![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » Medicinske sestre-tehničari u Americi - NURSES IN USA » Bitni linkovi | ||||
Početak u USA | Stan | Posao | Kola (Automobil) | Osiguranje |
Porez | Dešavanja | Naša mesta | Putovanja | Avionske karte |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]()
Da li je moguce dobiti autorizaciju za onaj posao koji moze da se radi sa nasom srednjom u Americi i koja organizacija je nadlezna za izdavanje autorizacije.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Isto tako, ta procedura bi verovatno trajala neuporedivo duze nego sam CNA kurs koji je 4-8 nedelja, zavisno od skole.
|
||||
|
||||
![]()
Za US Vocational School nemas adekvatan ekvivalent u Republici Srbiji. Ta opcija u stavci za skolovanje "does not apply" za nas
![]() Sta je "Vocational School" zapravo? U US srednje strucne skole gotovo da ne postoje. Svi zavrsvaju srednju skolu - dakle kao kada bismo svi u RS isli u gimnaziju. Nakon srednje skole, ukoliko osoba zeli da dodje do zanimanja za koje nije potreban degree (do kog se dolazi na Colleges & Univesities), trening stice u Vocational/Technical School i to su najcesce certificate ili advanced certificate programi u trajanju od najcesce godinu dana. Nije ni meni bilo najjasnije sta je to, mada sam ukapirao kada sam zavrsio jednu od tih "Vocational Schools" (Practical Nursing Program) ![]() U Srbiji postoji 5 stepen strucne spreme, ali se to ne moze uvrstiti u Vocational. Spolja gledano, nase trogodisnje skole (zanati) jesu nesto sto bih ja slobodno preveo kao "Vocational", medjutim to se kod nas upisuje odmah posle osnovne, a kod njih je prvo srednja, pa onda sve ostalo. Uzme vremena da se udje u stos sa njihovim skolskim sistemom...
|
|||
|
|||
![]()
Magelan moram da te pitam sta je Medical Assisting Program i moze li da se upise sa srednjom skolom? Koja je cena? Ako sam dobro shvatio ti si tako dosao u Ameriku?
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Moze se zavrsiti skola za MA, medjutim na tim radnim mestima cesto budu CNA, PCT, EMT kadrovi koji uz obuku na poslu (i gore pomenuti nadzor) obavljaju procedure koje im inace nisu u opisu zanimanja. Medicinska sestra (nurse) moze da radi na poziciji MA, medjutim to se retko vidja jer sestre, kao sto sam vec naveo, zaradjuju bar 2-3 puta vise... Satnica za MA u CHGO je $10-13 start dok sestre krecu sa $22-27 na sat pa na gore... U zoni prestonice (DC area) satnice su za nijansu vise, sto naravno prati vise zivotne troskove. Cena i trajanje MA kurseva variraju od skole do skole. Skola u kojoj sam ja zavrsio MA pre 4.5 godine je kostala 7k i kurs je trajao 10 meseci. Ono sto je zanimljivo za MA kurseve je da se oni naveliko reklamiraju kao neko opako trazeno zanimanje, sa izuzetnim mogucnostima itd. itd. a u stvari ni 10% toga ne pije vodu u praksi... Licno, posle svog iskustva sa tim zanimanjem, ne bih nikome savetovao da baca novac na MA kurs. U onom momentu poslova bas i nije bilo na pretek, a ono sto sam nalazio je bilo $9-10 na sat. Kombinacija CNA+Phlebotomy+EKG krace traje i manje kosta, a u ta tri kratka kursa zasebno se ovlada svim tehnikama koje se razvlace na MA 10 meseci. No opet, ko god se odluci na neku od ovih kombinacija, to treba da gleda kao privremeno resenje i da gleda da udje u nursing program (ili ici ka nekog drugom zanimanju u zdravstvu koje vodi ka licenci). Sestre (nurses) su izuzetno cenjene u US drustvu i mnogo, mnogo bolje kompenzovane za posao koji obavljaju.
In US since 02.02.2010. Last edited by Magelan; 25.10.2015 at 01:59. |
|
|||
|
|||
![]()
Pitanje za Magelana...jel si ti prvo ovde zavrsio nasu srednju medicinsku pa onfa tamo Vocational?
|
|
||||
|
||||
![]()
Ne. U US dosao kao dr stomatologije (gimnazija pre toga). Vocational school (practical nursing) sam upisao na osnovu srednje skole - gimnazije.
In US since 02.02.2010. Last edited by Magelan; 25.10.2015 at 16:43. Razlog: Moderacija |
|
|||
|
|||
![]()
Procitala sam sve predhodne poruke..
![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() ![]() ![]()
|
|||
|
|||
![]()
Hvala puno na informacijama...uh,nista bez nasih strukovnih
![]() |
![]() |
Tags |
medicinske sestre, nurse |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Pitanje vezano za tehničke stvari... | Smith6000 | ZelenaLutrija.com - O sajtu | 69 | 07.05.2021 14:59 |
Hotelijersko-turistički tehničar(HITNO) | Volf | Vodič za emigrante | 4 | 28.06.2014 02:11 |
Medicinske sestra | zanesena | Vaša strana | 16 | 24.07.2013 17:12 |
Kako do zvanja sestre ili lekara u USA | makijana | Stare teme | 1 | 18.01.2011 02:35 |
![]() |