![]() |
|
|
Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|||
|
|||
![]()
Da li se priznajde diploma srednje medicinske skole koju sam zavrsila u Srbiji???
Verovatno moraju neki dodatni ispiti da se polazu???? Da li neko zna tj poznaje nekog ko radi u zdravstvu u Americi??? |
|
||||
|
||||
![]()
Ne priznaje se na zalost. Americki sistem skolstva je potpuno drugaciji. Da bi ovde neko postao sestra srednjeg nivoa - LPN (licensed practical nurse sto je kod nas sestra sa srednjom) mora se posle srednje skole ici na kurs koji traje 12-18 meseci i kosta izmedju $15.000-$30.000 u privatnim skolama. Ovde u USA ne postoje srednje strucne skole kao kod nas i princip je kao kad bi u Srbiji prvo svi isli u gimnaziju pa tek onda na dodatne kurseve za sticanje odredjenih zvanja.
Ja radim u zdravstvu, zasad kao CNA (certified nursing assistant) sto mu dodje malo jace od naseg bolnicara, a kurs je trajao samo 4 nedelje i kostao $630 sto je za ovdasnje pojmove smesno. Mozes i ti da to odradis, ali ne verujem da ce ti se posao svideti ![]() U drzavi Illinois mozes postati LPN za nekih godinu ipo dana uz osrednje znanje engleskog. Uslovi za upis programa su da budes CNA, prodjes kurs medicinske terminologije, anatomije i farmakologije (meni nista od toga nisu hteli da priznaju jer su moji transkripti stariji od 5 godina i onda mora ponovo) i kreces na program. U CHGO je to 10-11 meseci dok je u Indijani npr 18 meseci. Ukupno ulaganje samo za skolarinu za ovakav poduhvat je minimum $18.000 ali se to isplati za manje od 6 meseci kad pocnes da radis. Poslovi u zdravstvu se dobijaju preko noci. Bukvalno dodjes u dilemu koje mesto da prihvatis ![]() Ako nameravas u USA, zavrsi visu medicinsku pa nostrifikuj. To je najbolja opcija jer sa nasom visom medicinskom (opsti smer) ovde dobijas titulu RN (registered nurse) i pocetna satnica je oko $32. LPN (srednja sestra) ima satnicu oko $23, a CNA (sestra prvog nivoa) izmedju $10 i $14. |
|
|||
|
|||
![]()
Magelane,molim te napisi sta ti je sada konkretno posao,kako izgleda tvoj radni dan,posto sam i ja zainteresovana za kurs CNA.
|
|
||||
|
||||
![]()
Ja trenutno radim dva posla kao CNA.
Jedan je u jednoj privatnoj agenciji za kucnu negu i tu nemam fiksne pacijente vec kako sta naleti. Radio sam jedno vreme nocne smene, a sada radim "live-in" vikendom - pojavim se tamo u 8h subotom ujutru i izlazim u ponedeljak u 8h ujutru. Tu za dan dobijes $125 mada sa odbicima to bude oko $110. Kada sam radio na satnicu, sat je $10 tj. $11 ukoliko imas CNA sertifikat. Dakle, vise se isplati raditi na satnicu nocnu smenu od 12h jer se vise zaradi nego u "live-in"-u koji ume da bude zesce naporan. Drugi posao je u jednom rehabilitacionom centru. Tu je smena od 8h, mada ne placaju pauzu od 30 min pa je satnica 7.5. Dobijes 9-11 pacijenta i radis negu... Nega, nega i samo nega. Uzimas ponekad vitalne znake, nikako ne dajes terapiju i u principu imas veliku slobodu u smislu kojim ces redosledom sve da obavljas. Glavne sestre nimalo nisu kao kod nas (srecom) i medjuljudski odnosi su poprilicno ok. Ekipa je uglavnom imigrantska - 70% filipinci, 20% Afrika, 5% Istocna Evropa i samo 5% Amerikanci. Smene su 6-14h; 14-22h i 22-6h. Ja radim samo radnim danima smenu od 14-22h jer sam prepodne u skoli tako da sam kuci jako retko (postao sam k'o Ekrem). CNA kurs ume da traje izmedju 4 i 16 nedelja u zavisnosti od skole. Neophodno je da se ima 80 sati teorijske nastave i 40 sati prakse. U drzavi Illinois se posle toga izlazi na drzvani ispit koji je test od 85 pitanja i za prolaz je potrebno 70. Kurs na koji sam ja isao je kostao $630, isao sam ponedeljkom, sredom i petkom na casove od 15:30-22:45 (mada su nas uvek pustali oko21h), a praksa je bila subotom i sve je bilo gotovo za 4 nedelje ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Hvala puno na odgovoru! Veliki pozz!
|
|
||||
|
||||
![]()
Duskice, sta si ti po zanimanju inace?
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ne zalim da radim puno. Zalim samo da mi vreme i dalje prolazi ovde u Srbiji, i pored zelje da radim i osmislim zivot, a bez mogucnosti za to, jer ne zelim i necu da se partijski prodam, plus sto nemam uobicajenih 5000 evra mita za neko trajno zaposlenje... Veliko Hvala na svakom korisnom i dobronamernom odgovoru ! ![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Pitanje vezano za useljeničku vizu F4 preko brata/sestra | Feda022 | Porodične imigrantske vize | 10 | 03.06.2011 13:24 |
![]() |