![]() |
|
|
Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]()
Apsolutno se slazem s tobom, ni ja nisam uopste pobornik lekova, ako bas ne moram da ih uzimam.
Ovo sto kazes za Tylenos medicinu, jeste da je jako, jer 1TBS, tj. 15ml, tj. 1/2 OZ sadrzi 500 mg Acetaminophena, a preporucena doza za tretiranje bolova i temperature je za odrasle (jer ja ovo pricam za odrasle i extra strenght), 2TBS na svaka 4-6 sata, sto ti dodje na 1000 mg Acetaminophena...ako te to ne uslogira, nista nece...hahahaa...medjutim, da ti pravo kazem, ja tu dozu koristim po potrebi, nikad vise, a veoma cesto i mnogo manje, cisto da me bol mine. Opet tu stoji i cinjenica da ja to ne pijem stalno, te mi telo nije postalo imuno na lek, tako da su mi i manje doze dovoljne da dovedu do zeljene posledice (prestanka bola). Ali s druge strane, ja imam gastritis, te mi npr. Ibuprofen i sve tablete koje imaju kiseli sastojak u sebi, manje-vise smetaju, tj. iritiraju zeludac (po principu jedno lecis, drugo stetis, lol), tako da mi ovo za sada dodje super kombinacija... A evo i ovih zadnjih nekoliko dana, ne osecam se bas najbolje, evo gledam sta je Dreamers pisao za njegove simptome US gripa, tako da se i ja apsolutno isto ovako osecam...ukoliko se za dan-dva stanje nesto ne okrene na bolje, eto i mene da probam ovaj lek koji je pominjao da mu je pomogao DayQuil ... doduse nije ni cudo kako se osecamo, kad se ima u vidu kakve se klimatske promene desavaju: evo kod mene npr. prosle nedelje je bilo veoma lepo vreme, ali je toliko bilo hladno, u sred bela dana jedva temperatura dostigne -10 celzijusa. Evo danas temperatura plus 21, a vec za sutra najavljuju max plus 5. Da napomenem da je tokom tih nedelju dana, padala kisa toliko puta, a zatim udarilo ono sunce koje se muci kroz oblake, te je tolika vlaga, da ne moze da se dise...na sve to, u nedelju uvece je tako duvao vetar, da mi je sve kola zanosio na auto-putu...a da naravno, i tornado watch je proglasen od 15. do 21. marta...lol...ko prezivi pricace...Klima se dosta brzo i naglo menja, to je cinjenica, ovde u Indiani je prosle godine toliko kise palo, pogotovo u leto (secate se onih poplava koje su zahvatile ne toliko Indianu, koliko Ilinois, i okolne statove), da ne pominjem da se od sve te silne kise tolika vlaga pravila, da nije moglo da se dise uopste, a tako vreme se ne pamti u Indiani npr. vec ko zna koliko decenija unazad...na sve to, nas organizam treba da se privikava i na razne temperature, i pritisak vazduha etc...no ok, da se ne udaljujemo od teme, ovde se fokusiramo na lekove. Pozdrav! |
|
|||
|
|||
![]()
Ja sam jednom pio taj tylenol u pilulama i urnisao mi je zeludac najstrasnije. Doduse ja sam sve pio po uputstvu. Za sada su mi dayquil i nyquil najaca kombinacija kada se prehladim. Jedino sto svi ti lekovi te nekako zalece...nema preznojavanja i sl. Sve mi nesto deluju astronomske doze, doduse, koliko god da se kljukam lekovima, kada me uhvati...nista mi prvih dan dva ne pomaze da se bolje osecam.
|
|
||||
|
||||
![]()
E pa Dreamernsu, evo ja odoh i kupih DayQuil, te cemo videti koliko ce da pomogne...a doze i jesu astronomske, ali to valjda da se sto pre pokupimo i vratimo na posao...ovaj Tylenol sto pominjes, ja sam pila extra strenght tablete i nesto mi uopste nisu delovale, kao da sam pila bombone, dok mi je na primer Ibuprofen pomagao, ali kad uzmem dve odjednom (znaci dodje mu to 400 mg)...e sad od kad mi je protiv bolova kombinacija Tylenol s tresnjom u obliku medicine, problema nema protiv bolova...al ne moze ni jedna medicina za sve...evo sad isprobavam ovaj DayQuil....
Pozdrav! |
|
||||
|
||||
![]()
Ako vam trebaju ibuprufeni ili kako ga vec zovete kod nas je brufen koliko se secam .
pravi brufen mozete da dobijete samo na recept evo ja sam podigao pre neki dan recept za brufen od 600 mg e to je pravi posao u slobodnoj prodaji mozete samo naci brufen od 200 mg cini mi se. svi pravi lekovi ovde su na recept vidite da nema ni antibiotika u slobodnoj prodaji, slazem se da ima nekih lekova koji mogu da pomognu ali pravi lek je ovde na recept i dobijete uvek tacnu dozu ni manje ni vise s tim da nekada imate reffil pa mozete da dopunite dozu ali to je ok jer ovde uvek dobijate svez lek koji se ne retko sprema upravo onda kada ga vi trazite. |
|
||||
|
||||
![]()
Da objasnim svoju "lekovnu situaciju".... prosto neverovatno kako covek kako postaje stariji pocinje da daje "simptome ponasanja" osobe koja ga je othranila
![]() Ibo pijem od kad mi je dijagnostikovana vaskularna migrena (nakon sto tri dana nisam nista uzela, nadajuci se da ce da prodje ![]() Nakon odstranjivanja zuci (i tu su predlagali terapiju ranisanima pa kad sam ja uradila domaci, shvatila da je genetski sa oceve strane - svi kamenjari hihihii i da i sa terapijom i bez operacija ne gine samo je pitanje koliko dugo hoces da se patis - resila da vadim "omana" isti dan), drugi lekar je rekao - pazljivo sa tabletama.... sto bas i nije problem jer meni zaista 200 mg pomaze, a i kupujem u Rite Aid liquid gel ibo. Da li sto ne koristim toliko medicine ili sta li je, tek meni zaista vrlo male doze pomazu.... i ibo i dayquill/nyquill.... ovo drugo ne bih pila da mogu da ostanem kuci na placenom bolovanju....ali na zalost moram.... Dobijala sam ja ibo od 800 mg od zubara posle vadjenja umnjaka, i vicodin - nista ja to ne pijem... moj doca mi je prosle godine dao antibiotik recept ali je rekao da pijem prvo dual mucinex pa ako ne pomogne za tri dana onda da odem u apoteku.... bilo mi je bolje i bez toga.... Da ja kucnem o drvo dokle god ne setam sa lekovima u torbi i da zdravlje sluzi kao i do sada ![]() Samo za kraj da napomenem - kolega John sa posla je resio da ceka osiguranje da dobije nakon tri meseca probation (na zalost enrollment za osiguranje je prvog u mesecu tako da ne moze u sredini i mora da se ceka).... nikako ta njegova prehlada nije izgledala dobro te mu je firma jednog petka rekla da ide odmah kod lekara i da ce firma da plati pa ce se dogovoriti kasnije... bolnica mu je bila dva bloka od stana. Na zalost, nije poslusao... u sredu smo pozvali 911... najverovatnije OD od prevelike doze tylenol....srce nije izdrzalo...imao je 32 godine ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
D$D, cini mi se da i u Srbiji vise ne moze da se uzima iznad 200 mg Brufen bez recepta, a i ovo sto ti kazes, Brufen ili Ibuprofen (isti lek, i u Srbiji ga ima pod oba naziva, od dva razlicita proizvodjaca cini mi se), a npr. ako uzmes 4 od 200mg to ti dodje kao onaj jedan od 800mg, ali to je jaka doza...
Slazem se sa Zanom po pitanju veoma velike opreznosti kada su u pitanju lekovi, pogotovo sto su to za nas i nove supstance, novi hemijski sastavi na koje mi nismo ni navikli...a i to je cudo kako Ameri ovde se kljukaju tim lekovima bez ikakvog razmisljanja, da ne pominjem konzumiranje alkohola sa sve jakim tabletama, kao da ne ide u isto telo...daleko bilo...a i ibuprofen se uzima kao bombone, znam mnoge kolege koje su mi pricale kako im roditelji uzimaju protiv bolova i po ko zna koliko ibuprofena u toku dana, i tako svakog dana...pa oni unistavaju sebe bez razmisljanja o posledicama...a naravno da treba da se pazi kako se i sta se i kada se i koliko se pije, ali opet, sto kaze Zana, nema ovde placenog bolovanja, mora da se ide na posao, niko te ne pita da li ti je dobro ili ne, tako da moras da se sastavljas kako znas i umes i da se vracas u radne redove...ali ukoliko se ne navikavamo previse na lekove, onda ce naravno i male doze da nas osposobe...secam se kolegenice s fakulteta koja je za svaki slucaj, kad god joj nesto fali, pila Andole, i tako je ona pila i pila i pila Andole, dok jednog dana nije ukapirala da od njih vise vajde nema, da joj je organizam postao toliko imun na Andol, da ih apsolutno pije kao bombone, ali bez svrhe....e i od toga se treba paziti...a ovi smrti slucajevi sto je Zana pomenula...o daleko bilo od svakog... Pozdrav! |
|
|||
|
|||
![]()
Mene su ko klinca krkali antibioticima...to je tada bilo u modi. Lekar ti prepise antibiotike...a moji su eto, slusali lekare...sto je ocigledno pogresna filozofija. Kriva je i usr**a skola koja ti trazi prokleto opravdanje, zbog kojeg i moras da ides kod lekara.
U svakom slucaju, meni ove gripe sto imam...ne bi mi palo na kraj pameti da pijem americke hemikalije. Brate andol/midol, cajevi i preznojavanje....ali nazalost ovde vlada surovo kapitalisticko drustvo gde nema bolovanja, gde se za bolest dobija otkaz sa posla i sl. Moja firma jeste malo tolerantnija (moram priznati), ali sve je to bezveze. Nazalost i u Srbiji sve vise postaje tako. |
|
|||
|
|||
![]()
Evo malo i ja da se oglasim kad su lekovi u pitanju.
Naime 2007. u oktobru posle udesa i operacije rucnog zgloba u Chicagu u Wais Memorial Hospital, dobio sam od dr. recept na Clindamicin, antibiotik, da bi mi rana brze zarasla i to 900 mg u dozi(3 kapsule) tri puta dnevno. Dakle 2,7g na dan I tako mnooogo dana. Dobio sam ukupno 96 kapsula i sve ispio. Lepo pise na kutiji da se piju sa mnogo vode ili mleka zbog zastite zeludca. I sve sam ja to lepo popio i kad sam isao na kontrolu, dr.me je pitao da li osecam mucnine od lekova i slicne stvari. E onda sam stigao kuci u Kg i dobio upalu uva i dr.mi je rekla da je to mozda reakcija na mnogo antibiotika pa mi oslabio imunitet pa bla bla bla... i poslala me kod specijaliste ORL koja me je lecila ravno 4 meseca !!!!! Sve dok meni nije pukao film i ja kupio antibiotik, isti taj Clindamicin i uvo me je proslo posle druge - trece kapsule od 600mg. Dakle nije jeftin (u Dominics u CHI je ovih 96 kapsula kostalo 250$) ali moje osiguranje je bilo takvo da ja platim a oni onda kao nadoknade. I toplo ga preporucujem ako (nedaj Boze) nekome treba da se leci antibioticima a nema osiguranje ili nesto slicno. Naravno treba procitati uputstvo
2009EU000119xx 17.04.2008 - koverta iz Kentuckyja poslana na moju adresu 20.05.2008 - dobio prvu kovertu 17.6.2008 - poslao kovertu u KCC 1.12.2008 - stigla druga koverta 15.1.2009 - zakazan intervju - VIZA ODOBRENA U Atlanti od 13.maja 2009. |
|
||||
|
||||
![]()
Clindamicin se daje i u Srbiji kao antibiotik, ali koliko se secam, obicno ne pocinju terapiju s njim, vec s Pentraxilom, Palitrexom etc.
|
|
||||
|
||||
![]()
E bas sam nesto bila prehladjena ovih dana. Ne znam sta sve nisam uzimala da bi mi bilo lakse, ne vredi ni da nabrajam... Svaki dan mi se virus setao od nosa preko grla do pluca, pa u krug.
ali samo od jedne stvari sam se osecala bolje, a verujem da vam je svima poznata i (nadam se) dostupna: "kucno" inhaliranje. Pa evo i recepta, mozda nekom pomogne: serpu srednje velicine napunite do pola vodom, i pustite da voda prokljuca. Tada sipajte u kljucalu vodu oko 1 gram mrvljenog susenog bosiljka, i neka vri jos par minuta. Onda lepo stavite serpu na neko mesto gde vam je zgodno da sednete ispred nje, nagnite se tako da vam glava bude iznad serpe, pokrijte glavu peskirom (kako bi sto manje vruceg vazduha izlazilo ispod peskira), i udisite....
|
![]() |