ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Preduzetnik u USA » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 06.02.2015, 00:52
landlord's Avatar
landlord landlord je offline
Amer

Datum prijave: 21.05.2008
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Sarajevo, B&H
Nepromenjeno

1) Pa obicno ti kupis kucu pa je izdajes ili njen dio za obavljanje djelatnosti.
Isto tako sa autom.
Ono sto je na tvoje ime to ti niko poslije ne uzima.

5 a) Ovo ti zavisi od drzave do drzave i od visine zarade. Ako imas S-Corp i recimo na godinu zaradis 100.000. Ti mozes sebi na ime plate isplatiti minimalac i platit mnogo manju taksu. Doduse ovim gubis benefite, ako nemas jos neki posao. I mislim da Obama hoce da ukine ovo.
b) Ne ide na mjesecnom nivou vec kao kompanija mozes da placas kvartalno. Ti vodis evidenciju o zaradi/troskovima i kad dodje vrijeme za placanje poreza onda sjednes sa covjekom koji ti to sve obradi. Za S-Corp je oko $700.
26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom
29.5.2008 - dobili su moju kovertu
04.2.2009 - stigla druga koverta
19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled
26.2.2009 - AOS stigao
13.3.2009 - zakazan intervju
17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio

U Americi od 24.05.2009.
Reply With Quote
Staro 06.02.2015, 01:39
House MD House MD je offline
Član

Datum prijave: 07.12.2014
US lokacija: Charleston, SC
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik whitewater Prikaz poruke
Budi iskren ! Da li je lepa Severna Karolina ?
Gde je Severna Karolina ?
Lepa je North Carolina

Jugoistok Sjedinjenih Americkih Drzava - Istocna Obala
Reply With Quote
Staro 06.02.2015, 02:50
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Budi iskren ! Da li je lepa Severna Karolina ?
PS. Feudalizam je nastao nakon robovlasnickog sistema, i to je bio tada veliki civilizacijski korak ! ( odrzao se doduse jedino u nekom zabitima) . Gde je Severna Karolina ?
Severno od juzne!

Ja nikad ne bih radila privatno, self-employed... Nema sanse. Otac mi je osnovao firmu jos u vreme druga T (1979) i od te 1979 do 1992 sam gledala kroz sta sve prolazi. Neka hvala. Zivot u neizvesnosti i rizicima nije za mene. Nek sa ja na necijem platnom spisku i milina. Landlord tu se totalno slazem sa tobom
Reply With Quote
Staro 06.02.2015, 05:08
milosx milosx je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.07.2011
US lokacija: NEW YORK
YU lokacija: BiH/Srb
Nepromenjeno

Oblici firme su ti LLC, S-Corp i C-Corp. Za vecinu delatnosti verovatno bi ti odgovarao LLC a kao sto rece landlord S-Corp za IT i slicno. LLC nema smisla da se otvara u NY jer ima obaveza da se plati objavljivanje osnivanja u 2 dnevna lista sto kosta $2000.

Sva 3 su slicna nasem D.O.O u smislu da imas ogranicenu odgovornost ali nema nasih gluposti tipa obavezna taksa za isticanje reklame, obavezna fiskalna kasa od EUR500 (cak i za IT poslove (BiH)), obavezan poslovni prostor, obavezno isplacivanje plate i placanje zdr i soc na istu, placanje 10% takse na licni dohodak koji si sam sebi uplatio jer je drzava rupa i nema posla, mesecni knjigovodja... i na kraju kad odlucis da zatvoris firmu proces traje godinu i po dana i sve vreme placas iste gluposti (licno iskustvo).

S-Corp je recimo zgodan jer takse se placaju kroz licne takse.
Odes na jedan od bezbroj sajtova, platis 180$ i za 5 dana ti na kucnu adresu stigne koverta sa tvojim novim preduzecem.
Uz to dodje i poziv od lika kome mozes postaviti sto pitanja oko taksi ali pokusace da te navuce da placas 50ak dolara mesecno (zaboravio sam koliko) da ti njegova firma radi takse. Mozes i da sopingujes okolo kod drugih i da prodjes dosta jeftinije tako sto ce ti neko jednom godisnje uzeti papire i za $300 uraditi takse.

U privatnom biznisu jeste veci novac, ali mozes da dobro zivis i od prosecnog posla radeci za nekog drugog. Dodje vikend i radis sta zelis, dok "Kad radis za sebe svaki dan je sreda"
Staro 07.02.2015, 19:17
Amer

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik milosx Prikaz poruke
U privatnom biznisu jeste veci novac, ali mozes da dobro zivis i od prosecnog posla radeci za nekog drugog. Dodje vikend i radis sta zelis, dok "Kad radis za sebe svaki dan je sreda"
Kako kad. I kako kome. Mene npr. placaju da radim 9 meseci godisnje. Ostalo mogu ako hocu ali ne moram. U kancelariji moram da sedim onda kad sama odlucim i napisem na njenim vratima. Ostalo mogu da radim odakle hocu, samo dok radim.

A u privatnom poslu imas oscilovanje u potraznji, moze da ide dobro, moze da ne ide nikako. Sve zavisi koji je posao u pitanju (od pravljenja torti i kolaca do radjenja po ugovoru za eksterne firme)...
Reply With Quote
Staro 10.02.2015, 16:41
milosx milosx je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.07.2011
US lokacija: NEW YORK
YU lokacija: BiH/Srb
Nepromenjeno

Da, mnogo zavisi od tipa posla. Ima mi smisla razvijati privatan bisnis samo uz stalan posao (ili jos bolje stabilan part time koji placa sve zivotne troskove). Najteze u privatnom poslu je znati kad odustati ako ne ide.

Evo dva linka za ostale koji vole statistiku
http://www.statisticbrain.com/startu...e-by-industry/

i

Staro 10.02.2015, 18:30
Amer

Nepromenjeno

Najbolje je da imas spouse-a koji ce da vas oboje izdrzava a da jedan od njih pokusava privatno. Pa da mogu da absorbuju kada krene na dole. A uvek je tu gore-dole...
Reply With Quote
Staro 22.02.2015, 22:22
whitewater whitewater je offline
Član

Datum prijave: 29.11.2014
US lokacija: negde
YU lokacija: Zapadna Morava
Nepromenjeno Zaklina trazi sponzora !

Na zalost, u autisticnoj svojoj drzavi, naucio sam da verujem jedino sebi. U vezi sponzorstva, da li ja mogu da nakon otvaranja sopstvenog posla dovucem kod sebe par radnika u koje imam poverenja ?
Reply With Quote
Staro 22.02.2015, 22:45
whitewater whitewater je offline
Član

Datum prijave: 29.11.2014
US lokacija: negde
YU lokacija: Zapadna Morava
Nepromenjeno Za Milosa !

Ima mi smisla razvijati privatan bisnis samo uz stalan posao (ili jos bolje stabilan part time koji placa sve zivotne troskove). Najteze u privatnom poslu je znati kad odustati ako ne ide.

Ne plasi se , uvek ces zaraditi vise ! Odustajes jedino ako nemas trziste, a sto je u USA verujem nemoguce. Napravi korak i budi siguran u uspeh ! Naaaaaaaravno , radi u oblasti koju najbolje poznajes !
Reply With Quote
Staro 22.02.2015, 23:17
snowflake snowflake je offline
Stari vuk

Datum prijave: 07.02.2012
US lokacija: Raleigh, NC
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Citat:
Ima mi smisla razvijati privatan bisnis samo uz stalan posao (ili jos bolje stabilan part time koji placa sve zivotne troskove). Najteze u privatnom poslu je znati kad odustati ako ne ide.

Ne plasi se , uvek ces zaraditi vise ! Odustajes jedino ako nemas trziste, a sto je u USA verujem nemoguce. Napravi korak i budi siguran u uspeh ! Naaaaaaaravno , radi u oblasti koju najbolje poznajes !
Koji ti to stalan posao omogucava da se posvetis 25 sati dnevno privatnom biznisu?

Nije moguce da nemas trziste u USA? Odakle ti to?

Ja nemam pojma o privatnom biznisu, ali mislim da sta god covek namerava da pocne treba dobro da se edukuje unapred, da ispita trziste, da zna koliko vremena ce trebati da izdrzi minus, a onda nulu. I da li ima kapital da to sve iznese. Najtuznije je ako izguras neki takav period, ali onda zbog dugova nemas snage da 'poberes plodove' i neko drugi nastavi dalje - ovo o cemu pricam je ugostiteljstvo i konkretan primer koji sam video ovde.
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja