ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 12.05.2010, 01:15
Mare Mare je offline
Član

Datum prijave: 11.05.2010
US lokacija: New Tehran
YU lokacija: Zr
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik DukaUSA Prikaz poruke
Ja nisam u prvu ruku ukapirao a si izvucen na lutriji... auuu, pa znaci samo te taj obrazac deli od vize! Ma sigurno ce se naci neko ko je zainteresovan i u mogucnosti da ti pomogne! Ne brini!
teško Duka. u principu to može da mi napiše bilo ko ko ima green card, ali ne verujem da će iko to raditi zbog nekog koga nikad u životu nije video.
Reply With Quote
Staro 12.05.2010, 01:33
DukaUSA DukaUSA je offline
Član

Datum prijave: 15.04.2010
US lokacija: NYC, Chicago
YU lokacija: Kraljevo
Pošalji Skype™ poruku korisniku DukaUSA
Nepromenjeno

Razumem te Mare, mozda si ti i u pravu, ali ja ipak verujem da jos uvek postoje ljudi koji zele da pomognu nekome da ostvari ono sto mu znaci!
Reply With Quote
Staro 12.05.2010, 01:47
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Dakle ovako

I-134 nema veze sa tim da li je neko dobar ili ne - to ima veze sa novcem i ostalim mnogo bitnim situacijama. Ja sam svojoj familiji (najblizoj) drzala predavanje sat vremena oko iste forme - dakle, neko je odgovoran za tebe dok ne dobijes drzavljanstvo (ili skoro deset godina ako ostanes na zelenoj karti, pod uslovom da radis sve vreme) i odgovoran je za sve tvoje troskove koje ne mozes da platis (stanarina, krediti, bolnicki troskovi). Pri tom - ako taj neko ko ti potpise, kasnije zeli da dovede nekog od svoje porodice - ti mu se racunas kao clan domacinstva i samim tim donji prag obaveznog prihoda se povecava...

Ja, a i mnogi drugi forumasi, smo dosli samo sa pismom od nekog drugog koji su nam obecali podrsku u trazenju stana, posla itd. To je bilo dovoljno. Jesi ti siguran da ti treba I-134? Iz koje drzave si konkurisao?

Zao mi je, ali izgledi da te neko sponzorise (a da nije bliza familija ili odlican prijatelj) su minimalni... Ja verujem da si ti vredan, ali u ovoj situaciji to nije dovoljno (na zalost). Mnogo je vrednih ljudi koji gube poslove, kuce, aute...

Sorry...
Reply With Quote
Staro 12.05.2010, 02:18
Mare Mare je offline
Član

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Žana Prikaz poruke
Dakle ovako

I-134 nema veze sa tim da li je neko dobar ili ne - to ima veze sa novcem i ostalim mnogo bitnim situacijama. Ja sam svojoj familiji (najblizoj) drzala predavanje sat vremena oko iste forme - dakle, neko je odgovoran za tebe dok ne dobijes drzavljanstvo (ili skoro deset godina ako ostanes na zelenoj karti, pod uslovom da radis sve vreme) i odgovoran je za sve tvoje troskove koje ne mozes da platis (stanarina, krediti, bolnicki troskovi). Pri tom - ako taj neko ko ti potpise, kasnije zeli da dovede nekog od svoje porodice - ti mu se racunas kao clan domacinstva i samim tim donji prag obaveznog prihoda se povecava...

Ja, a i mnogi drugi forumasi, smo dosli samo sa pismom od nekog drugog koji su nam obecali podrsku u trazenju stana, posla itd. To je bilo dovoljno. Jesi ti siguran da ti treba I-134? Iz koje drzave si konkurisao?

Zao mi je, ali izgledi da te neko sponzorise (a da nije bliza familija ili odlican prijatelj) su minimalni... Ja verujem da si ti vredan, ali u ovoj situaciji to nije dovoljno (na zalost). Mnogo je vrednih ljudi koji gube poslove, kuce, aute...

Sorry...
nije dovoljno samo pismo. baš traže I-134. u prvi mah nisam skontao šta je u pitanju, a onda sam zagooglao i sve mi je bilo jasno. apsolutno sam svestan da to neće niko uraditi. ali samo mi je još ovo ostalo. bar znam da sam sve probao. svestan sam da se to svodi na to da ja kažem da ću poneti para za nekoliko meseci da preživim i ako se ne snađem za posao, vratiću se kući. i super. svi koji budu čitali će pući od smeha. jbg. verovatno mi je svež utisak da bih se pomirio sa činjenicom da od svega nema ništa. e da iz Srbije sam konkurisao.
Reply With Quote
Staro 12.05.2010, 02:23
dejancic's Avatar
dejancic dejancic je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 14.05.2008
US lokacija: LA
YU lokacija: BG
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Mare Prikaz poruke
nije dovoljno samo pismo. baš traže I-134. u prvi mah nisam skontao šta je u pitanju, a onda sam zagooglao i sve mi je bilo jasno. apsolutno sam svestan da to neće niko uraditi. ali samo mi je još ovo ostalo. bar znam da sam sve probao. svestan sam da se to svodi na to da ja kažem da ću poneti para za nekoliko meseci da preživim i ako se ne snađem za posao, vratiću se kući. i super. svi koji budu čitali će pući od smeha. jbg. verovatno mi je svež utisak da bih se pomirio sa činjenicom da od svega nema ništa. e da iz Srbije sam konkurisao.
Ajde da pocnemo od samog pocetka. Kada si imao intervju i da li su ti dali neki rok da doneses dokumenta koja ti fale? Da li si nosio potvrdu iz banke da imas odredjeni iznos na racunu? Nekoliko forumasa je bilo u slicnom problemu zbog nedostatka adrese u USA i ocigledno su imali vise srece pa im nisu trazili I-134. Ako ti nije tesko napisi nam kako je tekao razgovor kada su videli da nemas adresu i sta su ti tacno rekli. Hvala unapred
Staro 12.05.2010, 02:51
Mare Mare je offline
Član

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik dejancic Prikaz poruke
Ajde da pocnemo od samog pocetka. Kada si imao intervju i da li su ti dali neki rok da doneses dokumenta koja ti fale? Da li si nosio potvrdu iz banke da imas odredjeni iznos na racunu? Nekoliko forumasa je bilo u slicnom problemu zbog nedostatka adrese u USA i ocigledno su imali vise srece pa im nisu trazili I-134. Ako ti nije tesko napisi nam kako je tekao razgovor kada su videli da nemas adresu i sta su ti tacno rekli. Hvala unapred
problem je nastao zato što ja nemam ni dan radnog staža upisan u radnoj knjižici, a faks sam završio pre nekoliko godina. a radim na "crno" (kao i mnogi u Srbiji) od kako sam upisao faks što je sad već 12 godina i to ne mogu da dokažem. i konzul mi kaže da sam ja neradnik i da hoću da odem u Ameriku i da im se navučem na socijalnu pomoć. nisu mi tražili račun iz banke. naveo sam adresu kod koga ću biti, ali ti ljudi su mi u startu rekli da mogu kod njih da živim i da će mi pomoći oko svega, ali da nikakve garancije neće da mi daju. verovatno iz razloga koje je Žana navela. tražili su mi i mejl od tih ljudi da se slažu da ću biti kod njih i da mi neko popuni I-134. još mi službenik kaže kad je konzul otišao: ma to može da ti popuni bilo ko ko ima green card, nema taj zbog toga nikakve zakonske odgovornosti!!!!???!?!?!?! eeejjj!!! i kad nabavim to da ih zovem i da će mi zakazati novi intervju. nisu mi dali nikakav rok. ne znam da li postoji šansa da zaobiđem garanciju? da ponesem mejl od prijatelja i da probam da nađem neki posao preko neke agencije.
Reply With Quote
Staro 12.05.2010, 03:04
dejancic's Avatar
dejancic dejancic je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 14.05.2008
US lokacija: LA
YU lokacija: BG
Nepromenjeno

Citat:
problem je nastao zato što ja nemam ni dan radnog staža upisan u radnoj knjižici, a faks sam završio pre nekoliko godina. a radim na "crno" (kao i mnogi u Srbiji) od kako sam upisao faks što je sad već 12 godina i to ne mogu da dokažem.
Ako imas zavrsenu cetvorogodisnju skolu, a potom fakultet ne vidim potrebu za dokazivanjem radnog staza.
Citat:
i konzul mi kaže da sam ja neradnik i da hoću da odem u Ameriku i da im se navučem na socijalnu pomoć.
Izvini, ali ovo mi zvuci neverovatno. Sva dosadasnja iskustva, ukljucujuci i moje, su susta suprotnost.
Citat:
nisu mi tražili račun iz banke. naveo sam adresu kod koga ću biti. tražili su mi i mejl od tih ljudi da se slažu da ću biti kod njih i da mi neko popuni I-134.
Nisu ni meni trazili izvod iz banke, ali sam ga svejedno doneo. U kom obliku si naveo adresu? Ja sam imao adresu odstampanu na praznom papiru. Jedino sto su me pitali je ko je taj covek. U pitanju je rodjak, sto sam ja i rekao. Pri tome se ne prezivamo isto. Nikakvih vise pitanja nije bilo.
Izvini sto te davim, ali pokusavam da shvatim sta se to desilo na tvom intervjuu, pa je sve krenulo u pravcu u kome nije trebalo...
Staro 12.05.2010, 03:29
Mare Mare je offline
Član

Nepromenjeno

Izvini sto te davim, ali pokusavam da shvatim sta se to desilo na tvom intervjuu, pa je sve krenulo u pravcu u kome nije trebalo...[/quote]
i meni nije jasno šta se desilo. ja sam u aplikaciji gde stoji: your present occuation, ostavio sam prazno. i kad su me pitali zašto nisam ništa napisao, ja sam rekao zato što radim na crno, i verovatno da sam tu puk'o. a konjina iskrena i glupa. napisao sam na praznom papiru i ime i prezime i adresu i broj moba od tih ljudi. i rekli su da im taj papir ne treba pošto sam to već naveo u aplikaciji. e da. i još su me pitali da li sam našao posao u Americi???!!! i ja kažem da nisam zato što ne znam da li ću dobiti vizu, ali da sam gledao oglase preko neta i da ima posla koji sam tražio. i to baš u mestu u kom su ti ljudi. inače ta žena mi je ex komšinica i otišla je 85 za Ameriku, pa su rekli da je to odavno i da donesem mejl da vide da sam u kontaktu sa njom. a ja samo što nisam i njenu krvnu grupu napisao. i tako ja dođoh do I-134. sve mi zvuči neverovatno. pogotovo sto sam na forumu pročitao 1000 postova i svi su dobro prošli. ako misliš da imaš neki predlog šta da probam slobodno napiši.
sad već pišem bez ikakvog reda. idem da probam da spavam pošto krećem na posao za sat i po. ako imaš još neko pitanje, odgovoriću ti sutra veče.
Reply With Quote
Staro 12.05.2010, 07:24
goranm's Avatar
goranm goranm je offline
Drug član

Datum prijave: 13.01.2009
Nepromenjeno

A uuuu!!! Ali si ti upao u "nemilost" nadleznih. Prosto neverovatno. Jos je smesnije u celoj situaciji sto kao uslov za prijavu na Green Card Lottery nigde, ali nigde ne stoji:
1. Da moras imati npr. fakultet ili visu, dovoljna je srednja
2. Da moras imati para na racunu tj. neki dokaz os "sredstvima"
3. Da moras imati garanciju ili pozivno pismo bilo koga, a ponajmanje I-134.

Strasno kako sami gaze svoje reci. lepo odes ti tamo, zakazes novi intervju i kada dodjes kod "konzula" lepo objasnis stvari:
1. Da imas skolu, ali nemas UPISANO radnos iskustvo u RADNU KNJIZICU jer se u Srbiji vrlo cesto radi na crno
2. Da imas eto neke prijatelje u USA, cisto da znas gde ces spavati, okupati se i pojesti nesto
3. Da imas neka "sredstva", makar i 2-3 hiljade
4. Da nisi Abdulah al .... neki ,bla bla, kojih im je prepuna drzava i posle se cude sta im se dogadja i da hoces da:
-radis
-osnjes porodicu
-da si vredan
-da hoces da ostvaris svoj "americki san" (malo ofucano, ali onda ide onaj puppy eye pogled i...)

Lepo objasni coveku da si posteno prijavio sebe na lutriju, posteno si izvucen, da eto neces biti na ulici niti an socijalnoj pomoci, da si u zivotu radio svakakve poslove i da ces i tamo raditi ako nista drugo sve sto treba samo da budes svoj covek jer eto vec ti je 30 i ne vidis sebe kao klinca koji se zeza... znas ono ozbiljan si i tako to.

Ako i pored toga nece da ti da vizu, lepo se zahvali na razgovoru, na velikodusnoj podrsci i reci da si mislio da je USA najdemokratskija zemlja na svetu i da nisi ocekivao da sami gaze svoje reci i da ne ispunjavaju ono sto su u uslovima lutrije sami naveli. Da u prijavi na lutriju nigde nije stajalo da treba imati I-134 garanciju. Takodje ga pitaj sta misli koliko dobitnika ima ovu garanciju, 1-2%, ako i toliko i da razumes da sve od NJEGA ZAVISI I DA JE ON TAJ KOJI TI TRAZI PAPIR I DA ON ODLUCUJE, A NE NEKO DRUGI I DA ETO MISLIS DA ZASLUZUJES NJEGOVO POVERENJE. Znam da zvuci pateticno, ali ako ti ni posle ovoga ne kaze... "cekaj, stani pa vidi, mozda bi mogli..." onda tamo u USA stvarno nemas sta ni da trazis i bolje gledaj onda neku drugu zemlju.

Ako te vec ovde u BG u ambasadi nece onda ti nije ni "sudjeno", tj. tek bi tamo imao p*zdarije.
Reply With Quote
Staro 12.05.2010, 08:05
lanas lanas je offline
Stari vuk

Datum prijave: 21.02.2010
US lokacija: New York, Chichago
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Mislim da će ovo zadnje upaliti. Treba ostati smirem i ne treba paničiti, jer ti ljudi imaju iskustva i znaju da "pročitaju" znakove neverbalne komunikacije.

Možda nije loše da malo uvežbaš šta ćeš reći. Možda zvuči glupo, ali tako su nas učili na fakultetu(iz predmeta Razvoj veština) da to primenimo kada imamo neki važan razgovor ili intervju. Čak je to bio uslov(imali cmo intervju pred kamerama) da se izadje na ispit.
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja