![]() |
|
|
|||||||
| Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
| Vodič za emigrante » Preduzetnik u USA » Bitni linkovi | ||||
| Početak u USA | Stan | Posao | Kola (Automobil) | Osiguranje |
| Porez | Dešavanja | Naša mesta | Putovanja | Avionske karte |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
||||
|
||||
|
1) Pa obicno ti kupis kucu pa je izdajes ili njen dio za obavljanje djelatnosti.
Isto tako sa autom. Ono sto je na tvoje ime to ti niko poslije ne uzima. 5 a) Ovo ti zavisi od drzave do drzave i od visine zarade. Ako imas S-Corp i recimo na godinu zaradis 100.000. Ti mozes sebi na ime plate isplatiti minimalac i platit mnogo manju taksu. Doduse ovim gubis benefite, ako nemas jos neki posao. I mislim da Obama hoce da ukine ovo. b) Ne ide na mjesecnom nivou vec kao kompanija mozes da placas kvartalno. Ti vodis evidenciju o zaradi/troskovima i kad dodje vrijeme za placanje poreza onda sjednes sa covjekom koji ti to sve obradi. Za S-Corp je oko $700.
2009EU00018xxx 22.04.2008 - koverta iz Kentuckyja poslana na moju adresu 21.05.2008 - dobio prvu kovertu 26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom 29.5.2008 - dobili su moju kovertu 04.2.2009 - stigla druga koverta 19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled 26.2.2009 - AOS stigao 13.3.2009 - zakazan intervju 17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio _____________________________________ U Americi od 24.05.2009. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Jugoistok Sjedinjenih Americkih Drzava - Istocna Obala |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Ja nikad ne bih radila privatno, self-employed... Nema sanse. Otac mi je osnovao firmu jos u vreme druga T (1979) i od te 1979 do 1992 sam gledala kroz sta sve prolazi. Neka hvala. Zivot u neizvesnosti i rizicima nije za mene. Nek sa ja na necijem platnom spisku i milina. Landlord tu se totalno slazem sa tobom |
|
|
|||
|
|||
|
Oblici firme su ti LLC, S-Corp i C-Corp. Za vecinu delatnosti verovatno bi ti odgovarao LLC a kao sto rece landlord S-Corp za IT i slicno. LLC nema smisla da se otvara u NY jer ima obaveza da se plati objavljivanje osnivanja u 2 dnevna lista sto kosta $2000.
Sva 3 su slicna nasem D.O.O u smislu da imas ogranicenu odgovornost ali nema nasih gluposti tipa obavezna taksa za isticanje reklame, obavezna fiskalna kasa od EUR500 (cak i za IT poslove (BiH)), obavezan poslovni prostor, obavezno isplacivanje plate i placanje zdr i soc na istu, placanje 10% takse na licni dohodak koji si sam sebi uplatio jer je drzava rupa i nema posla, mesecni knjigovodja... i na kraju kad odlucis da zatvoris firmu proces traje godinu i po dana i sve vreme placas iste gluposti (licno iskustvo). S-Corp je recimo zgodan jer takse se placaju kroz licne takse. Odes na jedan od bezbroj sajtova, platis 180$ i za 5 dana ti na kucnu adresu stigne koverta sa tvojim novim preduzecem. Uz to dodje i poziv od lika kome mozes postaviti sto pitanja oko taksi ali pokusace da te navuce da placas 50ak dolara mesecno (zaboravio sam koliko) da ti njegova firma radi takse. Mozes i da sopingujes okolo kod drugih i da prodjes dosta jeftinije tako sto ce ti neko jednom godisnje uzeti papire i za $300 uraditi takse. U privatnom biznisu jeste veci novac, ali mozes da dobro zivis i od prosecnog posla radeci za nekog drugog. Dodje vikend i radis sta zelis, dok "Kad radis za sebe svaki dan je sreda"
|
|||
|
|||
|
Citat:
A u privatnom poslu imas oscilovanje u potraznji, moze da ide dobro, moze da ne ide nikako. Sve zavisi koji je posao u pitanju (od pravljenja torti i kolaca do radjenja po ugovoru za eksterne firme)... |
|
|
|||
|
|||
|
Da, mnogo zavisi od tipa posla. Ima mi smisla razvijati privatan bisnis samo uz stalan posao (ili jos bolje stabilan part time koji placa sve zivotne troskove). Najteze u privatnom poslu je znati kad odustati ako ne ide.
Evo dva linka za ostale koji vole statistiku http://www.statisticbrain.com/startu...e-by-industry/ i
|
|||
|
|||
|
Najbolje je da imas spouse-a koji ce da vas oboje izdrzava a da jedan od njih pokusava privatno. Pa da mogu da absorbuju kada krene na dole. A uvek je tu gore-dole...
|
|
|
|||
|
|||
|
Na zalost, u autisticnoj svojoj drzavi, naucio sam da verujem jedino sebi. U vezi sponzorstva, da li ja mogu da nakon otvaranja sopstvenog posla dovucem kod sebe par radnika u koje imam poverenja ?
|
|
|
|||
|
|||
|
Ima mi smisla razvijati privatan bisnis samo uz stalan posao (ili jos bolje stabilan part time koji placa sve zivotne troskove). Najteze u privatnom poslu je znati kad odustati ako ne ide.
Ne plasi se , uvek ces zaraditi vise ! Odustajes jedino ako nemas trziste, a sto je u USA verujem nemoguce. Napravi korak i budi siguran u uspeh ! Naaaaaaaravno , radi u oblasti koju najbolje poznajes ! |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Nije moguce da nemas trziste u USA? Odakle ti to? Ja nemam pojma o privatnom biznisu, ali mislim da sta god covek namerava da pocne treba dobro da se edukuje unapred, da ispita trziste, da zna koliko vremena ce trebati da izdrzi minus, a onda nulu. I da li ima kapital da to sve iznese. Najtuznije je ako izguras neki takav period, ali onda zbog dugova nemas snage da 'poberes plodove' i neko drugi nastavi dalje - ovo o cemu pricam je ugostiteljstvo i konkretan primer koji sam video ovde. |
![]() |
|
|
|