ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Medicinske sestre-tehničari u Americi - NURSES IN USA » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 04.11.2015, 16:06
nepa204 nepa204 je offline
Član

Datum prijave: 17.10.2015
US lokacija: Ako bude srece LA
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Nisam citala sve stranice,pa se izvinjavam ako je vec odgovoreno na ovo pitanje. Da li i za laboratorijske tehnicare vazi isto sto i za medicinske tehnicare? U smislu da nasa diploma srednje ne znaci nista...
Reply With Quote
Staro 04.11.2015, 17:16
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

Baci pogled na drugu stranu ove teme - postovi# 13-17
Staro 04.01.2016, 00:15
Curtis10 Curtis10 je offline
Član

Datum prijave: 04.01.2016
Nepromenjeno

Nadam se da će ovo neko pogledati a posebno Magelan.

Pozdrav prije svega svima,

Dolazim iz Bosne i Hercegovine, imam 20 godina i student sam II godine Medicinskog fakulteta. Imam završenu Srednju medicinsku školu. Od malena sam maštao o tome da postanem ljekar i puno me privlači rad u Hitnoj službi. Prije jedno 7 dana sam na googleu pretraživao šanse da se postane Paramedic u Americi meni kao stranom državljanu i nisam naišao baš na puno informacija. Najkorisnije sam pronašao ovdje. Pročitao sam dosta postova, gotov kompletnu temu ali nisam pronašao nigdje kako postati Paramedic ili nema ili mi je promaklo.

Pa sad, ako mi neko može objasniti kakva je procedurada to postanem Paramedic? Čitao sam da nema puno fajde od moje Srednje škole ovdje ali da li mi Medicinska škola ovdje, pomaže tamo da bar ne krenem od 0? Kako sam čitao na osnovu ovog mogu dobiti tamo njihovo najniže zvanje. Koliko ukupno sa svim školovanjem, obukom i slično traje obuka jednog Paramedica? Kako sam pronašao na internetu piše da ide oko 3 godine gotov svugdje u USA.
Dakle koliko traje, da li je previše komplikovano otići i postati to, kako započeti, kome se prvo obratiti, da li se tokom školovanja za Paramedica može naći neki posao pored toga i sl.?
I kako sam upućen, kod njih je "hitna u sklopu vatrogasne stanice" i u vozilu HMP nalaze se Paramedic i još jedan koji je ispod njega i koji nema ovlasti kao Paramedic, činimi se EMT - Basic? Da li se prvo postaje EMT - Basic, pa se može raditi taj posao i školovati za Paramedica?

Veoma me interesuje i zanima ovo i nadam se da će neko odgovoriti. Hvala svima unaprijed
Reply With Quote
Staro 05.01.2016, 08:06
Magelan's Avatar
Super Moderator

Nepromenjeno Ems

U postu #195 na ovoj temi je dat sazetak vezan za EMS. Evo male dopune sa ciframa.

EMT-B - Emergency Medical Technician Basic
EMT-I - Emergency Medical Texhnician Intermediate
EMT-P - Emergency Medical Technician Paramedic

EMT-B je kurs od 15 nedelja. Poprilicno intenzivan kurs za nekog ko prvi put ulazi u profesiju. Recimo da je od nas 40 do kraja stiglo samo 20. Cena je u Chgo bila $950. Ja sam konkretno kurs obavio u Advocate Christ EMS Academy - Oak Lawn, IL. Nakon uspesno zavrsenog kursa stice se pravo da se izadje na State Exam. U drzavi IL state exam se sastoji od 85 pitanja i za prolaz je neophodno 75%. Nacionalna sertifikacija NREMT je u drzavi Illinois opciona, dok recimo Commonwealth of Virginia zahteva polozen NREMT i tek onda izdaje licencu koja vazi za state. EMT-B je uslov kako bi se krenulo dalje na EMT-I odnosno EMT-P.

EMT-I u drzavi IL vise ne postoji. U drzavi VA postoji i kao sto i samo ime kaze intermediate ima pravo da radi vise procedura na terenu od Basic-a i manje od Paramedic-a. Ukratko EMT-I ima pravo da uspostavi vensku liniju i administrira samo venske tecnosti (fizioloski rastvor) - NE lekove.

EMT-P se na terenu ponasa kao lekar i u skladu sa postojecim ustanovljenim protokolima zbrinjava pacijente. Kurs u istoj akademiji je kostao oko 4k i traje 10 meseci. U drzavi IL se sa Basic nivoa ide direktno na Paramedic nivo dok u VA imas izbor B-I-P ili isto direktno B-P.

EMT personal mahom pripada vatrogasnoj sluzbi i vrlo cesto su vatrogasci obuceni za oba. Druga mogucnost je rad u Ambulantnoj sluzbi odnosno sluzbi za transport pacijenata. To su privatne sluzbe gde su EMT manje vise transporteri...

Plate vatrogasaca sa EMT-B pocinju od 46k godisnje, dok EMT-P krece sa 53k godisnje. Ovo su cifre za Blue Island Fire Department, Blue Island, IL sa kojima sa imao kontak prilikom voznji koje su bile obavezne u okviru EMT kursa. Kakve su plate po ostatku nacije - nemam preciznu informaciju.

Plate u Ambulantama su malo jace od minimalca... Chicagoland: Superior Ambulance EMT-B $11.35 na sat. Vandenberg: Basic $9, Paramedic $13. Elite Ambulance: Basic $8.75, Paramedic $12.

Par stavki:
1. EMS personal ne potpada pod sestrinstvo te stoga nije zasticen sestrinskim lobijem i plate su posledicno 3 puta (i vise) manje nego medicinskim sestrama.
2. Bez sredjenog statusa u US mozda i mozes da zavrsis gore pomenute kurseve ali posao bez statusa zaboravi.
3. Za posao u vatrogasnoj sluzbi u velikom broju slucajeva nije dovoljna samo zelena karta vec drzavljanstvo.
4. Uz manje vise isti trud, mada uz malo vise ulozenog novca, postaje se nurse sto je neuporedivo perspektivnije zanimanje od bilo kog nivoa EMS-a

Last edited by Magelan; 31.01.2016 at 17:07.
Reply With Quote
Staro 23.02.2016, 11:09
Crystalmind Crystalmind je offline
Član

Datum prijave: 23.02.2016
Nepromenjeno

Pitanje za Magelana:

Selim se za jedno godinu dana u Kaliforniju, jer sam se udala za Amerikanca i zatražila spouse vizu tako da kad dođem tamo imat ću već status rezidenta s uvjetnom zelenom kartom.
Ovdje (u Hrvatskoj) radim kao medicinska sestra srednja stručna sprema. S obzirom da namjeravam tamo položiti kurs za CNA (ili možda čak uspjeti dobiti dozvolu da direktno idem na dobivanje certifikata) i upisati LVN program, zanima me da li je dovoljno prevesti svjedodžbu i licencu (i naravno sve to ovjeriti) da bi ta svjedodžba bila prihvaćena za upisati se za CNA i kasnije za LVN program? Ili bi bilo korisno da se napravi credential evaluations (u slučaju da se to prizna za CNA)? Nadam se da sam bila bar donekle jasna
Reply With Quote
Staro 23.02.2016, 17:09
Magelan's Avatar
Super Moderator

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Crystalmind Prikaz poruke
Pitanje za Magelana:

Selim se za jedno godinu dana u Kaliforniju, jer sam se udala za Amerikanca i zatražila spouse vizu tako da kad dođem tamo imat ću već status rezidenta s uvjetnom zelenom kartom.
Ovdje (u Hrvatskoj) radim kao medicinska sestra srednja stručna sprema. S obzirom da namjeravam tamo položiti kurs za CNA (ili možda čak uspjeti dobiti dozvolu da direktno idem na dobivanje certifikata) i upisati LVN program, zanima me da li je dovoljno prevesti svjedodžbu i licencu (i naravno sve to ovjeriti) da bi ta svjedodžba bila prihvaćena za upisati se za CNA i kasnije za LVN program? Ili bi bilo korisno da se napravi credential evaluations (u slučaju da se to prizna za CNA)? Nadam se da sam bila bar donekle jasna
- Overen prevod bi trebao da bude dovoljan da sluzi kao dokaz o zavrsenoj srednjoj skoli. U drzavama Illinois i Virginia za upis CNA kursa samo traze dokaz o zavrsenoj srednjoj skoli. Za pocetak svakako prevedi i overi svedocantsva i diplomu o zavrsenoj srednjoj medicinskoj skoli i to nosi ovamo sa sobom.

- Sto se tice direktnog dobijanja CNA sertifikata po osnovu tvog trenutnog zanimanja, to bi morala da proveris sa California Department of Public Health kakva je procedura oko ekvivalencije i da li bi morala da radis credentials evaluations. Svaka drzava sto se toga tice ima svoj set pravila, a za Cali konkretno nemam info.

- Za LVN program opet zavisi od skole do skole. Neke ce ti traziti samo dokaz o zavrsenoj srednjoj skoli, dok neke dodatno traze i CNA sertifikat uz jos par dodatnih prerequisites...
Staro 02.04.2016, 04:40
Daynight's Avatar
Daynight Daynight je offline
Član

Datum prijave: 26.01.2016
US lokacija: Los Angeles
Nepromenjeno

Zdravo svima. Procitala sam svih 24 stranica. Zanima me sledeca stvar. U americi sam, imacu uskoro GC, zelim da pocnem da ucim za nurse, ovde imam diplomu srednje (ekonomske). Kakav mi je start najbolji? Hvala
Reply With Quote
Staro 02.04.2016, 05:04
Magelan's Avatar
Super Moderator

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Daynight Prikaz poruke
Zdravo svima. Procitala sam svih 24 stranica. Zanima me sledeca stvar. U americi sam, imacu uskoro GC, zelim da pocnem da ucim za nurse, ovde imam diplomu srednje (ekonomske). Kakav mi je start najbolji? Hvala
Zavisi sta zelis?

- Da li ti je cilj da sto pre udjes u profesiju pa dok radis nadogradjujes korak po korak ili imas vremena/novca na pretek pa mozes sebi da priustis nursing program na Univerzitetu?

- Zavisi opet kakve su sanse da budes primljena u nursing program? Svaki nursing program je prica za sebe. Prerequisites su razliciti. Nekada je lakse uci u privatnu LPN/LVN skolu nego na Univerzitet ili Community College.

- Kako ti imas samo srednju skolu "Ubrzani" BSN program ti nije opcija.

Objasnio sam gotovo sve aspekte i modalitete u obrazovanju medicinskih sestara u US na prethodnim stranicama, ali ono sto sam/a moras da uradis je da istrazis sta se nudi u tvom gradu i sta ti odgovara, sta mozes da priustis i gde postoje najvece sanse da budes primljena u program. Imaj u vidu da cesto nursing programi umeju da budu nezgodni u smislu kriterijuma za prijem, a liste cekanja, pogotovo na Community Colleges, umeju da budu duge.

Srecno
Staro 02.04.2016, 05:59
Tomislav1970 Tomislav1970 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.05.2014
US lokacija: Chicago
YU lokacija: Bg
Nepromenjeno

Juce sam pricao sa amerikancom koji je zavrsio master nursing. Kaze da mu je satnica 75 dolara.
Prvo je zavrsio bachelor na community college, a onda je nastavio master uz rad
Reply With Quote
Staro 02.04.2016, 06:25
Magelan's Avatar
Super Moderator

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Tomislav1970 Prikaz poruke
Juce sam pricao sa amerikancom koji je zavrsio master nursing. Kaze da mu je satnica 75 dolara.
Prvo je zavrsio bachelor na community college, a onda je nastavio master uz rad
CC ne nude BSN. Na CC moze da se dobije najvise Associate RN pa se onda ide dalje, uglavnom online.

$75 na sat je verovatno Master, ali ne bilo koji vec po svoj prilici Nurse Practitioner. To je u zbiru nekih 6 godina kontinuiranog skolovanja, a cesto Master programi traze po godinu ili dve iskustva kao RN kao uslov da bi se nastavilo dalje. To je proces koji traje.

RN na odeljenju retko gde prelazi $50 na sat i to tek posle godina i godina iskustva. RN u Chicagoland-u na odeljenju po bolnicama startuje sa oko $27 na sat (plus dodatak na nocni ili vikend rad). Northern Virginia RNs startuju sa oko $30 na sat. NYC RNs startuju sa oko $40-45 na sat.

Tags
medicinske sestre, nurse

Pravila pisanja