ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Pronalaženje prvog posla u Americi » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 20.07.2011, 05:13
noki noki je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.07.2010
YU lokacija: Zemun, Srbija
Nepromenjeno

Pa to je stvarno tako,ekonomija i ovde u Americi nije kao sto je bila.Poenta mi je bila da je bolje bilo sta za pocetak,nego da sanjas da ces preko noci postati naftas ili neznam sta.Ja imam realna ocekivanja,i znam da je ovde ipak bolje nego nazad kod kuce,za ovih 4 meseci,placamo sebi stan,evo pre mesec dana smo si kupili polovna kola,malo tehnike i namestaja-pa to nisam u Makedoniji mogla da kupim za poslednjih 10 godina,iako smo obadvoje radili i muz i ja....
Reply With Quote
Staro 21.07.2011, 05:27
Score's Avatar
Score Score je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.07.2010
US lokacija: San Francisco Bay
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Ljudi ne znam sta da vam kazem...evo, do danas nisam zvao nikoga za posao, rekoh ajde se malo aklimatizujem, probudim od jet-lega, i to....dobro malo je potrajalo (tri nedelje, he, he, he..sta cu kad se tesko budim, padne mi pritisak ujutro k'o Surdi...)

Elem, odvazim se ja danas i pozovem MD-ja u prvoj kompaniji koja mi je u struci (Real Estate) i kazem taka i taka stvar...kaze posalji cv.
Posaljem ja, i posle jedno, brat bratu, pa jedno dva sata, eto ga MD zove nazad, kaze aj se vidimo i zakaze mi sastanak za interview??

Pa sad dal je tesko da se nadje posao..mozda...al meni nekako ne izgleda tako...ili sam to samo ja?

Ne, bez zezanja...
Staro 22.07.2011, 11:55
dmi dmi je offline
Drug član

Datum prijave: 04.05.2008
US lokacija: Los Angeles
YU lokacija: Kraljevo/Beograd
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Score Prikaz poruke
Ljudi ne znam sta da vam kazem...evo, do danas nisam zvao nikoga za posao, rekoh ajde se malo aklimatizujem, probudim od jet-lega, i to....dobro malo je potrajalo (tri nedelje, he, he, he..sta cu kad se tesko budim, padne mi pritisak ujutro k'o Surdi...)

Elem, odvazim se ja danas i pozovem MD-ja u prvoj kompaniji koja mi je u struci (Real Estate) i kazem taka i taka stvar...kaze posalji cv.
Posaljem ja, i posle jedno, brat bratu, pa jedno dva sata, eto ga MD zove nazad, kaze aj se vidimo i zakaze mi sastanak za interview??

Pa sad dal je tesko da se nadje posao..mozda...al meni nekako ne izgleda tako...ili sam to samo ja?

Ne, bez zezanja...
consider urself quite lucky
srecno na intervjuu
Reply With Quote
Staro 27.09.2011, 01:51
Bockyman's Avatar
Bockyman Bockyman je offline
Stari vuk

Datum prijave: 11.10.2009
US lokacija: Палатајн, Илиноис (Palatine, IL)
YU lokacija: Лесковац
Pošalji Skype™ poruku korisniku Bockyman
Wink Prvi posao..

Da se pohvalim.... U Chicago sam sleteo u petak oko 16 sati (23.septembra 2011.), a danas (26.septembar 2011.) u 9:00 sam poceo da radim.
Znaci od prvog koraka na americkom tlu do prvog radnog sata je proslo oko 65 sati!
Naravno, posao je za minimalac (za koji ja jos ne znam tacno koliki je, izmedju 7,5 i 8,5$, znacu vise one tamo srede za 9 dana kada primim prvi cek), ali je za mene pravi posao jer radim u srpskoj radnji gde se govori srpski jezik (bar meni nadredjeni menadzeri i vlasnici) a s obzirom da ne znam engleski jezik, to je za mene odlicno za pocetak. I moja zena treba da pocne da radi na istom mestu za par dana.

Kao sto je vise forumasa ovde pominjalo (dreamerns) glavna stvar za nalazenje posla je preporuka. Desilo se da su se oslobodila neka radna mesta i da nas je prijateljica preporucila, tako da smo jos pre poletanja za USA znali da nas ceka posao (ja nisam mogao da verujem, i dalje ne verujem iako sam danas odradio prvih 8 sati). Za prvu nedelju sam rasporedjen za 50 sati.
Ne predstavlja problem ni to sto jos uvek nemamo SSN, samo sam menadzerki dao pasos sa vizom i pecatom udarenim na aerodromu...

Naravno, vecina ne bi prihvatila posao za minimalac, ali posto sam
ja svestan svojih ogranicenja zbog neznanja jezika, nemam zamerke...tako da ako sve bude u redu, uskoro cemo uzeti neki stan, mada nas prijateljica uopste ne pozuruje, a kako cemo raditi u razlicitim smenama i necemo se mnogo sretati u stanu...
Sto neko od forumasa skoro napisa, imao sam vise srece nego pameti...
Staro 27.09.2011, 09:19
ZeljkoUSA's Avatar
ZeljkoUSA ZeljkoUSA je offline
Stari vuk

Datum prijave: 13.05.2010
US lokacija: Realno: Chicago
Nepromenjeno

Pricao sam ti ja da ce sve biti ok... Samo gurajte ljudi, bas mi je drago. Puno pozdrava!!!
Svaki pocetak je tezak, ali uz posao, je puno lakse :-)
Reply With Quote
Staro 27.09.2011, 17:18
dejancic's Avatar
dejancic dejancic je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 14.05.2008
US lokacija: LA
YU lokacija: BG
Nepromenjeno

Cestitam! Najbitniju brigu ste jako jako brzo prebrinuli. Jedino sto bih ti ja preporucio je da ne dozvolis sebi da se sada opustis vec gledaj da nadjes jos neki posao bar na pola radnog vremena gde ces biti okruzen sa Amerikancima da bi sto pre krenuo da ucis jezik.
Staro 27.09.2011, 19:15
Positive Vibe's Avatar
Positive Vibe Positive Vibe je offline
Stari vuk

Datum prijave: 28.01.2010
US lokacija: Chicago, New York ili California
YU lokacija: Beograd, Obrenovac
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Bockyman Prikaz poruke
Da se pohvalim.... U Chicago sam sleteo u petak oko 16 sati (23.septembra 2011.), a danas (26.septembar 2011.) u 9:00 sam poceo da radim.
Znaci od prvog koraka na americkom tlu do prvog radnog sata je proslo oko 65 sati!
Naravno, posao je za minimalac (za koji ja jos ne znam tacno koliki je, izmedju 7,5 i 8,5$, znacu vise one tamo srede za 9 dana kada primim prvi cek), ali je za mene pravi posao jer radim u srpskoj radnji gde se govori srpski jezik (bar meni nadredjeni menadzeri i vlasnici) a s obzirom da ne znam engleski jezik, to je za mene odlicno za pocetak. I moja zena treba da pocne da radi na istom mestu za par dana.

Kao sto je vise forumasa ovde pominjalo (dreamerns) glavna stvar za nalazenje posla je preporuka. Desilo se da su se oslobodila neka radna mesta i da nas je prijateljica preporucila, tako da smo jos pre poletanja za USA znali da nas ceka posao (ja nisam mogao da verujem, i dalje ne verujem iako sam danas odradio prvih 8 sati). Za prvu nedelju sam rasporedjen za 50 sati.
Ne predstavlja problem ni to sto jos uvek nemamo SSN, samo sam menadzerki dao pasos sa vizom i pecatom udarenim na aerodromu...

Naravno, vecina ne bi prihvatila posao za minimalac, ali posto sam
ja svestan svojih ogranicenja zbog neznanja jezika, nemam zamerke...tako da ako sve bude u redu, uskoro cemo uzeti neki stan, mada nas prijateljica uopste ne pozuruje, a kako cemo raditi u razlicitim smenama i necemo se mnogo sretati u stanu...
Sto neko od forumasa skoro napisa, imao sam vise srece nego pameti...
To su sjajne vesti!
Ubrzo ce i jezik postajati sve manji problem.
Veoma bitna stvar je resena i sada nastavite hrabro dalje u nove pobede.

01.11.2013. peta prijava na lutriju
Reply With Quote
Staro 28.09.2011, 02:36
baso1980 baso1980 je offline
Član

Datum prijave: 17.06.2010
Nepromenjeno

Cestitke od mene i sve najbolje na dalje.
Ja sam u Chicago dosao dva dana poslije tebe 25.09.
Reply With Quote
Staro 28.09.2011, 05:39
Bockyman's Avatar
Bockyman Bockyman je offline
Stari vuk

Datum prijave: 11.10.2009
US lokacija: Палатајн, Илиноис (Palatine, IL)
YU lokacija: Лесковац
Pošalji Skype™ poruku korisniku Bockyman
Nepromenjeno

хвала свима! надамо се најбољем... а за језик планирам да упишем курс на труман универзитету. не размишљам,бар за сада о парт-тајм послу јер нисам сигуран да то физички могу да издржим... ипак сам ја човек у годинама...
Staro 08.10.2011, 05:57
Bode's Avatar
Bode Bode je offline
Drug član

Datum prijave: 27.06.2010
US lokacija: Chicago
Nepromenjeno

Neka Vam je sa srecom novi pocetak ovde ))
04.06.2010. - stigla u KCC
30.08.2010. - stigla druga koverta
02.10.2010. - uradjen lekarski
19.10.2010. - VISA GRANTED
20.10.2010. - VIZA U PASOSU

U CHICAGO-u od 20.01.2011...
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja