![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » Ulazak u SAD » Bitni linkovi | ||||
Početak u USA | Stan | Posao | Kola (Automobil) | Osiguranje |
Porez | Dešavanja | Naša mesta | Putovanja | Avionske karte |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]()
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Jedva čekam.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() Dobro, znaci ispod 10.350$ zaradjenih u US tokom 2016. godine, samac koji nije prijavio ovu zaradu ni nije u nikakvom prekrsaju, tj. nema da brine sto tu zaradu nije prijavio. A pretpostavljam na osnovu iscitanog da jeste u prekrsaju ako nije prijavio zaradu van USA za 2016 fiskalnu godinu ma koliko mala ona bila, iako je ta zarada manja od 10.000$ i to cak zajedno sa zaradom u USA manja od 10.000. Koja je kazna za ovo, ako neko bude razotkriven, iako i da je prijavio zaradu, ne bi morao da placa porez, jer je ta zarada van US ispod 101.000$ bila (bila je cak i ispod 10.000$)? |
|
||||
|
||||
![]()
@kuki Mislim da je to pitanje za nekog ko poznaje američki pravni sistem. Malo je nezgodno pitati IRS direktno
![]() Možda da neko ko je već u USA pita knjigovođu.
|
|||
|
|||
![]()
Interesantno je da je velikom broju korisnika lakse da provede vreme istrazujuci kolika je kazna za nepostovanje propisa i regulative, kao i kako da se ista izbegne na sve moguce nacine osim na onaj koji je najbrzi i najlaksi: POSTOVANJEM PROPISA. Zivot u Americi nije samo bolja zarada, bolje mogucnosti i kvalitetniji zivot: treba da se promeni i mentalitet koji je u nekoliko navrata gotovo bankrotirao drzavu iz koje se doslo u Ameriku.
Dole je link ka interesantnom artiklu na CNN koji analizira neprijavljivanje imovine i prihoda iz inostranstva, kao i posledice istog. Detalje mozete pronaci na sajtu IRS ukoliko jednostavno ukucate kljucne reci kao sto su, na primer, foreign income reporting, foreign assets... CNN, 2015: You've never seen IRS penalties like these Sup.Mod.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Popunjavajuci u vezi provere da li je bilo neophodno prijaviti zaradjene prihode za 2016. na zvanicnoj stranici https://www.irs.gov/help/ita/do-i-ne...e-a-tax-return u pitanju koliko sam gross zaradio, trazi se cifra koja ukljucije objedinjene zarade iz USA i iz ostalih drzava sabrane i izrazene jednom jedinstvenom cifrom (tj. bez razdvajanja zarade iz Amerike od zarada iz drugih drzava) Moj je zakljucak iz ovoga da samac koji je zaradio manje od 10.350 $ gross plate tokom 2016. godine, nije bio u obavezi da uopste to ni prijavljuje, bez obzira sto je deo od te ukupne zarade zaradjen van Amerike. Npr tokom 2016-te covek koji je u Srbiji zaradio 5000$ gross (bruto) plate, a u USA je takodje 2016. zaradio recimo 2000$ gross plate, u zbiru je 5000+2000=7000$ i samim tim, posto je to u zbiru manje od 10.350$, on ni nije imao obavezu da tu zaradu uopste prijavljuje, iako je deo te zarade zaradjen van Amerike, a dobio je i w2 za zaradu u USA za tu godinu. Da li je moj zakljucak ispravan? |
|
|||
|
|||
![]()
Veoma mi je zanimljiva diskusija koja se vodi da li treba prijaviti platu iz Srbije ili ne.
Naročito mi je zanimljiv podatak da je plata u Srbiji (npr) 5000$ (i da istu neko prima čak i kad ne radi, kada je u USA, a ne na radnom mestu), a da je plata u USA 2000$ (naišao sam na forumu x ljudi koji imaju odlične plate, prema njihovim rečima, i odlaze (ili o tome razmišljaju) u USA da se pate). Pa bre što napustiste Srbiju ako imate tako dobru platu?!? ![]() Da to niste uradili ne biste ni morali u USA da prijavljujete tolike plate i da pronalazite način (razlog) da istu ne prijavite. ![]() Last edited by R_KuC; 23.01.2018 at 14:21. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Mada, iskreno, verujem da novac nije jedini motiv za odlazak. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Kad malo bolje razmislim, mislim da ljudi beže odavde glavom bez obzira. Da ja imam toliku platu i da redovno gledam TV i čitam novine (što ne radim ![]() Mada, kad pogledam svoje prijatelje (i prijatelje prijatelja) na Fejsu, kako postavljaju slike i kad odu u susedni grad, ipak mislim da je @misternice u pravu. ![]()
Display Modes | |
|
|
![]() |