![]() |
|
|
Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Sto rece ovaj nas super moderator, 800-900k?? Ja licno mislim da si ga malcice, bas ono...preterao brate, al bas. Kalifornija jeste skupa, dramaticno, posebno po pitanju smestaja i organske (bio) hrane ali nije toliko losa. Zavisno od tvojih potreba i mogucnosti za pocetak ti treba (ako prebrodis problem sa Credit score i to da si nov, i nemas posao i da te niko ne ferma) za stan/kucu od $2000 pa nagore plus dva meseca deposita. Ako hoces i auto, onda imas pocetnu uplatu od nekih, prosecno, $1500, pa onda mesecne rate od, recimo 300-400 mesecno, pa osiguranje stotinak mesecno, pa struja/voda stotinjak mesecno, za hranu za dve osobe recimo oko hiljadu pa nagore, zavisi sta jedete, organsku ili junk hranu. Sa 800-900k za pocetak mozete iznajmiti 6000 sqm luksuzno opremljene kucu sa bazenom u gated community (10,000), uplatiti ucesce za nov ferrari (20,000), i placati mesecne rate od 5-6,000, vodu i struju oko 2,000 mesecno, i markicu za gradski prevoz, i hraniti se u najboljem restoranu tri puta dnevno i -opet nebi znao sta sa kusurom. Uloziti u neki mali biznis..? Moguce je sasvim lepo ziveti sa mesecnom sumom od neto $100.000 za porodicu od, recimo troje. Sto se tice Vlade Marjanovica, on je bio moj prvi komsija i odlican je porodicni prijatelj i dan danas, i on i njegova porodica, i jeste, stvarno je uspesan covek koji zna da zivi. Neko rece za mene, eto covek probao pa nije uspeo, otisao u Svajcarsku. Ja bih rekao da li si uspeo ili nisi zavisi sta je tvoj cilj na prvom mestu, sta pokusavas da uradis. Ako izuzmemo moja ocekivanja od Amerike kada sam tamo dosao prvi put pre pet godina (duboko razocarenje), ja sam u skoro svakoj svojoj nameri uspeo. Kaliforniju sam napustio ne zato sto sam morao nego radije iz dva razloga opisana u tom istom blogu, pravca u kome se ta zemlja politicki krece globalno receno, i zbog ponude koju je moja draga dobila od kompanije za koju radi i koju je bilo jaaako tesko odbiti-jos uvek radi za istu firmu. Kako smo mi sada gradjani USA sa debelim ledjima u zemlji, mi se mozemo vratiti u bilo koje doba i nastaviti gde smo bili ako to pozelimo. Sto sada nije slucaj. Moje licno misljenje je da sada ne bih preporucio nikome da se seli u USA dok se stvari malo ne smire sa izborima, susom u kaliforniji i ogranicenjima vode, doplatom za potrosnju i zabranom koriscenja vode sa vremena na vreme, pucanjem po skolama i po javnim mestima, i sl. Ima toga... Slazem se i da su najbolji poslovi u IT-ju u sikonskoj dolini i ako nisi u tom biznisu, sanse su da ces samo da zivotaris. Ali tu su i druge savezne drzave, u kojima zivot nije toliko skup i moze se lakse ziveti sa manjom platom i znatno manjim troskovima.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Koliko se krecu plate u IT sektoru? Kako moze da se zivi tamo sa ovim zanimanjem?I da li je tesko za strance npr da rade u Sillicon Valley kao IT-jevci? |
|
|||
|
|||
![]()
Ma skupo je i to po meni nerealno. Pogledajte cene nekih normalnih lokacija. Nemojte neke selendre da racunate. Svaka iole pristojna lokacija kosta uzasno mnogo. Ako se drzimo grada recimo San Francisco pa ti sa 700-800k mozes da priustis dvosoban stan u najboljem slucaju. Pored toga i dalje imas nenormalne (barem po meni) troskove odrzavanja, poreza na imovinu itd. Znaci cak i da kupis za kes (da ne pricamo na kredit) neces biti bas u divnoj situaciji osim naravno ako ne radis za 300-400k.
Ne znam meni deluje strasno skupo barem iz sadasnje perspektive. Ako poredim to sa na primer nekim drugim drzavama Kalifornija mi deluje extremno skupa. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Gde ti zivis? Na cemu baziras svoje misljenje?
|
||||
|
||||
![]() Citat:
SAJT1 - prikazuje prosecnu platu, bonuse, platu po kompanijama... manji uzorak ljudi SAJT2 - mnogo detaljniji sajt i mnogo veci uzorak ljudi, razlicite obojene mape ima... Imaj na uvid da bruto plata od npr. 50.000 dolara godisnje nije isto imati u SAD vec zavisi od drzave do drzave, tj. nema istu vrednost.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Na to treba covek da pazi kada gleda kolike su plate razlicitih zanimanja po svim tim sajtovima, jer je cena zivota na odredjenoj lokaciji isto toliko bitan faktor, pa reko da se covek ne zanosi. ![]()
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() |