ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 21.09.2016, 08:39
Score's Avatar
Score Score je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.07.2010
US lokacija: San Francisco Bay
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik teoreticar Prikaz poruke
Ocigledno da je Kalifornija najbolje mesto za zivot po svim parametrima. Pored toga najnaprednija su drzava po pitanju tehnologije, medicine, liberalna prava i slicno. Veoma je cisto u smislu vazduha itd. Pored toga klima je zaista prelepa.

Problem je samo sto je jako skupa. Ako porodica nema barem 800-900k u kesu i ako nemas izgleda da ce porodica imati prihode od barem 200-300k godisnje ne vredi ici u Kaliforniju. Kalifornija je dobra ili za IT strucnjake (San Francisco, San Jose) ili za recimo filmsku industriju (LA) a sve ostalo je izuzetno tesko. Samo najsposobniji, edukovaniji i najpametniji mogu da opstanu u Kaliforniji i da im bude lepo.

Mnogo nasih strucnjaka zivi u Kaliforniji i opstaju dugo godina.
Preporucujem gledanje ovog video izvestaja Dragana Rakonjca koji drzi i facebook stranicu Serbians California.
https://www.youtube.com/watch?v=Zr7ekIh-WVQP

Premotati od 12:40 minuta (Vlada Marajnovic). On je covek koji zna sta prica i covek je Senior Director - VP u firmi Cisco Systems.
Mnogo nasih ljudi ima koji su sposobni a on je u samom vrhu.

Ja licno bi preporucio San Dijego ako neko ipak hoce Kaliforniju a da nije u IT ili u filmskoj industriji. Ja cu verovatno u San Dijego po svim parametrima odgovara osim sto je i to dosta skupo.
Rekoh da se i ja nadovezem na ovo.

Sto rece ovaj nas super moderator, 800-900k?? Ja licno mislim da si ga malcice, bas ono...preterao brate, al bas. Kalifornija jeste skupa, dramaticno, posebno po pitanju smestaja i organske (bio) hrane ali nije toliko losa. Zavisno od tvojih potreba i mogucnosti za pocetak ti treba (ako prebrodis problem sa Credit score i to da si nov, i nemas posao i da te niko ne ferma) za stan/kucu od $2000 pa nagore plus dva meseca deposita. Ako hoces i auto, onda imas pocetnu uplatu od nekih, prosecno, $1500, pa onda mesecne rate od, recimo 300-400 mesecno, pa osiguranje stotinak mesecno, pa struja/voda stotinjak mesecno, za hranu za dve osobe recimo oko hiljadu pa nagore, zavisi sta jedete, organsku ili junk hranu.

Sa 800-900k za pocetak mozete iznajmiti 6000 sqm luksuzno opremljene kucu sa bazenom u gated community (10,000), uplatiti ucesce za nov ferrari (20,000), i placati mesecne rate od 5-6,000, vodu i struju oko 2,000 mesecno, i markicu za gradski prevoz, i hraniti se u najboljem restoranu tri puta dnevno i -opet nebi znao sta sa kusurom. Uloziti u neki mali biznis..?
Moguce je sasvim lepo ziveti sa mesecnom sumom od neto $100.000 za porodicu od, recimo troje.

Sto se tice Vlade Marjanovica, on je bio moj prvi komsija i odlican je porodicni prijatelj i dan danas, i on i njegova porodica, i jeste, stvarno je uspesan covek koji zna da zivi.

Neko rece za mene, eto covek probao pa nije uspeo, otisao u Svajcarsku. Ja bih rekao da li si uspeo ili nisi zavisi sta je tvoj cilj na prvom mestu, sta pokusavas da uradis. Ako izuzmemo moja ocekivanja od Amerike kada sam tamo dosao prvi put pre pet godina (duboko razocarenje), ja sam u skoro svakoj svojoj nameri uspeo. Kaliforniju sam napustio ne zato sto sam morao nego radije iz dva razloga opisana u tom istom blogu, pravca u kome se ta zemlja politicki krece globalno receno, i zbog ponude koju je moja draga dobila od kompanije za koju radi i koju je bilo jaaako tesko odbiti-jos uvek radi za istu firmu.
Kako smo mi sada gradjani USA sa debelim ledjima u zemlji, mi se mozemo vratiti u bilo koje doba i nastaviti gde smo bili ako to pozelimo. Sto sada nije slucaj. Moje licno misljenje je da sada ne bih preporucio nikome da se seli u USA dok se stvari malo ne smire sa izborima, susom u kaliforniji i ogranicenjima vode, doplatom za potrosnju i zabranom koriscenja vode sa vremena na vreme, pucanjem po skolama i po javnim mestima, i sl. Ima toga...

Slazem se i da su najbolji poslovi u IT-ju u sikonskoj dolini i ako nisi u tom biznisu, sanse su da ces samo da zivotaris. Ali tu su i druge savezne drzave, u kojima zivot nije toliko skup i moze se lakse ziveti sa manjom platom i znatno manjim troskovima.
Staro 21.09.2016, 12:34
wakizashi wakizashi je offline
Član

Datum prijave: 25.08.2016
US lokacija: Miami, FL
YU lokacija: Belgrade,Serbia
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Score Prikaz poruke

Slazem se i da su najbolji poslovi u IT-ju u sikonskoj dolini i ako nisi u tom biznisu, sanse su da ces samo da zivotaris. Ali tu su i druge savezne drzave, u kojima zivot nije toliko skup i moze se lakse ziveti sa manjom platom i znatno manjim troskovima.

Koliko se krecu plate u IT sektoru? Kako moze da se zivi tamo sa ovim zanimanjem?I da li je tesko za strance npr da rade u Sillicon Valley kao IT-jevci?
Reply With Quote
Staro 21.09.2016, 16:46
teoreticar teoreticar je offline
Član

Datum prijave: 15.09.2016
Nepromenjeno

Ma skupo je i to po meni nerealno. Pogledajte cene nekih normalnih lokacija. Nemojte neke selendre da racunate. Svaka iole pristojna lokacija kosta uzasno mnogo. Ako se drzimo grada recimo San Francisco pa ti sa 700-800k mozes da priustis dvosoban stan u najboljem slucaju. Pored toga i dalje imas nenormalne (barem po meni) troskove odrzavanja, poreza na imovinu itd. Znaci cak i da kupis za kes (da ne pricamo na kredit) neces biti bas u divnoj situaciji osim naravno ako ne radis za 300-400k.

Ne znam meni deluje strasno skupo barem iz sadasnje perspektive. Ako poredim to sa na primer nekim drugim drzavama Kalifornija mi deluje extremno skupa.
Reply With Quote
Staro 21.09.2016, 17:37
Score's Avatar
Score Score je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik teoreticar Prikaz poruke
Ma skupo je i to po meni nerealno. Pogledajte cene nekih normalnih lokacija. Nemojte neke selendre da racunate. Svaka iole pristojna lokacija kosta uzasno mnogo. Ako se drzimo grada recimo San Francisco pa ti sa 700-800k mozes da priustis dvosoban stan u najboljem slucaju. Pored toga i dalje imas nenormalne (barem po meni) troskove odrzavanja, poreza na imovinu itd. Znaci cak i da kupis za kes (da ne pricamo na kredit) neces biti bas u divnoj situaciji osim naravno ako ne radis za 300-400k.

Ne znam meni deluje strasno skupo barem iz sadasnje perspektive. Ako poredim to sa na primer nekim drugim drzavama Kalifornija mi deluje extremno skupa.
Ma u tom slucaju da, ako kupujes property, ali mi ovde govorimo o babama i zabama...Ne verujem da nasi ljudi koji tamo odu sa lutrijskom green card ce misliti o kupovini stana...U tom slucaju tvojih 700-800k izgledaju vise prihvatljivo. Ne znam samo na koje selendre mislis? Postoji gomila manjih mesta oko "velikih" gradova i vecina ljudi koji su dobro situirani zive po njima. Zukerberg zivi u Palo Alto, Lari i Sergej su takodje komsije...?
Gde ti zivis? Na cemu baziras svoje misljenje?
Staro 21.09.2016, 18:31
stanema's Avatar
stanema stanema je offline
Drug član

Datum prijave: 31.08.2016
YU lokacija: Zrenjanin
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik wakizashi Prikaz poruke
Koliko se krecu plate u IT sektoru? Kako moze da se zivi tamo sa ovim zanimanjem?I da li je tesko za strance npr da rade u Sillicon Valley kao IT-jevci?
Imas na sledecim sajtovima informaciju koju trazis, samo ukucaj u pretrazi koji te posao zanima.
SAJT1 - prikazuje prosecnu platu, bonuse, platu po kompanijama... manji uzorak ljudi
SAJT2 - mnogo detaljniji sajt i mnogo veci uzorak ljudi, razlicite obojene mape ima...

Imaj na uvid da bruto plata od npr. 50.000 dolara godisnje nije isto imati u SAD vec zavisi od drzave do drzave, tj. nema istu vrednost.
DV-2021, nope
DV-2022, nope
DV-2023, nope
DV-2024, nope

...

Reply With Quote
Staro 22.09.2016, 09:01
Score's Avatar
Score Score je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik stanema Prikaz poruke
Imas na sledecim sajtovima informaciju koju trazis, samo ukucaj u pretrazi koji te posao zanima.
SAJT1 - prikazuje prosecnu platu, bonuse, platu po kompanijama... manji uzorak ljudi
SAJT2 - mnogo detaljniji sajt i mnogo veci uzorak ljudi, razlicite obojene mape ima...

Imaj na uvid da bruto plata od npr. 50.000 dolara godisnje nije isto imati u SAD vec zavisi od drzave do drzave, tj. nema istu vrednost.
Druze, na zalost sa platom od bruto 50,000 u Californiji, sa porodicom, mozes samo-da se slikas. Iskreno receno. Jedino ako si sam pa ono, skromno...
Staro 22.09.2016, 11:10
stanema's Avatar
stanema stanema je offline
Drug član

Datum prijave: 31.08.2016
YU lokacija: Zrenjanin
Nepromenjeno

Citat:
Druze, na zalost sa platom od bruto 50,000 u Californiji, sa porodicom, mozes samo-da se slikas. Iskreno receno. Jedino ako si sam pa ono, skromno...
Da, na to sam i mislio kada rekao da se ta plata (neka cifra) ne vrednuje isto u svim drzavama SAD... Nije isto imati 50k u Kaliforniji (gde je to mnogo ispod proseka) i lupam Misisipiju (gde je to mnogo iznad proseka).
Na to treba covek da pazi kada gleda kolike su plate razlicitih zanimanja po svim tim sajtovima, jer je cena zivota na odredjenoj lokaciji isto toliko bitan faktor, pa reko da se covek ne zanosi.
DV-2021, nope
DV-2022, nope
DV-2023, nope
DV-2024, nope

...

Reply With Quote
Staro 22.09.2016, 23:15
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
E, narode moj, sto reko Ibi, evo mene posle 6 godina opet ovde. Rekoh, daj da pomognem ljudima informacijama koliko mogu. Izvukli me na lutriji 2010, odselili se u Californiju sa porodicom 2011, ostali do 2016, postali citizeni i-odselili se u Svajcarsku. Ukratko. Sad koga sta zanima, velike su sanse da mogu da odgovorim...?
Briga te bas, sad kad imas drzavljanstvo mozes da se svrckas of drzave do drzave
Reply With Quote
Staro 22.09.2016, 23:25
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik slucajni_prolaznik Prikaz poruke
Kakve su zaista cene stanova? Da li je ovo npr. realno:
https://www.padmapper.com/listings/1...-jose-ca-95111
?
Realno za ovakav "veseli" i "aktivni" komsiluk sto se kriminala tice, cijena prava sitnica. Proveri na sajtu crimemapping

Reply With Quote
Staro 23.09.2016, 02:02
slucajni_prolaznik slucajni_prolaznik je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 06.05.2016
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne Prikaz poruke
Realno za ovakav "veseli" i "aktivni" komsiluk sto se kriminala tice, cijena prava sitnica. Proveri na sajtu crimemapping

To je to! Sto sarenije - to jeftinije. Veliko hvala.
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja