ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Pronalaženje prvog posla u Americi » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 18.05.2016, 16:08
ejpril88 ejpril88 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 27.05.2015
US lokacija: Chicago
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Dule, nasla sam preko sajta Craigslist, verujem da si cuo za njega, ima svega i svacega. Slala sam CV svuda gde zadovoljavam uslove i isla na nekoliko intervjua. Ovde su mi ponudili da radim za 12 po satu, sto nije lose za pocetak ali me posao ubija i sad posle pet nedelja trazim nesto drugo (ovog puta part time jer mi treba vremena za ucenje, hocu da pokusam da dobijem stipendiju za doktorske). Ovo je ukratko receno racunodovstvo za neke markete na Devicanskim ostrvima, ceo dan skeniram i popunjavam excel tabele, sto je uzasno dosadno meni koja sam po struci novinar i pet godina sam u Srbiji radila u dnevnim novinama.
Da ne zvucim razmazeno, nije samo to u pitanju, vec sto su pravi robovlasnici, sve su sami imigranti i sve je neka muljaza, gazda je cak bio hapsen zbog kradje struje. Radi se sest dana nedeljno po devet sati, ne sme mobilni kod sebe, u kancelariji su cetiri kamere, prati se svaki korak. Kad progovoris sa kolegama, dodje sef i kaze ti da si placen da radis a ne da pricas. Tako da se nadam da cu uskoro pobeci odavde Koliko cujem, situacija je uglavnom slicna u firmama gde su imigranti, dok americke firme rade sve po PS-u.
oktobar 2015 - intervju, vize odobrene
mart 2016 - sleteli u Cikago
Reply With Quote
Staro 01.03.2017, 10:21
Nati Nati je offline
Drug član

Datum prijave: 08.04.2016
Nepromenjeno

Da li je nekad bolje precutati "visak" obrazovanja ako se trazi pocetni posao sa srednjom skolom? Primera radi, ovde dok sam trazila posao kao master biohemičar, bila sam spremna za početak raditi i posao van struke te sam konkurisala po marketima, drogerijama i sl. Međutim, fakultetska diploma mi je bila otežavajuća okolnost jer su poslodavci bili svesni da ću napustiti posao čim nađem posao u struci. Da ne napominjem da je drugarica imala i neprijatnost od strane vlasnice jedne prodavnice u Novom Sadu koja ju je napala što se uopšte prijavila za posao trgovca, zar ona misli da je bolja od iskusnih trgovaca itd.
Reply With Quote
Staro 07.03.2017, 06:33
NYCB NYCB je offline
Drug član

Datum prijave: 07.03.2017
US lokacija: NYC/NJ
YU lokacija: NS
Nepromenjeno

To ti u US nije slucaj. Sto vise imas, to bolje. Ovde je sada glavni problem naci dobrog radnika, tipa da znas da ce ti doci na posao, da nece napraviti glupost.... Ako vide da imas diplomu, nece pomisliti da ces otici, vec ce pomisliti da ces se truditi da napredujes.
Reply With Quote
Staro 11.03.2017, 08:37
Nati Nati je offline
Drug član

Datum prijave: 08.04.2016
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik NYCB Prikaz poruke
To ti u US nije slucaj. Sto vise imas, to bolje. Ovde je sada glavni problem naci dobrog radnika, tipa da znas da ce ti doci na posao, da nece napraviti glupost.... Ako vide da imas diplomu, nece pomisliti da ces otici, vec ce pomisliti da ces se truditi da napredujes.
Izgleda da je tako. Malo sam čačkala po netu, čak se i u oglasima za posao bebisiterki često traži fakultetska diploma
A evo ujedno ideja onima koji traže prvi posao u USA, bebisiterke i negovatelji starih lica (caregivers) su solidno plaćeni
Reply With Quote
Staro 17.03.2017, 02:07
bokiit's Avatar
bokiit bokiit je offline
Stari vuk

Datum prijave: 19.02.2013
US lokacija: Chicago Illinois
YU lokacija: Beograd Srbija
Nepromenjeno hi guys

Ej ljudi evo dodjoh do nekih informacija koje bi mogle da vam pomognu u trazenju posla pa reko da podelim to sa vama.

Poznanik mog poznanika, nas covek iz San Franciska pojasnio mi je malo kako to ovde ide. Ja cu vam to ispricati u dva koraka.

1. Jak CV. Jak, bas jak. Bas bas jak Ali nema laganja oko toga sta znas da radis. ALI! Sad pokusaj da me shvatis. Sve sto si ikada radio stavices u CV, "lagaces" sto se tice iskustva jer to je u stvari ono naj bitnije. Citat poznanika mog poznanika, a svaki poznanik mog poznanika je i vas poznanik tako da citat naseg poznanika iz San Franciska " Mozes da imas sve najbolje skole ovog sveta a da nemas ni malo iskustva u tome sto hoces da se bavis pre ce zaposliti onog za kursem od 1 god. " Da se ne vredjaju ljudi sa kursem i ja sam isti taj kursadzija Pazi ovako, apliciras za poziciju u nekoj zubarskog ordinaciji, imao si samo 30 dana prakse i to je sve od iskustva - pises "kao najbolji djak dobijam 30 dana obuke u jednoj od najboljih i najsavremeniih ordinacija u srbiji ikada" ili tako nesto. Ili recimo, IT struka, posle skole od IT iskustva imas spajanje MTS-ovog modema u telefonsku uticnicu pa setapovanje wifi - pisete "Uspesno ispunjen povereni zadatak koji je bio izvan mojih granica znanja a cinio je setapovanje , podizanje sistema i konekciju korisnika sa serverskom komponentom i serverskim protokolima" i tako dalje i tako dalje. Ne lazi sta znas vec koliko to sto znas radis.

Tako "dobar" CV proveri na sajtu rezscore.com. E sad, kazem dobar pod " " jer NIJE dobar, veruj mi da znam da ti CV nije dobar. Kako rade 80% firmi u USA prilikom selektovanja kandidata? Pa postoje sajtovi poput ovoga rezscore.com samo koji koriste firme. I sad ti apliciras za posao posaljes CV poslodavcu, kad ono medjutim. Tvoj CV prvo ode pod mac bato na ovaj sajt, prodje inspekciju, bude ocenjen i u zavisnosti od filtera poslodavca ( koji je najmanja ocena ispod koje tvoj CV nece biti prosledjen) bude ili ne bude poslat poslodavcu. Da bi bili sigurni da ukoliko poslodavci koriste ovakve sajtove vas CV mora biti ocenjen sa najmanje B ocenom. Ako dobijes ocenu A OBAVEZNO mi poslji tvoj CV ja uspeo do B- i teram dalje evo ceo dan al nece.

2. SAJT dice.com je odlican zajt za tehnicke poslove kao sto su IT poslovi. Radi po principu daj DOBAR SV popuni tamo malo nesto , i polako pocinju da te zovu agenti tj regruteri. Kaze onaj nas poznanik da te toliko zovu regruteri da je do sada menjao 2 broja. Ne znam kakav je sajt iz svog iskustva, jer vec 2 dana pravim CV pa cu javiti dal me je ko zvao i da li te je pozdravio.

Mislim da nemam sta vise da ti kazem.

2014 - 2 prijave, duplo nista
2015 - 2 prijave, duplo nista
2016 - 2 prijave , IZVUCENI - broj 14XXX
25. Maj - poslat DS-260
27. Decembar - Zakazan lekarski
12. Januar 2017. - Zakazan intervju i POZELENELI
13. Januar - Vize u pasosu
04. Mart - Off we go!
Reply With Quote
Staro 17.03.2017, 04:22
MirkoJ MirkoJ je offline
Drug član

Datum prijave: 04.10.2016
US lokacija: Pittsburgh (jednog dana :))
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Bravo za post Boki! Naravno, očekujem da ovo vidim na blogu, zaista tema koju vredi na takav način "izdvojiti" iz mase informacija po forumu
DV2020- Has not been selected x2
DV2021- Here we go again
Reply With Quote
Staro 17.03.2017, 17:43
bokiit's Avatar
bokiit bokiit je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik MirkoJ Prikaz poruke
Bravo za post Boki! Naravno, očekujem da ovo vidim na blogu, zaista tema koju vredi na takav način "izdvojiti" iz mase informacija po forumu
Hvala momak Sto se tice bloga, urednik istog je moja supruga koja je to napisala malo suptilnije U koliko dodjem do jos nekih informacija pisem naravno.

25. Maj - poslat DS-260
04. Mart - Off we go!
Reply With Quote
Staro 18.03.2017, 00:18
Isend's Avatar
Isend Isend je offline
Drug član

Datum prijave: 18.04.2015
US lokacija: zelja: SF Bay Area
YU lokacija: Nis
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik bokiit Prikaz poruke
Ako dobijes ocenu A OBAVEZNO mi poslji tvoj CV ja uspeo do B- i teram dalje evo ceo dan al nece.
Pre nekog vremena sam se malo bavio problematikom pisanja CV-a pa trazio po netu neke primere i savete kako napisati dobar CV. Primera naravno ima koliko hocete, ali meni se licno dopao jedan, da kazem, "najprostiji"...najprostiji u smislu da nije nakicen nekim slikama, ikonicama i sta ti ja znam cime sve vec, nego brate cist tekst, lepo organizovan i sa svim potrebnim informacijama. Racunam, poslodavca zanimaju informacije o tebi a ne da li si stavio lepu slicicu u CV

Nego da skratim pricu - nisam znao da postoje sajtovi za ocenu CV-a sve do danas pa kad sam procitao post koji je bokiit napisao proverio sam gore pomenuti CV - ocena A (95th percentile).

U pitanju je primer CV-a ali moze da posluzi kao referenca za pisanje dobrog CV-a.

Ne mogu da prikacim fajl posto prelazi 192KB pa ko je zainteresovan da mu posaljem neka se javi.
Staro 18.03.2017, 00:28
bokiit's Avatar
bokiit bokiit je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Isend Prikaz poruke
Nego da skratim pricu - nisam znao da postoje sajtovi za ocenu CV-a sve do danas pa kad sam procitao post koji je bokiit napisao proverio sam gore pomenuti CV - ocena A (95th percentile).

U pitanju je primer CV-a ali moze da posluzi kao referenca za pisanje dobrog CV-a. da prikacim fajl posto prelazi 192KB pa ko je zainteresovan da mu posaljem neka se javi.
Pozdrav druze!
Sto se tice CV i treba da bude crno na belo i crno belo osim ako ne konkurises za posao gde se trazi generalno neka mastovitost, jedinstvenost (ono graficki dizajner itd).. Imam i ja neki tako primer ima ocenu A-. Ali kako sam uzeo da pisem svoj, jedno 2 sata sam bio na D+ i ni makac gore, sad je B- i kao pokusacu jos malo al zadovoljan sam i ovime.
Evo ovde sta sve treba da sadrzi jedan A CV:

https://blog.rezscore.com/anatomy-of...c74#.2r36xr5zm

25. Maj - poslat DS-260
04. Mart - Off we go!
Reply With Quote
Staro 18.03.2017, 00:38
Isend's Avatar
Isend Isend je offline
Drug član

Datum prijave: 18.04.2015
US lokacija: zelja: SF Bay Area
YU lokacija: Nis
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik bokiit Prikaz poruke
Pozdrav druze!
Sto se tice CV i treba da bude crno na belo i crno belo osim ako ne konkurises za posao gde se trazi generalno neka mastovitost, jedinstvenost (ono graficki dizajner itd).. Imam i ja neki tako primer ima ocenu A-. Ali kako sam uzeo da pisem svoj, jedno 2 sata sam bio na D+ i ni makac gore, sad je B- i kao pokusacu jos malo al zadovoljan sam i ovime.
Evo ovde sta sve treba da sadrzi jedan A CV:

https://blog.rezscore.com/anatomy-of...c74#.2r36xr5zm
Hehe, i moj je nakon prepravke ocenjen sa D+ ali sam dosta toga obrisao iz originalnog pa cu morati malo vise da se pozabavim tom problematikom, mada znam gde gresim opis posla mora da bude sto nerazumljiviji,kao sto si naveo u postu

Pravila pisanja