![]() |
|
|
|||||||
| Stare teme Teme iz ostalih foruma koje su zastarele i zatvorene davnih dana. |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Citajuci ovaj forum, vidim da dosta vas cesto dolazi nazad u Srbiju u posetu. Posto sam cuo da ameri daju jako malo godisnjeg odmora (12 dana), interesuje me kako vi to rasporedjujete. Da li uspevate da otputujete malo na neko letovanje i sl. ili se sve svodi na rad u americi i godisnji u srbiji. Razlog zasto ovo pitam je taj da sam cuo da vecina amera cak ni tih tricavih 12 dana ne iskoristi, a citajuci ovaj forum deluje mi kao da ljudi imaju vise dana godisnjeg :)
|
|
|
||||
|
||||
|
I mene zanima prethodno pitanje, pa ako ima neko voljan da odgovori....:)
2009EU000237xx 15.05.2008. stigla prva koverta 23.05.2008. vracena nazad u KCC 26.03.2009. stigla druga koverta 15.05.2009. zakazan intervju ![]() 14.05.2009. obavljen lekarski 15.05.2009. odobrene vize ![]() 18.05.2009. podigli vizirane pasose 02.09.2009. Stigli u USA |
|
|
||||
|
||||
|
Moja komsinica radi u istoj firmi vec 10 godina, u Chicagu i ima 4 sedmice godisnjeg. Tako da tih 12 dana zavisi od firme do firme... i godina staza naravno..
Poz.
2009EU00018xxx 22.04.2008 - koverta iz Kentuckyja poslana na moju adresu 21.05.2008 - dobio prvu kovertu 26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom 29.5.2008 - dobili su moju kovertu 04.2.2009 - stigla druga koverta 19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled 26.2.2009 - AOS stigao 13.3.2009 - zakazan intervju 17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio _____________________________________ U Americi od 24.05.2009. |
|
|
|||
|
|||
|
Kod mene u firmi dobijes pravo na godisnji odmor cim se zaposlis i to je 10 radnih dana osim toga imam pravo i na 4 dana po svom izboru takozvani-personal hollidays. Ako si dobar sa menadzmentom mogu da ti to spoje pa prakticno imas 3 nedelje
Nakon 5 godina u firmi imam pravo na 15 radnih dana a nakon 10 na citavih 20 dana (kalendarskih mesec dana). Neki stresniji i odgovorniji poslovi(menadzerski) imaju i do mesec dana u startu. |
|
|
||||
|
||||
|
Meni je svake godine povećano za 5 dana (1 nedelju). Prve godine sam imao jednu, sad u trećoj tri... Sumnjam da će mi povećavati još... Mislim da mi je dao veći godišnji da me zadovolji jer zna da volem da odem u otadžbinu. :D
Mada, to je privatnik...
|
|||
|
|||
|
Ja radim jos malo - do 3 maja i onda livada do avgusta. Jedva cekam...:bravo:
Ja radim od 22 avgusta do 10 decembra sa nedelju dana pauze u oktobru. Zatim ne radim do 11 januara. Zatim radim od 11 januara do 5 maja. I tako u krug. Godisnje ne radim 107 radnih dana (nisam brojala vikende jer vikendom ne radim nikad), evo prebrojala sam. |
|
|
|||
|
|||
|
[QUOTE=dreamerns;2719]Citajuci ovaj forum, vidim da dosta vas cesto dolazi nazad u Srbiju u posetu. Posto sam cuo da ameri daju jako malo godisnjeg odmora (12 dana), interesuje me kako vi to rasporedjujete. Da li uspevate da otputujete malo na neko letovanje i sl. ili se sve svodi na rad u americi i godisnji u srbiji. Razlog zasto ovo pitam je taj da sam cuo da vecina amera cak ni tih tricavih 12 dana ne iskoristi, a citajuci ovaj forum deluje mi kao da ljudi imaju vise dana godisnjeg :)[/QUOTE]
Ja imam 3 nedelje godisnjeg odmora od samoga starta i to mogu da iskoristim kad god. Pored te tri nedelje godisnjeg imam i 6 licnih praznika( tkz. quasi holydays) . Moj total odmora cini 4 radne nedelje + 1 dan. U Srbiju smo bili prosle godine po prvi put nako 3 godine zivota u US, ove godine nam dolazi gomila ljudi u posetu iz Srbije do Australije, nadam se da cemo stici do Tahitija ili Bora Bore, ako ne onda barem Nekih 10-ak dana na Karibima. Kolicina godisnjeg odmora je dosta solidna kod nas, nakon prve 3 godine se kolicina godisnjeg povecava na 4 nedelje, nakon 5 godina na 6 nedelja i mislim da je to maximum godisnjeg... to jos moram da pogledam. Nakon 20 godina rada za moju kompaniju pored silnog odmora mozes da uzmes dodatno 1 mesec off koji ti je full placen, navodno mozes da dobijes i put na havaje od firme nako odredjenog broja godina - ovo mi je jos tesko da poverujem. U mojoj firmi vecina ljudi ima po mesec dana i vise godisnjeg nakupljeno, uglavnom uzimaju prodjuzene vikende ili licne praznike, duze godishnje cuvaju za putosestvija po svetu (istrazivanje Azije, Afrike i Evrope). Ne zelim da svoj godisnji odmor u potpunosti trosim na odlaske u Srbiju, daleko mi je daraze kada ljudi dodju ovde i vide malo sveta, a ja bi rado da kao ostatak moje firme istrazujem te egzoticne predele. |
|
|
|||
|
|||
|
Cula sam vise puta da masa Amera nikad ni ne potrosi te dane predvidjene za odmor iz raznoraznih razloga... Mozda ne mogu da se izkombinuju sa zenama, muzevima, decom itd... Ja sam ih dosta upoznala kojima je odmor da odu da posete roditelje i obicno trose te dane oko njihovih praznika.. Bozica, Dana Zahvalnosti itd.
|
|
|
||||
|
||||
|
Moj prijatelj se zaposlio u Monistarstvu ekonomije u CHGO. Jos uvek je na part time (procedure) i ima 3 nedelje. Kad krene da radi full time u startu ima 4 nedelje, nakon 3 god. ima 6 nedelja. Tu se dodaju i ti dani koji se dodaju uz vikend,...
Lepo je u tu u drzavnoj sluzbi :-) |
|
|
|||
|
|||
|
ma da zavisi kako kome "upadne" mada sa malo ili edukacije ili srece dobro se prolazi :)
|
|
|
|