ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Ulazak u SAD » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 20.11.2009, 03:37
Misa Misa je offline
Drug član

Datum prijave: 02.06.2008
US lokacija: San Diego, CA
YU lokacija: Novi Sad, Srbija
Nepromenjeno

Dobrodosla!
Staro 20.11.2009, 10:46
dreadnot's Avatar
dreadnot dreadnot je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 24.06.2009
US lokacija: Milwaukee, WI
YU lokacija: Beograd, RS
Pošalji Yahoo poruku korisniku dreadnot
Nepromenjeno

Bravo Taji, cestitam, ovo je stvarno post koji budi optimizam i nadu. Sa srecom u daljem trazenju posla i snalazenju u novom zivotu!

02. 11. 2008. - Prijava za DV 2010
05. 06. 2009. - Prvi koverat stigao, broj 19xxx
01. 07. 2009. - Formulari poslati u Kentaki
09. 07. 2009. - Formulari stigli u Kentaki
04. 12. 2009. - Stigla druga koverta
22. 01. 2010. - Obavljen lekarski pregled
27. 01. 2010. - Obavljen intervju, odlozeno viziranje
09. 04. 2010. - VIZE U PASOŠIMA!
17. 09. 2010. - D(eparture) Day
Reply With Quote
Staro 20.11.2009, 16:28
cile cile je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.08.2009
US lokacija: Minneapolis,MN
YU lokacija: Beograd
Pošalji Skype™ poruku korisniku cile
Nepromenjeno

Taji,pridruzujem se cestitkama i zelim ti puno uspeha!
Moni,svaka cast!

pozdrav
Reply With Quote
Staro 20.11.2009, 17:43
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Pridruzujem se cestitkama....samo napred

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Reply With Quote
Staro 21.11.2009, 03:10
Taji's Avatar
Taji Taji je offline
Stari vuk

Datum prijave: 10.01.2009
US lokacija: Greenville, SC
Nepromenjeno

Hvala vam svima na cestitkama, dobri ljudi

Jos jednom zelim da se zahvalim stizeljeto i moni na nesebicnoj pomoci koju su mi pruzile pri dolasku, HVALA van do neba
Reply With Quote
Staro 21.11.2009, 08:37
srboljub89's Avatar
srboljub89 srboljub89 je offline
Drug član

Datum prijave: 14.07.2009
US lokacija: Vidjecemo. :)
YU lokacija: Bijeljina, RS
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Taji Prikaz poruke
Pozdrav svima nakon duzeg vremena

Evo da se I ja javim sa svojim iskustvom dolaska u USA I kako je sve proteklo. Prije svega, htjela bih da se zahvalim stizeljeto I moni na velikoj, nesebicnoj pomoci koju su mi pruzile po dolasku u Colorado Springs od strane njih I clanova njihovih porodica. Bez njihove pomoci bi stvarno bilo veoma tesko naci stan I sve ostalo odraditi.
Evo ovako, znaci 14 oktobar je bio dan D. Ruta je bila Beograd, London, Denver, Colorado Springs. Krenula sam iz Beograda ujutro u 11:10, stigla bez problema u London. Tamo sam se malo prosetala, prosla preglede obezbjednjenja prije ulaska na Gate za let za Denver. Tu sam prosla bez ikakavih problema. Pregledali su rucni prtljag, mene je zenska dobro ispipala i…idem dalje. Kad sam stigla u Denver, cim sam izasla iza aviona krenula sam prema pasoskoj kontroli. Tamo sam stala u red gdje pise Citizens and Green Card Holders. Kad sam dosla na red, carinik mi je uzeo pasos, pogledao vizu, pogledao kovertu koju sam dobila u ambasadi kod nas I uputio me na mjesto gdje cu pokupiti prtljag I onda da idem na imigraciono. Samo malo dalje, nekih 20-ak metara se nalazilo mjesto gdje je bio prtljag. Onda me je covjek koji je tamo radio I predao moj prtljag pokazao kuda da idem na imigraciono. Poslagala sam kofere I ruksak na kolica I polako krenula. Veoma je sve jednostavno za pronaci na tom aerodromu. Kad sam stigla ispred imigracionog odjeljenja tamo je vec bilo par ljudi koji su sjedili I cekali. Dugacak salter sa nekoliko sluzbenika. Prisla sam jednom, rekla mu sta trebam. Onda mi je on rekao da stvari ostavim tamo u uglu gdje sve stvari od drugih imigranata stoje I da pridjem saltetu ponovo. E, onda je uzeo pasos I kovertu. Otvorio je kovertu, pregledao papire I onda mi stavio prvi pecat u pasos sa datumom kad sam usla u USA. Onda me je sa pasosem uputio na druga dva saltera koja su stajala nedaleko od tog mjesta da odem tamo I da popunim formulare za ulazak. Tamo isto nije bilo guzve, jedan fin , mlad carinik je bio veoma ljubazan I on mi je popunio papire za par minuta koje sam ja samo potpisala. Kad sam se vratila na prvi salter, carinik me je upitao da li bih bila u mogucnosti da pomognem njegovom kolegi koji pregleda neke Bosance koji idu na godisnji kod djece ali neznaju engleski jezik. Naravno da sam pristala da pomognem. Otisla sam tamo, pomogla nasim ljudima da se “rastaksaju” sa carinikom I kad sam se vratila, sacekala sam samo minut vremena I vec su prozvali moje ime. Ponovo sam prisla tom dugom salteru na kojem je vec sad stalalo poredanih nekih 10-ak pasosa sa kovertama ispod. Dalala sam otiske prstiju, valjda su me tad I slikali jer su mi rekli da pogledam u kameru I tad sam dobila u pasos drugi pecat preko kojeg je carinik stavio I moj A broj. I to je bilo to. Sva procedura je ukupno trajala nekih 15-20min. Onda sam pokupila svoja kolica sa stvarima koje koje mi niko nije ni pogledao niti pregledao I vratila se na isto mjesto gdje sam ih I pokupila. Tu sam predala kofere za let za Colorado Springs. Stigla sam najzad nevece u 21:30 gdje su me docekali muz I sin od moni. Stizeljeto mi je rezervisala stan u istom kompleksu u kojem zivi ona I moni tako da sam prvu noc prespavala kod moni u stanu I vec sutradan, 15 oktobra, bili smo svi skupa u kancelariji gdje sam potpisala ugovor za stan, platila sve sto treba I preuzela kljuceve. Onda je poslije toga sve islo glatko. Kupila sam ubrzo I auto da se skinem sa vrata moni I njenoj porodici jer bez auta si bukvalno kao bez nogu i ne mozes ni hljeb da kupis a da ne sjednes u auto I da “skoknes” do najblize trgovine. Dobila sam SSC samo desetak dana po prijavljivanju. Nakon dvije sedmice mi je stiglo I prvo pismo dobrodoslice a trece sedmice sam dobila za isti dan drugo pismo dobrodoslice I GC. Posto sam brzo dobila SSC pocela sam intenzivno da se prijavljujem za sve moguce poslove. I to je urodilo plodom. Dobila sam par-time kao Trgovac u jedom trznom centru koji se, na moju srecu, nalazi preko puta od mjesta gdje stanujem. Tako, pocela sam I da radim 13 novembra. I dalje sam nastavila da apliciram za full-time poslove pa se eto nadam da ce za neko izvjesno vrijeme I to da urodi plodom.

Dragi moji forumasi, samo naprijed I hrabro…..i neka vam je svima sa srecom ove godine, i onima koji cekaju razgovor i onima koji se tek prijavljuju.
Cestitam Taji, i sve najbolje ti zelim u zivotu.
Reply With Quote
Staro 22.11.2009, 07:18
stizeljeto's Avatar
stizeljeto stizeljeto je offline
Stari vuk

Datum prijave: 05.05.2008
Nepromenjeno

hehe, sad ste mi obje pocele raditi i ti i Moni i nemam skime kafenisati )) Trazila sam te neki dan u JC-u, valjda ti nisam pogodila smjenu ) Vidimo se.
Intervju zakazan na 30.10.2008 Viza odobrena
U Americi od 3.12.2008.
Reply With Quote
Staro 22.11.2009, 19:26
wrath:of:the:lich:king's Avatar
wrath:of:the:lich:king wrath:of:the:lich:king je offline
Stari vuk

Datum prijave: 24.11.2008
US lokacija: Ohio
YU lokacija: Vojvodina
Nepromenjeno

Taji dobrodosla na ovu stranu!!
Moni i Stizeljeto vama svaka cast!! Eto to je, izmedju ostalog, svrha ovog foruma! Ljudi u istoj situaciji, koji pomazu jedni drugima i druze se... Srce mi je puno
Staro 22.11.2009, 23:38
abdulazizsarajevo abdulazizsarajevo je offline
Član

Datum prijave: 29.05.2009
US lokacija: LA
YU lokacija: sarajevo
Nepromenjeno

colorado springs je prekrasan gradic..bio sam tamo 1998 u manitou springs doduse blizu je...gorden of the Gods...

generalno kakva je situacija za posao u manji gradovim...dobro jeste zivot nekako sporiji tamo ali mislimda je to i bolje kad ljudi sa porodicom vec dolaze ???

ako moze malo detalja oko toga...

thanks

nista..

prijeva 2010 - nekad ubrzo...
Reply With Quote
Staro 23.11.2009, 03:20
Taji's Avatar
Taji Taji je offline
Stari vuk

Datum prijave: 10.01.2009
US lokacija: Greenville, SC
Nepromenjeno

Globalno gledano, poslovi se nude svaki dan ali sve zavisi kakvi su ti kriteriji....sto je za nekoga "dobro" za pocetak da se ubaci u sistem za nekoga bi to mozda bila mizerija...nesto sto zelis da radis a niko te ne zove na intervjue premda zadovoljavas sve kriterijume (kao sto su mene odbili za jedan posao prije nego su i zatvorili oglas).......nesto sto bas i ne bi da radis a prijavio si se cisto onako, da ispitas teren pa te ljudi ipak pozovu, ponude ti posao pa da li da prihvatis ili ne.....sve je to individualno....
Evo ova dva linka pa pogledaj sta je na trzistu rada u COS-u pa sam procijeni....vecina poslodavaca nece da kaze ni ime firme u oglasu a ni kolika bi ti bila satnica nego...bit ce utvrdjeno na intervju, te zavisi od radnog iskustva..te ovo..te ono....minimalac je negdje oko 7.5 do 8.5$ po satu, vecinom za part-time, pa do 9 ili 10$ po satu za entry level za full time.....ima i bolje placenih poslova, naravno, samo je tesko dobiti za nas tako nesto bez americkog radnog isksutva, certifikata, njihovih diploma o skolovanju....mozda, kazem mozda jedino IT poslovi da urode plodom i da su dobro placeni zbog certifikata koji su i ovdje priznati iako su donijeti iz nasih zemalja....
Svaki dan izlaze novi poslovi tako da se mora redovno pratiti i aplicirati ako se zeli nesto ugrabiti. Apliakcije su im ponekad nocne more, traju i po dva sata i imaju od 35 do 90 pitanja. Treba ti bukvalno svaki dan puno radno vrijeme da radis samo na tome, da se prijavljujes za posao.
Ovdje mozes da radis koliko god hoces poslova, zavisi koliko ko moze da podnese i izdrzi da ima radnih sati u 24 sata i da ustima radna vremena da se ne sudaraju jedni sa drugima....

http://cosprings.craigslist.org/

http://www.indeed.com/l-Colorado-Springs,-CO-jobs.html
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja