![]() |
|
|
Lokacije u USA Teme posvećene državama, gradovima i delovima gradova u USA |
Lokacije u USA » New York City, New York » Bitni linkovi | ||||
O Americi | Život u USA | Države (States) | Gradovi | Naša mesta (mapa) |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]()
E i ja da se javim posle 11 dana od kako sam doso. Jos sam u nekoj frci, smestio sam se kod rodjaka, danas mi je stigo SSN posle nedelju dana od prijave za isti. Inace zamisljao sam grad ovako, znao sam da je sve veliko i udaljeno jedno od drugog, ali ovo je stvarno veliko. Nisam znao za ovu vlagu, mene je docekala na aerodrom i evo jos sam u nekoj fazi prilagodjavanja.
Case Number: 2010EU00010717 Prva koverta stigla: 08.06.2009. Prva koverta vraćena: 11.06.2009. Druga koverta stigla: 09.11.2009. Zakazan intervju za 10.12.2009 - odložen za 10.02.2010. Završen lekarski pregled: 04.01.2010. Visa odobrena - 11.02.2010. U USA - od 03.06.2010. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Konačno da ima nekog u NYCu! Mi idemo sredinom septembra u Brooklyn
![]()
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]()
|
|||
|
|||
![]()
Ehej,bas lepo od tebe sto si nam se javio!Pocetak je dobar,pa da cestitamo - brzo je stigao SSN!Srecno i pisi nam opet!
![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Nisam nasao bolju temu, hteo bih da opisem dosadasnjih 9 meseci zivota u NYC-u u kojoj bi objedinio sve sto se desavalo do sada.
NYC je stvarno ogroman grad ![]() ![]() Delovi grada su krajnje raznoliki... I moze svasta da se nadje. Prijatelj mi radi kao arhitekta za jednu NYC firmu i kaze da im direktor firme trazi da projektuju sto manje stanove, cak i bez prozora, jer ce se na kraju i to izdati. Znaci, ako hocete da zivite u NYC-u za sto manje para, moze vam se desiti da nadjete nesto finansijski pristupacno, ali da budete spremni da nece biti puno (ili u opste) dnevnog svetla, kada ce mozda biti smestena u kuhinji, itd. Ja sam slucajno zavrsio u Astoriji. Svideo mi se deo oko central parka, a Astorija je bila najbliza tome sto sam mogao da priustim. Srecnim okolnostima, vecina klijenata moje firme se nalazi tu negde, tako da mi sada treba bukvalno 30 minuta do posla, sto je za NYC jako kratak commuting. Astorija je meni OK. Ima puno naseg sveta (mada se sa njima i ne druzim), ima nasih prodavnica tako da moze da se nadje plazma, jafa, linolada, eva sardine i ostale nase poslastice. Sa druge strane, ti proizvodi su jako skupi. Pa ko ce da nam dere kozu, ako nece neko nas. Takodje, Astorija (kao i vecina NYC-a) je dosta prljava... Prljave prodavnice, kafici izgledaju kao iz 60-tih, mada ima i stvarno lepih mesta. Da me ljudi pogresno ne razumeju, meni se Astorija jako svidja, samo kazem ono sto bi mozda nekom moglo da smeta. Ostali gradovi koje sam video po USA su dosta cistiji, prodavnice dosta cistije, sve u svemu: cistiji! Posao sam nasao za 3 nedelje, jednostavno, nisam puno trazio. U istoj sam firmi od kako sam dosao, resavam sebi neke druge stvari, pa cemo onda videti da li moze i posao da se popravi i za koliko. U NYC i ima i nema posla. Sve zavisi cime se bavis. Jedna od stvari koje bi se dotakao je zdravstveno osiguranje. Nemojte se ustrucavati da zovete zdravstveno osiguranje i pitate sve sto vam nije jasno! Bajke o tome da je sve objasnjeno u polisi, da imate deset osiguranja pa da mozete da birate itd. u mom slucaju nisu tacne. Firma ima samo jedno osiguranje, i ti mozes da uzmes ili ostavis (PPO plan). Takodje, dobio sam brosuru u koje pise sta je sve pokriveno, pa mi je opet stigao racun za neke stvari koje jesu pokrivene. Onda sam zvao lekara, rekao mi da mu osiguranje nije platilo iako sam ja na sajtu video da jeste. Zatim sam mu poslao te racune nazad sa potvrdom da je nesto od toga vec placeno, sa objasnjenjem da je on u mojom mrezi koja pokriva 100% ovakve procedure i da mi vise ne salje racune. Kako mi je advokat objasnio, kada imas PPO i odes kod lekara koji se nalazi u mrezi tvog osiguranja, osiguranje i lekar potpisuju ugovor i ako osiguranje kaze da je nesto pokriveno 100% (recimo lecenje upale grla) koju lekar hoce da naplati 300 dolara, ali tvoje osiguranje misli da to ne bi trebalo da kosta vise od 200, osiguranje ce platiti 200 lekaru i lekan NEMA PRAVO da trazi ostatak para od tebe. To znaci biti u "mrezi". Ako je van mreze, onda moze da trazi ![]() ![]() Sto se tice kupovine, u NYC-u to bar nije problem ![]() Odecu, JCPenny u NYC, ima outleta u Atlantic City (leti prelep grad, preko 200 km od NYC-a) i vudberi (organizovane sopping ture, 80km od NYC-a), trzni centar Jersey Garden (20 minuta od NYC-a, blizu NEWARK aerodroma, polasci sa PABT). Za one koji imaju dublji dzepic: Macy's, Steve Madden, itd... Jos neke stvari... Recimo, troskovi zdravstvenog osiguranja i putovanja do posla mogu da ti budu oslobodjeni poreza... znaci, prvo ti firma odbije pare za zdravstveno+metro karticu pa tek onda porez na ono sto ostane. Do ove godine limit za neporezovani transport je bio 230 dolara (tako da je moglo dvoje da koristi metro karticu cija je cifra 89usd), ali od sledece godine bice smanjeno na 110 dolara. Kod mene u firmi postoje cak 3 oblika commuting kartica: jedan je da dobijes kreditnu karticu sa Pay Passom i mozes da putujes gde hoces i koliko hoces, na kraju meseca ti odbiju od plate troskove putovanja pre racunanja poreza i to je to. Drugi tip je da svakog meseca dobijes novu metro karticu postom. Treci tip (koji sam ja uzeo) je da imas jednu metro karticu koja se mesecno produzava. Toliko za sada |
|
|||
|
|||
![]()
Čitam na jednom forumu, ne preporučuju dolazak u New York bez fakultetske diplome i dobrog radnog iskustva jer nema posla iliti teško je doći do istog.Koliko je po tebi to istina Milelj ?
|
|
|||
|
|||
![]()
Uh... rekao bih da ovo jeste dosta istina...
Nemoj me pogresno shvatiti, ja nemam fakultetsku diplomu, ali sam imao dosta dobro iskustvo i posao sam nasao za 3 nedelje od kako sam sleteo u NYC, ali ja sam stvarno imao dosta srece. NYC je finansijski grad, jako skup grad, tako da su ljudi bojazljivi kada nude posao. Kada traze ljude koji ce raditi u finansijskim firmama, jedan agent moze da zezne firmu za par stotina miliona. Takodje, ako si recimo IT (kao ja) za svaki sat kada im nesto ne radi oni gube stotine hiljada ili milione dolara... Renta ostaje ista, plate ostaju iste, tvoji troskovi su isti i ako ne mozes to da pokrijes zaradom iz ovog ili onog razloga, ode firma! Tako da moras stalno da budes na vrhovima prstiju, stalno dodajes nove redudanse, testiras stare, spreman si da te zovu u pola dana ili pola noci, itd. Recimo, covek koji je zavrsio masinstvo, ne znam sta bi mogao da radi u NYC, ako hoce time da se bavi... Vecina ljudi koje ja znam, ili radi u IT-u ili radi po kaficima, restoranima i prodavnicama... Finansije i ugostiteljstvo dobro radi, za ovo ostalo stvarno nemam pojma... Znam ljude koji imaju fakultet a ovde cuvaju decu i to ono u fazonu, ajde dodji za sat vremena. Nemas radno vreme, ne mozes da izracunas koliko ces para primiti itd. Opet, znam ljude koji nemaju faks, pa opet su relativno brzo nasli posao i dobro se snasli u njemu. Zavisi kakav posao trazis, ako hoces da se zaposlis da radis sa finansijama, moras stvarno biti vrhunski strucan (fax + iskustvo), mislim da bi nasi bankari i te zezancije solidno prosli. Opet, tipa neki masinac, tehnolog ili sta ja znam, nisam siguran da bi mogao tako dobro da prodje... Jbg, nadam se da sam pomogao... Reci cime se bavis i sta bi radio, pa mozda mogu biti precizniji |
|
|||
|
|||
![]()
Hvala na odgovoru.Ja sam u IT-u, sa višom, bez nekog značajnog radnog iskustva(oko 1 god za sada).Razumem da je u NYC jako velika konkurencija i za sada kako stvari stoje ne bih imao šta da ponudim u odnosu na druge kandidate tako da mi ostaje samo da što više radim na sebi i stičem iskustvo, a kad me izvuku, izvuku
![]() |
![]() |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Kansas City, Missouri | sile2302 | Lokacije u USA | 0 | 24.12.2014 20:19 |
New York State, potom Florida | tiberije | Lokacije u USA | 5 | 03.11.2014 19:35 |
White Plains, New York | SRBghost | Lokacije u USA | 4 | 28.08.2014 07:14 |
City Data | xeg | Lokacije u USA | 0 | 17.07.2008 15:47 |
![]() |