Citat:
Prvobitno poslao korisnik VanjaV
Pozdrav,
Nova sa na forumu, i nadam se da je i dalje aktivan jer meni hitno treba pomoc oko par pitanja. Nadam se da ce neko moci da mi da odgovor bar na neka.
Imam 18 godina, i zavrsila sam IV godinu srednje skole u Americi, imala sa J1 vizu na 10 meseci. Jos dok sam bila tamo radila sam SAT test, TOEFL test i aplicirala na univerzitet. Primili su me, poslali mi obrazac I-20 i na njemu je pisalo da oni traze vizu na 60 meseci ili ti 5 godina, F1 viza. Ja sam sve papire sakupila, bila na razgovoru za ambasadu i dobila vizu ali samo na 2 godine. Da li neko zna zasto je to tako i zasto mi je nisu dali na 5. Ja sam planirala da se po zavrsetku faxa jer planiram da Bachelor diplomu zavrsim za manje od 4 god zaposlim preko fakulteta, ali sada sve to pada u vodu jer ako cu dobijati vizu na po 2 godine to nije moguce.
Razmisljam da se prijavim za Green Card?
Sta vi mislite, hvala
|
To je sasvim tipicno - 2 godine za F1. Kad udjes u SAD dace ti neki karton da popunis, deo ce otcepiti a deo ti zaheftati za pasos. To je formular I94. A na njega ce da ti napisu status D/S (Duration of Stay). Do god imas vazeci I20 formular mozes da ostanes u SAD do datuma isteka na njemu a i preko 2 meseca dok ne dobijes OPT status ili ako zelis turisticki. Naravno ako nakon te dve godine nakon sto ti istekne viza u pasosu moraces ponovo da vadis novu vizu na osnovu istog istackog I20 koji imas sad.
Malo je ovde razlicito to sta je pojam vize nego sto je npr kad ides u Evropu negde.
Dakle:
- Viza ti treba da udjes u zemlju to ti je taj papir sto ti nalepe u pasosu, ona ima svoj neki broj, odkad do kad vazi
- F1 ti je pre imigracioni status koji dobijas na osnovu studija u SAD (vazi i nakon zavrsetka studija i kad si na OPT statusu sve dok ne dobijes H1B ili nesto drugo)
- I20 je formular sto je obican beli papir sa podacima na osnovu kog dobijas vizu i na kome pise tvoj F1 status, a mozes ih posle dobijati vise od jednog, cak i ako studiras duze, faks ce ti dati novi I20 i na osnovu toga mozes ostati u zemlji, bez obzira na to kad ti je viza istekla jer imas I94 sa D/S na njemu.
- I94 cuvaj u pasosu bas zbog toga D/S onda ti ta visa nije bitna ako ne napustas zemlju a kad vide D/S na I94 i validan I20 ti si legalno u SAD
- Ako ne napustas zemlju za svo vreme vazenja I20 nece ti uopste trebati nova viza, samo ako odes kuci nakon isteka pa hoces nazad za SAD