objasnimo nasu situaciju, da li je to nasa amabasada ili da pozovemo immigrational office tamo gde cemo se preseliti (San Francisko)?

Imamo puno prijatelja i rodbine koji mogu da garantuju za nas, ne znam da li to ista znaci.

Unapred hvala na svakom savetu i informaciji!
Staro 23.04.2012, 12:45
Photographer Photographer je offline
Drug član

Datum prijave: 16.08.2011
US lokacija: SF Bay area
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Po onome sto ja znam mozes max 365 dana da budes odsutan. Ako si krace od 6 meseci odsutan ne bi trebalo bilo sta da te pitaju a za period duzi od 6 meseci se ide na intervju sa immigration officer. To je ono sto sam ja dobio kao informaciju u ambasadi.
Staro 23.04.2012, 12:50
cuber cuber je offline
Član

Nepromenjeno

Hvala na informaciji!

Mene jedino plasi sto su nam dali avgust kao rok za preseljenje.

Ali pretpostavljam da ni taj intervju ne moze da prodje lose jer imamo obrazlozenje zasto kasnimo itd..
Staro 23.04.2012, 13:16
vrhunski vrhunski je offline
Proteran

Datum prijave: 17.06.2010
US lokacija: San Jose, CA
YU lokacija: Belgrade, Serbia
Nepromenjeno

pozovi ambasadu i lepo ih pitaj za savet. (011) 306-4660
ima Zakon koga se oni drze dzaba ti svi koji mogu da garantuju za tebe i svi izgovori nego treba pogledati
po tom Zakonu koliko tacno mozes da budes odsutan i sta kada prodje taj rok.
Staro 23.04.2012, 16:13
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Po zakonu, ako si odsutan duze od 6 meseci u toku jedne kalendarske godine bez prethodnog podnetog i odobrenog zahteva za Re-Entry Permit, Green Card prestaje da vazi jer je "abondoned". Re-Entry Permit ne moze da se vadi u ambasadama. Immigration Officer na aerodromu ima pravo diskrecione odluke - moze da zatvori oci i ne kaze nista but "not likely". Kako god da se ova prica zavrsi - imaj u vidu da ovde "kako cemo, lako cemo" moze da te dovede u neprilike. Rokovi se postuju, bez obzira da li su vezani za placanje obaveza ili dokumenta. Slabo nesto emocije rade danas u administraciji - u principu ako naletis na nekog koje mlad, tek poceo i pun entuzijazma - oni su voljni da ljudima izadju u susret ako je moguce. Ako su umorni i ne gledaju previse, bices ok. Ako naletis na nekog kome je svega vise preko glave - onda jbg. Sudeci po iskustvima nekih od mojih prijatelja - znam da je jednoj mami ukinuta zelena karta a onda su je odbili i za turisticku vizu iz identicnog razloga kao sto je tvoj. Jednom sam vec pisala da je iz istog razloga oduzeta zelena karta jednom muzicaru u BG ambasadi kad sam ja imala intervju (vracen je sa aerodroma). Jos jedna mama kod mojih u komsiluku ne moze da dobije ni turisticku sada nakon sto su joj ukinuli Zelenu kartu pre nekoliko godina. Tako da ono - neka vam je sa srecom. Sto god tamo nije moglo da se zavrsi nadam se da je bilo vredno rizikovanja statusa u US. Koji god savet da vam daju u Ambasadi - imaj u vidu da je odluka strogo u rukama Immigracionog officer ovde - znam licno ljude koji su vraceni sa Aerodroma iako su dobili turisticku vizu bez problema u BG.
Staro 23.04.2012, 16:22
landlord's Avatar
landlord landlord je offline
Amer

Datum prijave: 21.05.2008
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Sarajevo, B&H
Nepromenjeno

Zamisli prodas/poklonis stvari, platis ovde stan unaprijed, tamo das otkaz/zatvoris firmu ili sta god... dodjes na aerodrom i odbiju te. :(

I ja znam jednu djevojku kojoj je oduzeta green card na aerodromu prilikom ulaska u USA. Ona je bila van USA malo duze od vas. A falilo joj par mjeseci do drzavljanstva kad je otisla is USA na duzi period.
26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom
29.5.2008 - dobili su moju kovertu
04.2.2009 - stigla druga koverta
19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled
26.2.2009 - AOS stigao
13.3.2009 - zakazan intervju
17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio

U Americi od 24.05.2009.
Staro 24.04.2012, 01:54
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Nepromenjeno

Pazi, od marta do sada je vec vise od godinu dana - znaci tu je status sada debelo u pitanju. Jedna mogucnost je da se pojavi ovde i rizkuje vracanje sa aerodroma, a druga je da se pokrene postupak u Ambasadi i rizikuje odbijanje. Ne znam sta je tu pametnije - iskreno meni se tako nesto ne bi desilo, ali postupak je otprilike ovakav:
[LIST][*]Aplicirati za Special Immigrant Returning [URL="http://travel.state.gov/visa/immigrants/info/info_1333.html#applying"]SB-1[/URL] vizu i platiti fee od $275[*]Podneti formu [URL="http://www.state.gov/documents/organization/79962.pdf"]DS-117[/URL] za utvrdjivanje statusa i pratecu dokumentaciju[*]Imigrantu moze da bude odobren ovaj status ako dokaze da je imao nameru da se vrati u trenutku kad je napustao zemlju ali su dogadjaji koji su ga sprecili bili van njegove kontrole[*]Kao evidencija da je postojala namera imigranta da se vrati mogu da posluze: vozacka dozvola koja je izdeta na istu adresu na koju glasi forma I-94 (Arrival and Departure Record), evidencija od poslodavca u US (na primer dokumentacija o odmoru u vreme izlaska iz zemlje), dokaz o upisu dece u skolu, podneta poreska prijava u US[*]Razlozi za odbijanje "povratnickog" statusa su: cesta putovanja van US, upis dece u skolu u drugoj zemlji, familijarne bliske veze u drugoj zemlji, zaposlenje u drugoj zemlji, glasanje na izborima u drugoj zemlji, neprijavljen porez u US.[*]Sluzbenici Ambasade nisu autorizovani da odluce i odgovore vlasniku Zelene karte da li je status jos uvek vazeci - jedina sluzba koja moze da da odgovor o statusu je DHS. Svaki poziv ambasadi sa pitanjima o statusu ostace bez odgovora, ali dobice se detaljan opis procedura navedenih gore.[/LIST]
Staro 24.04.2012, 02:32
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Nepromenjeno

[QUOTE=Zana;28391]Pazi, od marta do sada je vec vise od godinu dana - znaci tu je status sada debelo u pitanju. Jedna mogucnost je da se pojavi ovde i rizkuje vracanje sa aerodroma, a druga je da se pokrene postupak u Ambasadi i rizikuje odbijanje. Ne znam sta je tu pametnije - iskreno meni se tako nesto ne bi desilo, ali postupak je otprilike ovakav:
[LIST][*]Aplicirati za Special Immigrant Returning [URL="http://travel.state.gov/visa/immigrants/info/info_1333.html#applying"]SB-1[/URL] vizu i platiti fee od $275[*]Podneti formu [URL="http://www.state.gov/documents/organization/79962.pdf"]DS-117[/URL] za utvrdjivanje statusa i pratecu dokumentaciju[*]Imigrantu moze da bude odobren ovaj status ako dokaze da je imao nameru da se vrati u trenutku kad je napustao zemlju ali su dogadjaji koji su ga sprecili bili van njegove kontrole[*]Kao evidencija da je postojala namera imigranta da se vrati mogu da posluze: vozacka dozvola koja je izdeta na istu adresu na koju glasi forma I-94 (Arrival and Departure Record), evidencija od poslodavca u US (na primer dokumentacija o odmoru u vreme izlaska iz zemlje), dokaz o upisu dece u skolu, podneta poreska prijava u US[*]Razlozi za odbijanje "povratnickog" statusa su: cesta putovanja van US, upis dece u skolu u drugoj zemlji, familijarne bliske veze u drugoj zemlji, zaposlenje u drugoj zemlji, glasanje na izborima u drugoj zemlji, neprijavljen porez u US.[*]Sluzbenici Ambasade nisu autorizovani da odluce i odgovore vlasniku Zelene karte da li je status jos uvek vazeci - jedina sluzba koja moze da da odgovor o statusu je DHS. Svaki poziv ambasadi sa pitanjima o statusu ostace bez odgovora, ali dobice se detaljan opis procedura navedenih gore.[/LIST][/QUOTE]

Btw, izgleda da promasih godinu o kojoj se prica, po meni novembar nije nikakav problem ali nece da vam se prethodni boravak racuna u resident status kad podnesete za drzavljanstvo. Ako pricas o martu OVE godine (2012), onda ste ok sve do marta sledece godine. To je opet moje misljenje, e sad ako ima jos nekih naknadnih okolnosti - to onda ne znam. Valjda je covek racunao da sest meseci godisnje mora da se bude u zemlji da bi se za drzavljanstvo racunala ta godina. Nista strasno ako se godinu dana duze ceka na drzavljanstvo, Zelena karta vazi 10 godina koliko se secam. Ako ikada postoji opasnost da ostanete van zemlje duze, izvadite Re-Entry Permit makar za nedaj Boze. Mozda najbolje da se postavi pitanje direktno DHS da ne bude zabune. Mozete da kazete - iskrsle situacije neke... tih 6 meseci je kriticno u svakom pogledu dok se ne izme drzavljanstvo, a posle svako moze kako hoce i kako mu je volja.
Staro 26.04.2012, 14:09
cuber cuber je offline
Član

Nepromenjeno

Da, mi smo dakle bili marta ove godine, pre toga na leto 2011 i definitivno planiramo da se preselimo oktobra ili novembra ove godine.

I ja sam ovu situaciju skontao kao sto ti Zana kazes, tako da valjda necemo imati problema.

Mi smo ovoliko prolongirali dolazak zbog mog zavrsetka faxa i zato sto ce moja supruga traziti premestaj u US, jer radi u US based kompaniji, pa ta dva valjda mogu da budu obrazlozenje ako nam prave probleme...

Jos jednom hvala mnogo na pomoci, definitivno cu kontaktirati DHS i obrazloziti situaciju!
Staro 26.04.2012, 15:22
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

[QUOTE=cuber;28485]Da, mi smo dakle bili marta ove godine, pre toga na leto 2011 i definitivno planiramo da se preselimo oktobra ili novembra ove godine.

I ja sam ovu situaciju skontao kao sto ti Zana kazes, tako da valjda necemo imati problema.

Mi smo ovoliko prolongirali dolazak zbog mog zavrsetka faxa i zato sto ce moja supruga traziti premestaj u US, jer radi u US based kompaniji, pa ta dva valjda mogu da budu obrazlozenje ako nam prave probleme...

Jos jednom hvala mnogo na pomoci, definitivno cu kontaktirati DHS i obrazloziti situaciju![/QUOTE]

Meni to zvuci za preozbiljnu stvar da tek tako nagadjete jeli sivo ili belo. Zovite ove pa cete znati sigurno [URL="http://www.dhs.gov/xutil/immigration-questions.shtm"]klikni[/URL]

Last edited by vuxanne; 26.04.2012 at 15:30.

Pravila pisanja