![]() |
|
|
Stare teme Teme iz ostalih foruma koje su zastarele i zatvorene davnih dana. |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]()
[QUOTE=Žana;12316]ESL skole ne izdaju studentske vize. Finansiraju se iz federalnog budzeta i svako bez obzira na status moze da ih upise (cak i ilegalci). Poenta ovih skola je da ljude nauce da govore jer to ide u prihod drzavi - niko ti tamo ne trazi SSN niti vizu. ESL casove niti mozes da transferujes negde niti ti izdaju transkript.
Samo zvanicne skolske ustanove izdaju studentske vize - za koju btw treba da ides nazad u svoju zemlju da apliciras nakon sto skoli prikazes dovoljno para za studiranje i nakon sto ti se odobri aplikacija - koliko se secam, to je velikim slovima ispisano u Ambasadi u BG pa pretpostavljam i u drugim zemljama. Takodje - treba da placas international tuition i da upises minimum 12 units po semestru. Da to tako lako ide, svi ilegalci bi upisali ESL i resili svoje probleme. [/QUOTE] Zana mislim da nisi u pravu. ESL postoji na mnogo fakulteta tako da to jeste u okviru zvanicnih skolskih ustanova. Naravno da one ne izdaju vize, state department i ambasade ih izdaju. :grin: :==D: Salu na stranu, raspitivao sam se i ja oko toga i informacija koju sam dobio je da ti oni izdaju povrdu i da sa njom trazis vizu na period trajanja (6 meseci ili godinu dana). Za standardnu studentsku vizu znam da bi trebalo da se aplicira iz svoje zemlje, mada bi najbolje konsultovati advokate da li ima i tu nekih caka. @Niki26 Cak i dobijanjem studentske vize ti ne resavas problem, jer na toj vizi ne smes da radis (odnosno smes samo u okviru campusa i to odredjeni broj sati). Mozes da kupis vreme, ali moras da imas plan sta dalje. Najbolje ti je da se raspitas u skoli o potvrdi i produzenju vize, ali je zeznuta stvar jer si sada ilegalac i ne znam zasto bi ti odobrili vizu. Trebao si da je trazis dok ti nije istekla J1. [QUOTE=Žana;12316]Ja znam da ti ovo ne zelis da cujes - ali ko god da te je savetovao da ostanes pa ces lako za papire - te je grdno zeznuo.[/QUOTE] Totalno se slazem, osnovna bilo koje vrste odlaska (osim sa green card) u usa ili bilo koju drugu zemlju je da NE PROBIJES ROK DOZVOLJENOG BORAVKA NI ZA JEDAN DAN! [QUOTE=Žana;12316]Kako si ti mislio da resis taj problem - onda kada si odlucio da ne izadjes iz zemlje kad je trebalo?[/QUOTE] Pa nije mislio. :==D: :nene: |
|
||||
|
||||
![]()
[B]Izvinjavam se i ovom prilikom demantujem sam sebe (nisam mogao da etitujem predjasnji post posle 15 min pa editujem ovaj)![/B]
[COLOR="Red"]Note: These classes are not part of the accredited program of the University of Chicago; they will not qualify you for student status or a student visa.[/COLOR] source: [url]http://ihouse.uchicago.edu/esl/[/url] [QUOTE=lenhi;12322]Da li to znači da u svim federalnim državama postoje takve škole organizovane od strane države gdje [B][U]besplatno[/U][/B] možeš da učiš Engleski jezik kada dođeš u USA, i da ne plaćaš to pohađanje nastave odnosno učenje jezika? [/QUOTE] Ne ne ne, nikako nije besplatno! Gde si cuo da u Americi ima nesto besplatno, pa nije to Canada?! :==D: Pruzice ti sve, mogucnosti neogranicene, ali moras da platis. Soc-komunizam ne pali kod njih. Last edited by nemili; 05.11.2009 at 12:46. |
|
||||
|
||||
![]()
[QUOTE=lenhi;12322]Da li to znači da u svim federalnim državama postoje takve škole organizovane od strane države gdje [B][U]besplatno[/U][/B] možeš da učiš Engleski jezik kada dođeš u USA, i da ne plaćaš to pohađanje nastave odnosno učenje jezika?
Vejrovatno je organizovano po nivoima i nekakvim kursevima ili ima neko ograničenje koliko možeš ići na nastavu ako sam dobro razumio postojanje takvih škola.[/QUOTE] Nisam sigurna da li postoje u svim drzavama (nisam proveravala svaku) ali dosta njih ima. U LA to radi ovako - to su skole za Adults, odes tamo i prijavis se, platis $5 za aplikaciju, uradis test na osnovu kojeg ti oni kazu koji cas treba da uzmes i to je to. Ima dosta lokacija i raznih termina. Iako na aplikaciji stoji polje za SSN i Alien #, to nije obavezno da se popuni. Knjige mozes da kupis a i ne moras. Ja sam zvala USCIS da se raspitam za kuma koji je bio na turistickoj vizi za ove casove i rekli su da nije problem dokle god nije full-time (a zbog onog pitanja na aplikaciji za vizu da li dolazite da se skolujete ovde). On je zaista uzivao u casovima. Ja sam uzimala ove casove dok nisam ispunila uslove za College. Poenta je da imigranti nauce jezik zato Federal Government i finansira ove programe - na casovima se uci i sistem zivota ovde, te postoji ocekivanje da ce program pomoci i ilegalcima da shvate neke stvari. Jedan deo programa, bez obzira sto je ESL u pitanju, je i da se ljudima objasni na sta sve imaju pravo (bolnice etc.) bez obzira na status, kao i mogucnost da placaju taksu preko TIN sto moze da im pomogne pri legalizaciji kasnije. Sve u svemu - poenta ovih programa nije akademsko usavrsavanje te stoga upisom na njih se i ne resava status vize. |
|
||||
|
||||
![]()
[QUOTE=nemili;12324]Naravno da one ne izdaju vize, state department i ambasade ih izdaju. :grin: :==D:
[/QUOTE] Aaaaaa, na to sam mislila :grin::grin: nego mrsko mi da se raspisujem XoXo (k'o velim: ko razume, shvatice) |
|
|||
|
|||
![]()
Kao sto je vec receno, ti si drugar probio rok J-1 vize. Sto se tice H2B vise je nece biti iz srbije jer je sada pravilo da poslodavac(amerikanac) mora da plati SVE radniku koga zaposljava tako da work & travel agencije vise ne mogu da zaradjuju na nama i budu konekcija sa poslodavcima. To je zvanicni info koji mi je dao lik iz Balttimora koji radi H2B i J-1 vize skoro 10 godina
Sto se ESL skole tice, u Atlanti je ima besplatne na vise mesta i to ide kroz Atlanta Public School System, i placa government. Nemoj da pitas nikoga iz kompanije da ti rade papire jer te do sad vec nisu pitali za status pa ako im trazis produzenje vize provalice da si ilegalno (ako vec nisu) i mozes ostati bez posla
2009EU000119xx 17.04.2008 - koverta iz Kentuckyja poslana na moju adresu 20.05.2008 - dobio prvu kovertu 17.6.2008 - poslao kovertu u KCC 1.12.2008 - stigla druga koverta 15.1.2009 - zakazan intervju - VIZA ODOBRENA U Atlanti od 13.maja 2009. |
|
|||
|
|||
![]()
[QUOTE=Žana;12341]Nisam sigurna da li postoje u svim drzavama (nisam proveravala svaku) ali dosta njih ima. U LA to radi ovako - to su skole za Adults, odes tamo i prijavis se, platis $5 za aplikaciju, uradis test na osnovu kojeg ti oni kazu koji cas treba da uzmes i to je to. Ima dosta lokacija i raznih termina. Iako na aplikaciji stoji polje za SSN i Alien #, to nije obavezno da se popuni. Knjige mozes da kupis a i ne moras. Ja sam zvala USCIS da se raspitam za kuma koji je bio na turistickoj vizi za ove casove i rekli su da nije problem dokle god nije full-time (a zbog onog pitanja na aplikaciji za vizu da li dolazite da se skolujete ovde). On je zaista uzivao u casovima. Ja sam uzimala ove casove dok nisam ispunila uslove za College. Poenta je da imigranti nauce jezik zato Federal Government i finansira ove programe - na casovima se uci i sistem zivota ovde, te postoji ocekivanje da ce program pomoci i ilegalcima da shvate neke stvari. Jedan deo programa, bez obzira sto je ESL u pitanju, je i da se ljudima objasni na sta sve imaju pravo (bolnice etc.) bez obzira na status, kao i mogucnost da placaju taksu preko TIN sto moze da im pomogne pri legalizaciji kasnije. Sve u svemu - poenta ovih programa nije akademsko usavrsavanje te stoga upisom na njih se i ne resava status vize.[/QUOTE]
Ja sam bio jasan mene je zanimalo da li ljudi koji dođu kao novi imigranti imaju priliku da besplatno negdje uče engleski jezik dok rade prve poslove, i da im to koristi za novi život u USA. Ne mislim na studiranje, da li se dobija sertifikat za ovo ili ono itd. Kad čovjek usavrši jezik može polagati za kakav hoće sertifikat. Vidim da je sloba pomenuo da ima, a nemili kaže da nema. |
|
||||
|
||||
![]()
Za te sponzorisane od strane drzave nemam informacija kako se upisuju i koji su uslovi. Ono sto sam npr gledao je ESL program na North Park univerzitetu u Chicagu 3780$ i traje 15 nedelja. Jeftiniji je Solex College i kosta 1620$ za 18 nedelja intenzivnog ucenja.
Evo linka pa pogledaj spisak po drzavama: [url]http://www.esldirectory.com/esl-program-search/usa[/url] |
|
||||
|
||||
![]()
[QUOTE=lenhi;12354]Ja sam bio jasan mene je zanimalo da li ljudi koji dođu kao novi imigranti imaju priliku da besplatno negdje uče engleski jezik dok rade prve poslove, i da im to koristi za novi život u USA.
[/QUOTE] I ja sam bila vrlo jasna sa svojim postom te ne znam zasto si mene citirao sa sve komentarom "Ja sam bio jasan...".... koji deo od "skole za Adults" nisi razumeo? Ja znam da je tesko razumeti ovaj sistem dok su ljudi jos uvek tamo, ali ne moze to nikako drugacije da se kaze nego tako. Ukucas ime grada i drzave i Adults education u Google i izadju ti sve skole sa programom ESL za odrasle ili ako vise volis imigrante ili jos bolje ljude koji ne govore Engleski. I to je gotovo besplatno. Molim ljude da ne mesaju Intensive ESL koji je pripremni program za studiranje internacionalnih studenata (za one koji ne zele ili ne mogu da poloze TOEFL) i za koji se dobija akademski kredit sa programima koje finansira drzava i neprofitne organizacije a kojima je cilj da pomognu gradjanima u svakodnevnom zivotu. |
|
|||
|
|||
![]()
[QUOTE=Žana;12363]I ja sam bila vrlo jasna sa svojim postom te ne znam zasto si mene citirao sa sve komentarom "Ja sam bio jasan...".... koji deo od "skole za Adults" nisi razumeo? Ja znam da je tesko razumeti ovaj sistem dok su ljudi jos uvek tamo, ali ne moze to nikako drugacije da se kaze nego tako. Ukucas ime grada i drzave i Adults education u Google i izadju ti sve skole sa programom ESL za odrasle ili ako vise volis imigrante ili jos bolje ljude koji ne govore Engleski. I to je gotovo besplatno. Molim ljude da ne mesaju Intensive ESL koji je pripremni program za studiranje internacionalnih studenata (za one koji ne zele ili ne mogu da poloze TOEFL) i za koji se dobija akademski kredit sa programima koje finansira drzava i neprofitne organizacije a kojima je cilj da pomognu gradjanima u svakodnevnom zivotu.[/QUOTE]
Zana je u pravu, ja sam zaboravio da napomenem da je to adult education program. Jeste besplatan i naravno da nema nikakve veze sa koledz pripremom ili bilo kakvim kreditima. Jedino dobro je sto je besplatno :) i sto moze da se nesto nauci. U chicagu ima besplatan engleski na nekom koledzu ali ne znam na kom, saznacu od bivseg cimera.
2009EU000119xx 17.04.2008 - koverta iz Kentuckyja poslana na moju adresu 20.05.2008 - dobio prvu kovertu 17.6.2008 - poslao kovertu u KCC 1.12.2008 - stigla druga koverta 15.1.2009 - zakazan intervju - VIZA ODOBRENA U Atlanti od 13.maja 2009. |
|
|||
|
|||
![]()
[QUOTE=Žana;12363]I ja sam bila vrlo jasna sa svojim postom te ne znam zasto si mene citirao sa sve komentarom "Ja sam bio jasan...".... koji deo od "skole za Adults" nisi razumeo? Ja znam da je tesko razumeti ovaj sistem dok su ljudi jos uvek tamo, ali ne moze to nikako drugacije da se kaze nego tako. Ukucas ime grada i drzave i Adults education u Google i izadju ti sve skole sa programom ESL za odrasle ili ako vise volis imigrante ili jos bolje ljude koji ne govore Engleski. I to je gotovo besplatno. Molim ljude da ne mesaju Intensive ESL koji je pripremni program za studiranje internacionalnih studenata (za one koji ne zele ili ne mogu da poloze TOEFL) i za koji se dobija akademski kredit sa programima koje finansira drzava i neprofitne organizacije a kojima je cilj da pomognu gradjanima u svakodnevnom zivotu.[/QUOTE]
Ma tebe sam citirao iz namjere da stavim u prvi plan tvoje mišljenje gdje si pokušala razdvojiti obično učenje i pripremni program za studiranje. Tad sam shvatio šta pokušavaš reći, do tad ste bili konfuzni i miješali ta dva programa. Sve je OK. Nema nikakve ljutnje. Šta ću ja tebi soliti pamet ili ljutiti se preko noći kad ti ovde prenosiš višegodišnje iskustvo života u USA. Svako dobro svima! Pozdrav i za slobu i za nemili! |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Status check | buck | Prva koverta | 11 | 17.11.2009 09:04 |
Status mog 401K plana za oktobar 2007 | emigracija | Vodič za nove emigrante u USA | 0 | 30.10.2007 22:21 |
Status mog 401K računa u septembru | emigracija | Vodič za nove emigrante u USA | 0 | 02.10.2007 15:39 |
Status mog 401K plana (prvih 6 mjeseci ove godine) | emigracija | Vodič za nove emigrante u USA | 0 | 10.07.2007 14:21 |
![]() |