Iskreno, ja sam tek sad i videla pitanje

U pravu je Dreamer - svako tu ima drugacije misljenje, a ti bi trebalo da odlucujes na osnovu svoje licne situacije i mogucnosti. Meni je licno zao sto mogucnost da se uselim ovde nisam dobila u tvojim godinama. Znaci, moje misljenje je - sto pre to bolje. Evo i zasto: ako dodjes u tim godinama nece ti biti problem da delis stan sa jos nekoliko studenata, odnosno osoba tvojih godina. Troskovi su ti daleko manji. Ako odmah nastavis da studiras i konkurises za finansijsku pomoc za studiranje, dobices sigurno bespovratne kredite koji ce ti pokriti troskove studiranja i neophodnih zivotnih troskova. Mozes da zivis u dorm-u (studentskom domu) i dobijes posao u skoli u kojoj studiras (knjizara, tutor, skolski studentski servisi). Tu ti dozvoljavaju da radis do 24 sata nedeljno (placanje je oko $10 na sat, znaci dobices oko $800 mesecno. Kad se skinu takse, ostace ti oko $600) i uklapaju ti smene sa predavanjima. Kao studentu, ovo ce da ti bude sasvim dovoljno za garderobu i izlaske. Mozes da nadjes i dodatni posao preko vikenda, ali nema potrebe jer ti treba i vremena da ucis, a novac koji dobijes kao financial aid za skolarinu, knjige i stan moze i da pretekne zavisno na kom fakultetu studiras. Na kraju godine ce ti drzava vratiti sav novac od poreza zbog malih prihoda. Zbog malih prihoda se kvalifikujes i za ostale drzavne programe kao sto je besplatno drzavno osiguranje (mada ces to da dobijes i preko univerziteta).
Opisana situacija nije laka - ali veruj mi: daleko lakse pada nekom ko ima 18 godina nego starijim imigrantima. S obzirom da ce ti u startu biti pokriveno skolovanje, upisujes odmah BA ili BS program i za tri godine si gotov. Dobro bi bilo da ne pocnes odmah da radis, vec da upises Master studije pod istim uslovima. I decko - nakon 5 godina ti si: americki drzavljanin sa americkom diplomom, bez dugova i kredita (ako pametno radis i budes skroman), spreman da pravi velike novce
Veruj mi, ako pocnes odmah da radis (sto je nemivno kad si stariji, u braku i imas dece) ugasio si ga za bespovratnu finansijsku pomoc za studiranje... to ti pricam iz licnog iskustva.
Eto, to je moje licno misljenje ali ovi situaciju ne moze bas svako da izdrzi. U principu, mozes ti da nesto naucis tamo sto ti moze a i ne mora pomoci da nadjes posao ovde. Ili, mozes da se zrtvujes nekoliko godina i posle ubiras plodove svoga rada. To znaci - moras da ucis a ne da se provodis i zezas, moras da polozis minimum 10 ispita godisnje ili vise i to vecinu sa B+ ili vecom ocenom kako bi se kvalifikovao za scholarships...
Sto god da odlucis, neka ti je sa srecom.