Ne mogu da se setim da li je vec o ovome pisano, ali svakako mislim da zasluzuje novu temu. Ono sto nove emigrante ocekuje kada stignu vamo je konstatacija da u ovoj drzavi vredis ako imas 2 stvari: urednu kreditnu istoriju i uredan dosije. Ovo drugo je ok, medjutim oko ovog prvog nema pomoci.....jednostavno, ne mozes imati kreditnu istoriju kada si tek stigao...a samim tim i ne postojis (o ovome je pisano u drugim temama).
E sada, posto za njih ne postojimo, onda nam oni i ne veruju bas mnogo :-) Samim tim za sve zivo moramo dati depozit....od struje, gasa...pa sve do kupovine auta (ako uspete na kredit kroz par meseci). Ovo treba znati, cisto da se moze i ovaj trosak planirati pri dolasku. Velicina tog depozita bukvalno varira od osobe do osobe. Posto sam ja kanda vecita ovca za sisanje...mene za struju deru najstrasnije i ja sam morao da platim 150$ depozit (u ratama od 50$). Ali je moj racun za struju 10x veci od normalnog (sto je moguce i zasto su mi trazili toliki depozit). Moji prijatelji su morali da plate npr. 40+$ depozit u ratama od po ~9$ (oni imaju vise rata...nije mi jasno). Njihova je i struja 10x manja od nase.
Moj savet vam je kada dodjete da:
1. Trazite stan gde uopste nisu ukljucene rezije (ja sam se tu zeznuo, jer je kod mene ukljucen gas u rezije...a upravo gas vam gradi kreditnu istoriju, struja ne ulazi u kreditnu istoriju...tako da mi dzaba sto placam astronomske sume). Jedina je prednost sto kuvam ko lud i ne mislim koliko trosim

2. Izbegnete grejanje na struju kako god znate i umete. Ovde su grejalice jedne ogromne stodole od skoro 2 metra duzine, koje trose abnormalnu kolicinu struje, a greju 10x slabije od obicnog fena za kosu. U chicago ako se grejete na struju, racun vam prelazi 130$+depozit...ili je to samo meni, posto mene svi deru. Pri tom ne mislim da "zagrejete stan"...nego onako malo, na 15 stepeni...kada je napolju -40.
Kada sam vec skrenuo malo sam sa svoje teme na struju i gas...treba napomenuti da kada iznajmite stan, treba sami da zovete kompaniju i prijavite struju na svoje ime....to nije kao kod nas (da se vodi na kucu, nego se vodi na ime).
U svakom slucaju, odvojite jedno 300-400$ na bacanje (davanje u depozit). Jer neko zna kada otprilike ti vracaju taj depozit (i da li ti uopste vracaju)?