![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » Pronalaženje prvog posla u Americi » Bitni linkovi | ||||
Početak u USA | Stan | Posao | Kola (Automobil) | Osiguranje |
Porez | Dešavanja | Naša mesta | Putovanja | Avionske karte |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]()
Zana,
Ljudi svuda, u svakoj zemlji ljudi ne vole da znaju za realnost. Tako je svuda. Potpuno se slazem sa tobom. Kod mene na poslu svi pricaju da bi radili bilo sta, a sada kada se dele otkazi, svi kukaju kako nema posla. Kazem da na Infostudu ima losijih poslova, da cu da ih radim dok ne nadjem nesto bolje, a oni meni kazu da ce njima pomoci mama, tata.... i da oni nikad nisu bili u situaciji da rade bilo sta. Jednostavno, ljudi ne vole da rade i svi hoce samo komfor, lagodnost i da trose mnogo novca. Sve je to lepo, ali to nije realan zivot za nekoga ko nije rodjen bogat. |
|
|||
|
|||
![]()
Znaci ti 99-ers (ugl. ljudi sa fakultetom) su se nasli u poziciji kao mi pocetkom '90-ih kada je skolovana osoba morala da valja cigarete (ili neki drugi posao ispod casti i diplome) na ulici da bi prezivela.
Sta je EED i kakva im je to 'nenormalna procedura'? |
|
||||
|
||||
![]()
Slažem se s vama. Ono što vidim zajedničko ljudima u ovom prilogu jest -svi su stariji (preko 50 godina) i prije otkaza su živjeli skupim lifestyleom, a nakon otkaza ne pristaju raditi ništa ispod razine do koje su stigli... Ne vjerujem da je situacija ista s mladim ljudima, posebno imigrantima.
|
|
||||
|
||||
![]()
Verovatno cu samo drugim recima ponoviti ono sto su Zana i dreamer pomeuli u par prethodnih posotva.
USA je zemlja koja je nastala od imigranata jer su imigranti ti koji pokrecu ekonomiju i rade poslove koje amerikanci ne rade... Zato i postoji program za zelene karte. Prosecan amer ce pre da sedi i sve izgubi nego da ne daj Boze promeni karijeru ili radi posao za $8.25. Da se ne lazemo, takvih poslova uvek ima, samo sto niko ne zeli da ih radi i to na kraju pokrivaju imigranti koji su tek dosli sa svezim zelenim kartama i nemaju izbor (tj. mogu da se vrate nazad ![]() Dacu sopstveni primer. Ja radim trenutno na dva posla za $10 na sat. Ni na jednom od tih poslova nemam kolegu koji je rodjeni amerikanac jer amerikanci ne zele da rade "prljave poslove". To su sve filipinci, africki crnci i pokoji imigrant iz istocne Evrope. Imam nedeljno 64 radna sata i to sve zato sto zelim sebi da priustim placanje dodatnih skola sa kojima bi finansijska situacija za nekih godinu ipo dana trebala znatnije da se popravi i napravim nesto ovde (nijedan rodjeni Amerikanac se ne bi upustao u tako nesto jer je njima sve predugo i pretesko i nema sanse da se odreknu svojih zivotnih zadovoljstava zarad placanja neke skole ili da trose vreme na isto). Dzaba meni sto sam ja u Srbiji bio dr kad od toga nema 'leba. Ja sam zaista jedan od onih koji je krenuo preko da radi bilo sta nego da u Srbiji sedi besposlen i place nad sopstvenim grobom. 99% mojih kolega kojima kazem sta i koliko trenutno radim kazu da sam lud i da ni u ludilu ne bi radili tako nesto (da se jedan dr spusta na nivo medicinskog tehnicara?!) ali zato kukaju kako nema posla i kako jedva prezivljavaju, a svi bi u nekoj perspektivi preko bare?! Last edited by Magelan; 01.11.2010 at 16:38. |
|
|||
|
|||
![]()
@ Magelan
I u mojoj (arhitektonskoj) bransi je to tu negde. Brdo mojih kolega koji trenutno nemaju posao nema sanse da prihvate posao koji nije u struci i to za min platu od ~700,800e/mesecno. Sve drugo sem arch im je ispod casti. Cini mi se da je cela ta prica oko zelene lutrije 'najisplativija' ljudima bez faxa jer nemaju (psiholoski) problem sa izborom prvog posla. Ovako, ako si zavrsio fax i jos si radio u struci, a posebno ako volis svoj posao nije svejedno napustiti to i otici da radis bilo sta za 8$/h. Naravno, tu ne racunam ljude kojima je odlazak u USA lajt motiv. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Ukoliko bude bilo potrebe, uvek se iz kancelarijske stolice mogu prebaciti na lopatu, i nije mi bedak, naročito ako uspem da platim sve račune.
|
|||
|
|||
![]()
Zavrsila sam visu skoli, fax jedan i ucim drugi, pricam tri strana jezika. radim od 19-te godine i ucim. Radila sam razne poslove preko omladinskih zadruga, u restoranima, pekarama, poslasticarnicama, administrativne poslove u banci, sekretarske poslove, a sada u struci. Zaista nemam psiholoski problem da pocnem iz pocetka, bilo koji posao. Ovde sa prosecnom platom ne moze da se uzme stan na kredit i nema mnogo mogucnosti, sto se izbora tice.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Takodje, ja ne znam koliko ljudi ovde ima toliko para da moze sebi da prisuti studiranje 3x. Upravo si navela dve stvari koje se u Srbiji mogu lakse priustiti nego u USA :-) |
|
|||
|
|||
![]()
Sto se studiranja tice, potpuno si u pravu, ali diplome u 99% slucajeva nista ne vrede. Meni su do ove godine, priznavali samo srednju skolu, a sasvim slucajno su trazli od Nove godine fakultet, jer im je trebalo za sistematizaciju. To rade, da bismo imali sto manju platu.
Sto se stana tice, veoma je tesko i znam vrlo malo ljudi koji su kupili stan od oko 50 kvadrata negde na periferiji i to su obicno bracni parovi, koji sastave platu, koja iznosi oko 1000 eur. Ako zelim da kupim stan za sebe i da zivim sama, nema sanse, na zalost ni na periferiji Beograda. Moram da cekam jos nekoliko godina, dok ne postanem sef racunovodstva i da "jurim" firmu koja ce mi dati platu 1000 eur. Sta da radim, ostaje mi da radim i da se borim za bolje. Sefica mi rece da ce mi se u zivotu vratiti. Ako se budem nadala, mozda i hoce. ![]() P.S. Medju 900.000 nezaposlenih u Srbiji, najvise je mladih do 35 godine(nece niko da ih zaposli bez iskustava (ja sam jedva uspela da steknem iskustvo, bas iz ovog razloga)) i starijih od 50 godina. Ovih dana treba da se izglasa zakon u skupstini po kome se u penziju odlazi sa 67 godina i penzije ce biti smanjene, da ne kazem socijalna pomoc. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Reci su suvisne, moj savet naoruzajte se strpljenjem i sve ce doci na svoje mesto...
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Kupovina auta na kredit i građenje kreditne istorije | zvercica | Vodič za emigrante | 97 | 31.08.2021 23:46 |
Iseljenicka viza za porodicu da li je moguca bez rodbine,posla,braka u Americi | joga | Stare teme | 22 | 21.10.2012 18:10 |
Koju banku izabrati - za kupovinu auta, kreditne kartice, građenje kreditne istorije | dreamerns | Stare teme | 93 | 02.09.2010 05:11 |
Ograničenje zapošljavanja stranaca | zoran80 | Stare teme | 26 | 25.01.2010 14:31 |
![]() |