ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Ulazak u SAD » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 10.05.2013, 07:43
oskark's Avatar
oskark oskark je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 10.06.2010
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Zrenjanin
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Sasa99 Prikaz poruke
Oskare prvo hvala ti sto si mi cestitao za dobilenu vizu. Nego hucu da te pitam nije valjda da sec cekati zelenu kartu 6 meseci pa sta ces da radis dotle kako ces da radis. Obicno kazu da to dolazi za 20 dana a sad su ti rekli 6 meseci.
Ma nije nego kako sam primetio tako oni kazu. Sto nema veze sa nicime. Za SSN su mi rekli 7 nedelja a za GC 6 meseci, ja nisam ni obracao paznju na to Inace bio sam u SSA office-u da vidim za SS broj, i rekli su mi da treba da je dobije u roku od dve nedelje.
22.05.2012. Stigla koverta u Kentucky
29.01.2013. Obavljen lekrski pregled
20.02.2013. Interview Uspesno Obavljen
21.02.2013. Viza u pasosu!!!
08.03.2013. Avionska karta
27.04.2013. Vezite se, Polecemo POE Seattle

Oskarov Blog

zelenadvlutrija.blogspot.com
Reply With Quote
Staro 17.05.2013, 08:53
Shadow Shadow je offline
Član

Datum prijave: 15.05.2013
Question

Čestitam svima koji su dobili GC, a onima koji su već otputovali srećno
Pokušaću da budem što kraća. Molim sve za razumevanje, ovo mi je prvi put da pišem na nekom forumu.
Ja sam bila na razgovoru 30.04.2013 i dobila vizu. Igrala sam nagradnu igru sigurno šest - sedam puta, možda i više. I ovo je bio poslednji put, tako sam rekla i eto, dobila. Ali nije bio poslednji što sam se razočarala, već zato što sam ovde uspela da organizujem život tako, da mi se otvaraju putevi i bez GC, ali to je sada druga priča....
Sve u svemu, potpuno sam zbunjena i ne pripremljena za sve, jer nisam sve ovo očeklivala....
Danima čitam po forumu, pokušavajući da saznam što više, ali i dalje mi je ostalo nejasno sledeće
1. Prvi put moram da odem do datuma u pasošu (kod mene 15.10.2013) i moram da ostanem dok ne dobijem SSN i GC, a to je 20-30 dana? Ili više od toga?
2. Još važnije, koliko moram da budem u USA godišnje?
Ukratko ću napisati šta sam ja planirala, pa bih volela da mi neko kaže da li je to moguće:
Da odem u oktobru i ostanem oko mesec dana, vratim se u Srbiju, završim PhD (najranije do kraja 2014) i tek onda udjem u tu proceduru sa dužim boravkom u USA (šest meseci ili više, ili se preselim tamo). Da li je to uopšte moguće? Da li ja već sledeće godine moram da provedem tamo šest i više meseci? Ja sam planirala da odem i sledeće godine u USA na godišnji, mesec dana, ali ne više.
Planiram da pozovem Imigraciono i da ih pitam sve što mi nije jasno i da im objasnim svoj slučaj (da moram da završim školovanje ovde, pa tek onda odem), da li je to pametno? Potpuno sam izgubljena
Reply With Quote
Staro 17.05.2013, 12:30
mikiSA mikiSA je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 01.07.2011
US lokacija: juzno od CHI, IL
YU lokacija: Sarajevo, BiH
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Shadow Prikaz poruke
Čestitam svima koji su dobili GC, a onima koji su već otputovali srećno
Pokušaću da budem što kraća. Molim sve za razumevanje, ovo mi je prvi put da pišem na nekom forumu.
Ja sam bila na razgovoru 30.04.2013 i dobila vizu. Igrala sam nagradnu igru sigurno šest - sedam puta, možda i više. I ovo je bio poslednji put, tako sam rekla i eto, dobila. Ali nije bio poslednji što sam se razočarala, već zato što sam ovde uspela da organizujem život tako, da mi se otvaraju putevi i bez GC, ali to je sada druga priča....
Sve u svemu, potpuno sam zbunjena i ne pripremljena za sve, jer nisam sve ovo očeklivala....
Danima čitam po forumu, pokušavajući da saznam što više, ali i dalje mi je ostalo nejasno sledeće
1. Prvi put moram da odem do datuma u pasošu (kod mene 15.10.2013) i moram da ostanem dok ne dobijem SSN i GC, a to je 20-30 dana? Ili više od toga?
2. Još važnije, koliko moram da budem u USA godišnje?
Ukratko ću napisati šta sam ja planirala, pa bih volela da mi neko kaže da li je to moguće:
Da odem u oktobru i ostanem oko mesec dana, vratim se u Srbiju, završim PhD (najranije do kraja 2014) i tek onda udjem u tu proceduru sa dužim boravkom u USA (šest meseci ili više, ili se preselim tamo). Da li je to uopšte moguće? Da li ja već sledeće godine moram da provedem tamo šest i više meseci? Ja sam planirala da odem i sledeće godine u USA na godišnji, mesec dana, ali ne više.
Planiram da pozovem Imigraciono i da ih pitam sve što mi nije jasno i da im objasnim svoj slučaj (da moram da završim školovanje ovde, pa tek onda odem), da li je to pametno? Potpuno sam izgubljena
Evo sta treba da uradis: odes u US na mjesec, dva (znaci bolje da odes dok nemas obaveza za PhD), mozda sada preko ljeta. Uzeti SSN, sacekati Green card da dodje, mozda uzeti vozacku (polaganje je prelagano za one koji vec imaju nasu vozacku), otvoris racun u banci. Cim udjes u zemlju odmah se popunjava form I-131, Application za travel document, iliti advance parole travel document. i placa fee od $445, (vjeruj isplatice ti se). Caka je sto moras biti u US da se prijavis za ovo, moraju se uraditi biometrijski otisci i slika (mislim) i sacekati da ti to AP pismo dodje postom. Kad ga dobijes (a imas validan razlog: zavrsetak skolovanja), mozes biti van US do dvije godine. Ovaj dokument cuvati kao oci u glavi, jer njime oprevadavas predugo izbivanje tebe kao LPR (a oni ovo gledaju, nema vise da budes par mjeseci u US da odrzis status). Nakon sto zavrsis PhD, lagano u US da zivis i radis , ako ti je zelja.

LPR od 31.5.2012.
-----------------------------------------------
USA citizen 20.9.2017.
Reply With Quote
Staro 17.05.2013, 13:10
Shadow Shadow je offline
Član

Datum prijave: 15.05.2013
Smile

E bas super, znala sam da postoji neko resenje!!! HVALA PUNO!!!
Jedino sto ja vec imam puno obaveza ovde i meni bas i odgovara da odem u oktobru kad zavrsim sa prikupljanjem podataka.
Ali nema veze, tvoje informacije su mi vise nego korisne!
HVALA!
Reply With Quote
Staro 22.02.2016, 07:21
elefteros elefteros je offline
Stari vuk

Datum prijave: 02.05.2014
US lokacija: Boston
YU lokacija: Beograd
Pošalji Skype™ poruku korisniku elefteros
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik mikiSA Prikaz poruke
Cim udjes u zemlju odmah se popunjava form I-131, Application za travel document, iliti advance parole travel document. i placa fee od $445, (vjeruj isplatice ti se). Caka je sto moras biti u US da se prijavis za ovo, moraju se uraditi biometrijski otisci i slika (mislim) i sacekati da ti to AP pismo dodje postom. Kad ga dobijes, mozes biti van US do dvije godine. Ovaj dokument cuvati kao oci u glavi, jer njime oprevadavas predugo izbivanje tebe kao LPR (a oni ovo gledaju, nema vise da budes par mjeseci u US da odrzis status). Nakon sto zavrsis PhD, lagano u US da zivis i radis , ako ti je zelja.
Kada sam krenuo da čitam temu uplašio sam se da do mene nisu stizale pogrešne informacije, jer sam za ovo čuo prošle godine od više prijatelja koji su dobili GC. Njima nije išlo na ruku što su bili tako brzo izvučeni (zbog poslova), ali je kod mene probudilo bubicu u vezi ovoga jer i ja imam neke situacije ovde (u Srbiji) zbog kojih sam na raskrsnici.

Sredinom aprila bih trebao da se vratim nazad, jer mi tada ističe 6 meseci van SAD. Međutim, sada vidim da od početka ove teme pišete o mogućnosti da se van SAD boravi duže? Moja prvobitna ideja je bila da početkom Aprila otputujem i podnesem zahtev za ovaj Travel Document.

Društvo sa više iskustva bih pitao da li biste me savetovali da još sačekam, pa da idem recimo nešto kasnije kada sa obavezama budem bio rasterećeniji i onda podnesem zahtev za ovo?

Ja ću svakako probati da se konsultujem sa Ambasadom oko ovog pitanja, ili da pronađem neki dodatni izvor na internetu.

Inače razlog je isti kao i kod Shadow - PhD, ali i kurs za iOS koji sam krenuo i verovali ili ne - škola letenja Ko zna, možda jednog dana budem nekog od vas vozio
Staro 22.02.2016, 20:53
Stari vuk

Nepromenjeno

Hej, koga nanese put ovde samo da javim da sam takođe ovde na forumu u okviru druge teme našao odgovor:

Prvo, tema: http://www.zelenalutrija.com/forum/s...ead.php?t=1630

Drugo, odgovor: https://www.uscis.gov/green-card/aft...anent-resident
Staro 22.08.2016, 21:00
Stari vuk

Nepromenjeno

Drugari, pitanje:

Od kako sam izašao iz Amerike, proći će uskoro godinu dana.
Pre toga, negde sredinom septembra, idem u NY.

Ovaj I-131 koji se pominje -- znači da već na aerodromu apliciram za to?
U onim njihovim kancelarijama za doček migranata?
Ili da idem u neki USCIS office?
Ili da apliciram onlajn?

Need help
Staro 22.08.2016, 21:43
SEEUSAIC SEEUSAIC je offline
Super Moderator

Datum prijave: 22.04.2010
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik elefteros Prikaz poruke
Drugari, pitanje:

Od kako sam izašao iz Amerike, proći će uskoro godinu dana.
Pre toga, negde sredinom septembra, idem u NY.

Ovaj I-131 koji se pominje -- znači da već na aerodromu apliciram za to?
U onim njihovim kancelarijama za doček migranata?
Ili da idem u neki USCIS office?
Ili da apliciram onlajn?

Need help
Za I-131 se aplicira pre nego sto se izadje iz USA. Re-entry Permit, izmedju ostalih namena, sluzi i kao garancija nosiocima Zelene Karte da im ista nece biti oduzeta ukoliko ostanu van zemlje duze od godinu dana a krace od dve godine.

Sup.Mod.
Reply With Quote
Staro 23.08.2016, 02:59
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik SEEUSAIC Prikaz poruke
Za I-131 se aplicira pre nego sto se izadje iz USA. Re-entry Permit, izmedju ostalih namena, sluzi i kao garancija nosiocima Zelene Karte da im ista nece biti oduzeta ukoliko ostanu van zemlje duze od godinu dana a krace od dve godine.

Sup.Mod.
Ali moras da ih ubedis da odlazis privremeno i da ne menjas SAD za neku drugu drzavu kao zemlju stalnog boravka. Npr. neko ode da se brine o bolesnim roditeljima i slicno...
Reply With Quote
Staro 02.09.2016, 05:19
Stari vuk

Nepromenjeno

Pa ja bih sada u Americi (ako me puste ponovo u zemlju ) aplicirao za to za naredni period.

Mada je glupo sada da se "pravdam", kada sam izašao u oktobru, prvobitni plan je bio da se vratim posle dva, tri meseca.

U međuvremenu sam uspeo da iskombinujem školovanje o kojem nisam ni sanjao da ću moći da ga iznesem finansijski i sve se okrenulo naopačke... da ne pričam o drugim stvarima

Zato sam pitao gde se to radi... da li onaj obrazac sa interneta da popunim pa da pošaljem, ili postoje posebne kancelarije za to?

Thread Tools
Display Modes

Pravila pisanja