![]() |
|
|
Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ja ne znam kako je u LA ili na floridi...ali znam kako je u Chicago. Jako je velik procenat upravo tih window unit. Generalno, zivim u jednom od boljih krajeva grada i u zgradi koja bi trebalo da bude luxury. U pravu si da vecina se greje na gas ovde, ali jednostavno kada covek ovde dodje ne moze mnogo da bira....ljudi su svuda stoka, pa tako i ovde gledaju da te izvozaju...pa ko kako ima srece. Landlord je spomenuo da je cuo da provera kosta 35$....mene je kostala 150$...tolika je cena kod mog poslodavca. Ne mozes ti mnogo da biras iz Srbije preko neta.... Ja sam izabrao da budem u preko puta zgradi na gas, ali je to naglo postalo zauzeto i prebacili su nas ovde. Naravno da cu iduci put da biram i bolje i jeftinije i u losijem kraju....ali kada neko dodje ovde i nema nikoga....ne moze mnogo ni da bira. Svi gledamo da ne zavrsimo u nekom geto-u, da ne budem ubijeni na ulici prvi dan....pa samim tim gledamo i da izbegnemo los kraj. Ja sam odabrao kraj koji sam odabrao iz sugestija sa ovog foruma. I jeste dobar kraj, ne trebaju ti kola ni za sta...super je i nocni zivot, blizu je centar....ali to ima i svoju cenu. Da...mozes ovde uci u radnju i kupiti super ves masinu za 1000$ koju ces ugraditi u svoju kucu (jer velik broj agencija ne dozvoljava da drzis ves masinu u stanu), ali kada neko dodje ovde...nema luxury kucu, nema para da kupi nadrkanu masinu...ima 2 opcije: 1. Da bude u zgradi gde ima laundry sa razdrndanim uzasnim praistorijskim masinama. 2. Da ode u laundry gde ce isto imati takve masine. Samim tim jesmo zaostali, jer kada neko dodje u srbiju...i iznajmi stan...dobice normalnu ves masinu i dobice normalnu klimu (ako je stan ima...koliko para, toliko muzike, ali za 1150$ mesecno ces da je dobijes). Citat:
![]() 1. Naci ce stan odande (jako tesko, ako nemas ko da te pokrije za istoriju). 2. Doci ce ovde kod nekog na smestaj od npr nedelju dana i morace da jurca da nadje prvi stan...bilo kakav, da ne pitaju ga za kreditnu istoriju koju nema. 3. Ima rodjaka ovde, koji je voljan da ga drzi bar mesec dana u gostoprimstvu, dok se on ne snadje. Ako spadate u kategoriju 3...onda je dobro....procicete povoljnije.... @Xeg Hoces stan u mom kvartu u Chicago....neces ga dobiti, osim ako ti neko ko ima dobru kreditnu istoriju ne potpise. Hoces da se npr. selis....treba ti kombi (videces, to ovde svi iznajmljuju...zove se U-Haul). Svi iznajmljuju, osim tebe, mene i nama slicnih...zasto? Pa zato sto traze kreditnu... Naravno, zaboravi na kreditnu ako imas milion dolara...ili zaradjues bar 200.000$ godisnje. Ne treba ti, jer ces onda i nova kola kupiti sa kesom. Tvoj nacin zaradjivanja za kucu je los, jer ima jednu manu....ovde su kuce 250.000$...i to neke onako...normalne...nikakav fancy kraj ili tako nesto. Mozes skupljati pare i sa 50 i vise godina da kupis kucu....a do tada budi potstanar...ako ti tako odgovara, jer ces placati i rentu za stan i odvajati deo koji je potreban za kucu. Ako uzmes kucu na kredit, onda ces placati samo ratu za kucu....ne i dodatno rentu za stan..... Kucu se isplati kupiti, jer je sada rata za kucu kao i renta za stan. Amerika jeste kao na filmovima....postoje onako napucani burzujski krajevi gde nemozes uci i prosetati ulicom, ako nemas dozvolu za to, ali postoji i sva ona sirotinja koju prikazuju. Postoje i oni rastureni moteli sa ubi boze kupatilom i sl. Sve to postoji, a vecina vas kada dodje ovde je daleko bliza tome, nego onom luksuzu od gore. U gradu Chicago je los internet...ali ako odes u Vinetku...imas 20 mbit-a ludilo...... Da to jeste losije od evrope, jer u nemackoj ne moras ici u selo...nego mozes u sred frankfurta da uzmes 50 mbit-a....za manje pare nego ovde 20. Vecina ljudi kada se doseli ovde docekace laundryrame sa praistorijskim coin operated ves masinama i susilicama, koje ne mogu pravi pamuk nikada da osuse (npr. dukseve nase)...samo tesku sintetiku. Docekace ih matori i razdrndani plinski sporeti...a ne stainless steel island kitchen. Docekace ih mnogo toga sto je jednostavno toliko matoro....da smo se mi u Srbiji odavno otarasili stvari koje su duplo mladje od toga. To je ono u sta cete se i razocarati....to je Amerika.... E sada....vi se ovde snadjete, pa jednog dana imate sve to....i dobra kola i island kitchen i divnu kucicu sa white fence u predivnom predgradju...to nije nedostizno i to je ona lepota svega ovoga. Ovde mozete zaraditi...a da pri tom ne ubijete nikoga ili ne opljackate nekoga. Ali to je prica za 10 godina i vise....a ne kada tek stignete ovde... |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
FLORIDA - "The sunshine state" | Lucky | Lokacije u USA | 242 | 09.02.2024 11:52 |
"Hocu i ja u USA - AV-AV-AV" | xeg | Vaša strana | 15 | 02.03.2011 13:05 |
Stavka "Higest level of education completed" | steficacvek | Prva koverta | 25 | 01.02.2011 16:59 |
Polja "In care off" i "District/County/Province/State" | Marko | Stare teme | 1 | 02.12.2005 00:05 |
![]() |