Nisi me dobro shvatio, daleko bilo da sam ovo citirao kako bih opravdao odustajanje. Doduse, tesko da i mogu da odustanem jer zapravo, jos nista nisam ni poceo

.
Sto se tice "special conditions applay", naveo sam konkretan primjer, i po meni tu nema smisla ici glavom kroz zid, nego traziti prostor tamo gdje ga zapravo i i ima. Ovo sam vise isticao zbog sponzorstva teritorije jer se to vecini (i meni) u pocetku cinilo kao dosta "komotnije" nego FS program. Doduse, treba pogledati i ostale teritorije, kao i ostala zanimanja, nije za sve isto. Ovo pisem radi ostalih

.
Da bar nesto konkretizujemo, lista koraka izlgeda ovako (ispravi me ako grijesim

):
1. SOL lista deficitarnih zanimanja
2. Skill Assessments - priznavanje zanimanja od strane sertifikacionog tijela u Asutraliji
3. IELTS test engleskog jezika
4. EOI
Dalje, minimalan broj bodova je 60. U mom slucaju, 30 na godine (od 25 do 32 godine), 10 na jezik (sve cetiri komponente na IELTS-u ocijenjene sa 7), 5 na radno iskustvo (Za 3 godine radnog staza. Ovo je pod upitnikom, posto je dio stecen u toku studija a dio nakon) i na obrazovanje 15 bodova (Bachelor degree).
Pred priprema je uradjena

.
PS. Ostaje mucno pitanje koje se tice radnog staza, nigdje ne mogu da pronadjem konkretan info. Negdje naletih da se staz racuna ako je stecen u "relevant occupation" ali nigdje ne mogu da potvrdim da je to pravilo.