ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 01.06.2013, 17:00
kaneolopa kaneolopa je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.02.2009
US lokacija: SF Bay
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik ASSI Prikaz poruke
Pokusavajuci ilegalno mozes da postignes nesto u zivotu, glumeci legalu u Srbiji si osudjen na propast, a koliko vidimo glumeci legalu neces ni otici nigde iz Srbije.

Sa svih strana stizu sjajne vesti i jos sjajnije poruke: "Zaobilazi zakon, isplatice ti se kad-tad" , "Nisi lud da budes legalan" , "Svaki vid izopacenosti je profitabilan i sve vise pozeljan" ...
Obozavam te stereotipe gde su svi americki sistemi sisali vesla, i da su Srbi bogom dani da to preveslaju sve.... Kriminalac je kriminalac - samo sto u Srbiji vole to da zovu "Snasao se"

Ajde pokusaj voditi firmu ovde a da nisi leglan..... Ja molim da se javi neko kome je to poslo za rukom.... Sigurno postoji, ali se verovatno nije zavrsilo kao happy end. Razlika je izuzetna- ovde se firma kao i licna karta vade/otvaraju za 20-ak minuta. U Srbiji svi znamo da moras i uzorak krvi i stolice - da ostavis.
Reply With Quote
Staro 01.06.2013, 17:14
ASSI's Avatar
ASSI ASSI je offline
Stari vuk

Datum prijave: 01.11.2012
US lokacija: gde me zivot odvede :)))
YU lokacija: Novi Sad
Pošalji Skype™ poruku korisniku ASSI
Nepromenjeno

Svi americki zakoni upravo dokazuju da jesu sisali vesla, a meksikanci su bogom dani da to preveslaju, dok srbi samo pokusavaju da odigraju na otrcanu i isfuranu foru, pa bivaju jadni i naivni i krivi za sve jer su naivno uhvaceni na delu.

To nisu stereotipi nego cinjenice koje novim imigracionim zakonom sami ameri dokazuju.
Staro 01.06.2013, 17:22
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Svi americki zakoni upravo dokazuju da jesu sisali vesla, a meksikanci su bogom dani da to preveslaju, dok srbi samo pokusavaju da odigraju na otrcanu i isfuranu foru, pa bivaju jadni i naivni i krivi za sve jer su naivno uhvaceni na delu.

To nisu stereotipi nego cinjenice koje novim imigracionim zakonom sami ameri dokazuju.
Da, da kako da ne. O tome kako Meksikanci preveslavaju pogledaj malo kako se trenutno bore da sva deca koja su kao mala dovedena ovde ilegalno i koja se trenutno bore da se zovu "undocumented" a ne "illigal immigrants" bore da dobiju legalno pravo da ostanu ovde i dobiju JMBG (SSN) i da smeju da pocnu da rade i da nemaju opasnost od deportacije. Naucices nesto Dokumentarac - The Dream is Now Dosta dece imigranata zavrsi i fakultete ali tek kad dobiju diplomu saceka ih teska istina da ne mogu nista sa tom diplomom jer nisu u legalnom sistemu. Nemaju JMBG (SSN) i ne mogu nigde da se zaposle. Da, mogu da ilegalisu i dalje sa svojim roditeljima na kicma trans poslovima tipa zidarstvo i slicno. Ali ako im je to "preveslavanje". To su samo robovi modernog doba koji zive bez zdravstvenog osiguranja, penzije, rade za sichu, zive u strahu jer mogu da budu deportovani svakog momenta. A deca koju su roditelji koji krse medjunarodno pravo (nisu oni svi dosli preko granice u coporu u toku noci, neki su dosli preko drugih tipova viza npr. turistickim i slicno) doveli sa sobom u zemlju moraju da ispastaju roditeljske grehe. Pogledaj ovaj filmic, 30 min je, nije dugacak bice ti jasnije ono o cemu govorim.
Reply With Quote
Staro 02.06.2013, 00:43
cukoni cukoni je offline
Stari vuk

Datum prijave: 24.09.2012
Nepromenjeno

Citat:

upravu si milijardu posto,kad si gay mozes otic,znaci nasa prava koji nismo gay su ugrozena,dole kod njih nema kriminala,a zatvori puni nemaju mjesta vise,i zadnji pokazatelj je milioni ilegalaca koji ce sad dobiti papire jer su krsili zakone,Americki sustav je vise supalj nego dobar,neznam zasto ga neki brane,od zdravsta pa nadalje,npr Njemacka je tu svjetlosnim godinama ispred Amera, i jos mi kazu pogledaj filmic,nema se to sta gledat eto isplatilo se time dole sto su ilegalno,uglavnom ja bi se tesko odlucio na nelegalan nacin ista da probam
Reply With Quote
Staro 03.06.2013, 00:23
Cosmo's Avatar
Cosmo Cosmo je offline
Drug član

Datum prijave: 07.10.2012
US lokacija: Gdje god je bolje nego ovdje
YU lokacija: BiH
Nepromenjeno

Filmic je ok, prica iz ugla ilegalaca u USA. Zao mi je svih tih ljudi ali trebali su biti svjesni svega toga, ili bar njihovi roditelji koji su ih doveli u takav polozaj, a njih ne optuzuje niko od njih. Svako zeli svom djetetu najbolje, pa tako i njihovi roditelji, sto su ih doveli na americko tlo, u nadi za boljim zivotom, i da ce im, kako god, ipak biti bolje u USA nego tamo odakle su dosli. I ja vjerujem da im je bolje, cak i sada, sa svim limitima koje tamo imaju. Nekako je ta americka prica o imigraciji veliki rebus. Dodjes, ostanes, niko te ne tjera (ili bar ne kao u vecini EU drzava i onim sa slicnim immi sistemom) a ne daje ti nacin da to ozvanicis. Ili cak i daje, ali pod odredjenim uslovima. Mislim da je ovo prica onih koji posteno pokusavaju da legalizuju status. Da su htjeli drugacije, zenili bi se, udavali ili trazili neki prijeki put do americkog drzavljanstva.

S druge strane, crta mora biti povucena, uspostavljen kriterijum, u okvirima onog sto zakon dozvoljava, mora postojati sistem. Jer ako ne postoji, nastaje haos. I mislim da ga USA vec odavno ima po pitanju imigranata. Ovo sto sada pokusavaju je taj rez, ozvanicenje onog protiv cega dalje ne mogu, i ubuduce samo kako zakon nalaze. I tu ostadosmo kratki mi koji se nadamo lutriji i nekom drugom legalnom nacinu ulaska i ostanka. I sad su nam krivi ovi jadnici a i predlagaci zakona i svako ko nam je na putu da tamo odemo. Istina je da nam nisu krivi oni, nego ovi koji su nam stvorili ambijent takav da zelimo da bjezimo iz ovih balkanskih vukoj...ina.

Kako god, nakon usvajanja zakona, bice neke stvari jasnije i mislim da ce biti otvoreni neki novi nacini, neki ce odustati od svega a neki se preusmjeriti na te nove nacine ili na druge zemlje. Ne vodi ni ovo nicemu, nadati se lutriji godinama i gledati u nebo.
Staro 04.06.2013, 04:33
Sima's Avatar
Sima Sima je offline
Drug član

Datum prijave: 06.06.2009
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Zemun, Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik cukoni Prikaz poruke
upravu si milijardu posto,kad si gay mozes otic,znaci nasa prava koji nismo gay su ugrozena
Nisu vam time ugrožena nikakva prava, nego nam zbog vas baš i daju azil jer od takvih ne možemo normalno da živimo u svojoj zemlji. Evo ti najsvežiji primer ko kome ugrožava prava.
Staro 04.06.2013, 12:23
cukoni cukoni je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Sima Prikaz poruke
Nisu vam time ugrožena nikakva prava, nego nam zbog vas baš i daju azil jer od takvih ne možemo normalno da živimo u svojoj zemlji. Evo ti najsvežiji primer ko kome ugrožava prava.
nemoj mene spominjat u tom kontekstu,ne zanimate mene uopste,radite sta zelite i sta hocete to nije moja stvar,ja nikad u zivotu nisam saobracajni prekrsaj imao a ne sta drugo,to kako se ti oprijedjeljujes nije nasa stvar vec tvoja privatna stvar,niti bi te ja bilo cime ugrozio,nemoj to stalno da potenciras covjece,pored mene mozete da radite sta zelite imam vise problema svojih nego da protestujem protiv vas,ili kritikujem i pljujem,to sto vas drugi osporavaju ni time se ne zamaram,svako odgovara za svoje postupke,i normalno da niste vi jedini ugrozeni u ovoj zemlji mislim na balkan,nego svi normalni ljudi koji zele da rade,a nemogu naci posao ili trebaju da poguraju nekog novcano,znaci automatski smo ugrozeni,a necemo ni spominjati mjesane brakove,ili manjine mimo gay zajednice,ili zemlje koja je bila pod opsadom i u ratu 5 godina,gdje sad nista ne funkcionise,gdje se osjecas kao stranac itd
Reply With Quote
Staro 05.06.2013, 15:58
Amer

Nepromenjeno

A pitate li se vi sta je npr. sa svim izbeglicama na teritoriji bivse SFRJ? Koliko su te danasnje drzave koje su onomad bile republike bile otvorene prema ljudima koji su sticajem okolnosti dolazile tamo gde su mislili da su bezbedniji i gde su "nasi". Kako su se te nove drzavice odnosile prema njima? Koliko su brzo dosli do drzavljanstva? Ja vam garantujem da su ovde bolje prosle izbeglice nego u bilo kojoj ex Yu drzavi sto se sticanja prava na licnu kartu i na drzavljanstvo tice. Cula sam za slucaj gde se npr. u Fort Wayne, Indiana smestilo oko 200 Bosansko-mulimanskih (Bosnjackih) porodica. Dali su im lepo zelenu kartu, pravo da rade i ostanu i drzavljanstvo. Bolje su ih docekali nego tamo u onoj bedi i haosu kod nas sto su drugi neki prosli. Takodje u Kanadi. Cini mi se da je mojoj drugarici trebalo 9 godina ili 11 da kod nas dobije licnu kartu. Nego je isla sa legitimacijom svuda ko obelezena.

Last edited by vuxanne; 05.06.2013 at 16:06.
Reply With Quote
Staro 05.06.2013, 16:04
Amer

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Cosmo Prikaz poruke
Filmic je ok, prica iz ugla ilegalaca u USA. Zao mi je svih tih ljudi ali trebali su biti svjesni svega toga, ili bar njihovi roditelji koji su ih doveli u takav polozaj, a njih ne optuzuje niko od njih. Svako zeli svom djetetu najbolje, pa tako i njihovi roditelji, sto su ih doveli na americko tlo, u nadi za boljim zivotom, i da ce im, kako god, ipak biti bolje u USA nego tamo odakle su dosli. I ja vjerujem da im je bolje, cak i sada, sa svim limitima koje tamo imaju. Nekako je ta americka prica o imigraciji veliki rebus. Dodjes, ostanes, niko te ne tjera (ili bar ne kao u vecini EU drzava i onim sa slicnim immi sistemom) a ne daje ti nacin da to ozvanicis. Ili cak i daje, ali pod odredjenim uslovima. Mislim da je ovo prica onih koji posteno pokusavaju da legalizuju status. Da su htjeli drugacije, zenili bi se, udavali ili trazili neki prijeki put do americkog drzavljanstva.

S druge strane, crta mora biti povucena, uspostavljen kriterijum, u okvirima onog sto zakon dozvoljava, mora postojati sistem. Jer ako ne postoji, nastaje haos. I mislim da ga USA vec odavno ima po pitanju imigranata. Ovo sto sada pokusavaju je taj rez, ozvanicenje onog protiv cega dalje ne mogu, i ubuduce samo kako zakon nalaze. I tu ostadosmo kratki mi koji se nadamo lutriji i nekom drugom legalnom nacinu ulaska i ostanka. I sad su nam krivi ovi jadnici a i predlagaci zakona i svako ko nam je na putu da tamo odemo. Istina je da nam nisu krivi oni, nego ovi koji su nam stvorili ambijent takav da zelimo da bjezimo iz ovih balkanskih vukoj...ina.

Kako god, nakon usvajanja zakona, bice neke stvari jasnije i mislim da ce biti otvoreni neki novi nacini, neki ce odustati od svega a neki se preusmjeriti na te nove nacine ili na druge zemlje. Ne vodi ni ovo nicemu, nadati se lutriji godinama i gledati u nebo.
Pa da, ali politicke promene vezane za prvog predsednika (od 44) koji nije poreklom sa ostrva (Britanija, Irska - Kenedi) jednostavno je pokrenula neke nove trendove ovde. Pogotovu sto se tice imigracionog sistema. Zivi bili pa videli na koju stranu ce i koliko promeniti buducnost ovdasnjeg melting pot-a.
Reply With Quote
Staro 06.06.2013, 23:44
cukoni cukoni je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne Prikaz poruke
A pitate li se vi sta je npr. sa svim izbeglicama na teritoriji bivse SFRJ? Koliko su te danasnje drzave koje su onomad bile republike bile otvorene prema ljudima koji su sticajem okolnosti dolazile tamo gde su mislili da su bezbedniji i gde su "nasi". Kako su se te nove drzavice odnosile prema njima? Koliko su brzo dosli do drzavljanstva? Ja vam garantujem da su ovde bolje prosle izbeglice nego u bilo kojoj ex Yu drzavi sto se sticanja prava na licnu kartu i na drzavljanstvo tice. Cula sam za slucaj gde se npr. u Fort Wayne, Indiana smestilo oko 200 Bosansko-mulimanskih (Bosnjackih) porodica. Dali su im lepo zelenu kartu, pravo da rade i ostanu i drzavljanstvo. Bolje su ih docekali nego tamo u onoj bedi i haosu kod nas sto su drugi neki prosli. Takodje u Kanadi. Cini mi se da je mojoj drugarici trebalo 9 godina ili 11 da kod nas dobije licnu kartu. Nego je isla sa legitimacijom svuda ko obelezena.
da to je logicno bilo,Amerika je imala udijela u sistemu priznavanja BIH,neki gradovi su bili bombardovani po 5 godina i pod opsadom,pa je Amerika kao i Njemacka izasle u susret,i nije samo Amerika vec i skandinavske zemlje,Njemacka gdje imas veliki broj ljudi sa tih prostora
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja