![]() |
|
|
Stare teme Teme iz ostalih foruma koje su zastarele i zatvorene davnih dana. |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]()
Da, ovo je jos jedan u nizu testova "gramatike" i ne govori AMA BAS NISTA o realnom znanju jezika. Lepa "igrarija" i nista vise od toga.
|
|
||||
|
||||
![]()
добро, ја онда нећу да се хвалим.
|
||||
|
||||
![]()
Hmm, ovo je baš zgodna tema...Ja u svakodnevnim aktivnostima na poslu pišem i čitam dokumentaciju na engleskom, ali sama konverzacija na istom mi je problem jer za to nemam baš često priliku. Kao što mnogi rekoše, potrebno je vreme da prokinem i počnem sa normalnim razgovorom, a do tada sklapanje složenijih rečenica u sebi pa... U svakom slučaju na fondu reči se mora dosta raditi, vremena su manje bitna, a tamo će vreme učiniti svoje.
Case No: 2010EU000025xxx Prva koverta: 08.06.2009. Druga koverta: 01.03.2010. Završen lekarski: 10.04.2010. Zakazan intervju: 29.04.2010. Vizirani pasoši: 30.04.2010. Dobili GC i SSN u LA, CA: Avgust 2010 |
|
||||
|
||||
![]()
[QUOTE=Ivan33;15239]Hmm, ovo je baš zgodna tema...Ja u svakodnevnim aktivnostima na poslu pišem i čitam dokumentaciju na engleskom, ali sama konverzacija na istom mi je problem jer za to nemam baš često priliku. Kao što mnogi rekoše, potrebno je vreme da prokinem i počnem sa normalnim razgovorom, a do tada sklapanje složenijih rečenica u sebi pa... U svakom slučaju na fondu reči se mora dosta raditi, vremena su manje bitna, a tamo će vreme učiniti svoje.[/QUOTE]
Bas to i jeste problem. Vecina ovde zna za 80-90% sto je i vise nego dobro, ali opet ne ume da govori. Problem je samo u glavi. Naravno da cete ako znate 85% zvucati pomalo kao Indijanac kada jednom pocnete pricati, ali nekako morate poceti, zar ne? Ako bi cekali da postignete 100% na testu da se ne bi "izblamirali", nikada necete ni pricati. Takodje onaj momenat "prevodjenja" u sebi pre izgovaranja recenice nece nikada nestati ako jezik ne pricate, makar i pogresno. Dakle samo napred, opusteno i bas vas briga sta okolina misli o vama. Doduse nije bas zgodno da sa onima koje engleski ne zanima "prosipate pamet", nadjite nekog ko hoce da prica sa vama, a da ne "nervirate" okolinu. Posluzice devojka, sestra, brat, drug... ma vazno je naci nekoga ko hoce. Samo napred! |
|
||||
|
||||
![]()
[QUOTE=steelers;15236]добро, ја онда нећу да се хвалим.[/QUOTE]
Pa pohvali se covece! Nemoj da "trune" u tebi :) :) :) Evo da ja pogadjam, 88%? |
|
||||
|
||||
![]()
[QUOTE=goranm;15266]Pa pohvali se covece! Nemoj da "trune" u tebi :) :) :)
Evo da ja pogadjam, 88%?[/QUOTE] Hvala ti sto imas lepo misljenje o meni. 52%
|
||||
|
||||
![]()
Nemojte da vas puno brine vase znanje jezika. Sve to dodje na svoje kad se pocne da zivi i radi sa amerima i sve zavisi sa kojim slojem ljudi se druzite i radite. Nadogradjivanje znanja jezika trajat ce dugo, da ne kazem vjecno.
Kad sam ja pocinjala da radim sa amerima bilo im je dovoljno da znam jezik za posao, osnovne stvari. Komunikacija sa ljudima u mom okruzenju pomogla mi je da pocnem da sirim svoj vokabular. Tad je to bilo mogo zabavno i interesantno a i lagano. Ali svako pomicanje na novi posao donosilo mi je i novo ucenje "rijeci i izraza" vezanih za posao koje prije nikad ni cula nisam. Tako recimo, nakon skoro tri godne rada i druzenja sa njima, samim tim i nekim solidnim znanjem jezika, dobijam priliku da se zaposlim u vatrogasnom kao dispecer. E to su bile muke Isusove. Otvorila firma vatrogasnu akademiju i nas nove dispecere poslala 15 dana u skolu, svaki dan po 8 sati. Po danu u skolu, po noci ucim terminologiju. Skoro pa sam odustala nakon nedjelju dana, tesko do Boga, mnogo gradiva, pravila, propisa, sve novo za mene (i za moje kolege).......ali onda su nam rekli da ce glavno testiranje za ostanak na poslu biti nakod tri mjeseca rada. E to nas je sve spasilo. Od nas 9 dispcera za Bosnu nije polozio samo jedan covjek. Nije uspio da savlada gradivo ni nakon ta tri mjeseca. Tu sam se prilicno ispekla........ali opet kazem, naredno pomjeranje mi je opet donijelo nove rijeci, izraze...i stalno tako. Znam samo kad nam nas glavni vatrogasni sef posalje email da svi zijevamo i kontamo "sta je ciko htio da kaze". Covjek visoko obrazovan, koristi terminologiju visokog stepena engleskog jezika, ciljano bira rijeci za koje zna da "obicni" ljudi ne koriste jer ni neznaju da takve rijeci postoje (nizi stepen obrazovanja), veoma superioran, uvijek je nastojao da nas "spusti na zemlju", zbuni, da se zna ko je glavni boss......cak ga, u vecini slucajeva, ni ameri koji su sa nama radili nisu mogli da razumiju a sto je njemu bilo mnogo drago jer su morali da ga zovu telefonom i da traze objesnjenja na "obicnijem engleskom" da bi znali sta on u stvari hoce da se odradi. Zato, koliko god da ucite, naucite i misite da ste spremni sa nekih 80-90% od tih internetskih testiranja, nemojte da se razocarate i iznenadite ako naletite na situacije u zivotu kad budete morali da zagrijete stolice i ucite opet.....nije to zato sto se nezna jezik nego prosto zato sto ce uvijek da de dodaje jos novoga na ono vec nauceno, da se siri vokabular....uvijek. Opet, sve je to individualno. Zavisi gdje ce covjek da zivi i radi, sta ce da radi, sa kim ce radi i da se druzi. Vidim ovdje neke nase ljude koji su dosli prije 15-ak godina i na tako niskom su stepenu znanja jezika da je razocaravajuce. Ali oni su zadovoljni, mogu da se sporazmiju gdje god da odu, rade to sto rade i misle, a i kazu, da im i ne treba vise. Svako ipak zna sta je za njega najbolje i koliko mu je dosta. |
|
||||
|
||||
![]()
Apsolutno se slazem. Najgore je kada covek prestane da uci misleci da "sve zna".
|
|
||||
|
||||
![]()
Amin za Tajin post. To je ono oko cega se sve vreme vrtimo - practice makes perfects.
02. 11. 2008. - Prijava za DV 2010 05. 06. 2009. - Prvi koverat stigao, broj 19xxx 01. 07. 2009. - Formulari poslati u Kentaki 09. 07. 2009. - Formulari stigli u Kentaki 04. 12. 2009. - Stigla druga koverta 22. 01. 2010. - Obavljen lekarski pregled 27. 01. 2010. - Obavljen intervju, odlozeno viziranje 09. 04. 2010. - VIZE U PASOŠIMA! 17. 09. 2010. - D(eparture) Day |
|
|||
|
|||
![]()
[QUOTE=goranm;15293]Apsolutno se slazem. Najgore je kada covek prestane da uci misleci da "sve zna".[/QUOTE]
Kad neko dodje do tog zakljucka onda ostali zakljuce da je taj mnogo glup.:==D: |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |