![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » Pronalaženje prvog posla u Americi » Bitni linkovi | ||||
Početak u USA | Stan | Posao | Kola (Automobil) | Osiguranje |
Porez | Dešavanja | Naša mesta | Putovanja | Avionske karte |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Mozda eventualno ako si dobar sportista ili trener, kazem mozda... |
|
|||
|
|||
![]()
Da,moze...moj sin je tako dobio posao...ipak imao je preporuku koju Ameri jako cene,otprilike znači taj neko na neki način garantuje za tebe da si ti baš taj njemu potreban i dakako dobar u svom poslu.Bio je u Srbiji, sa poslodavcem se upoznao preko skajpa i a tako je krenulo...posle je normalno tu preporuku itekao opravdao, i više od toga...inače je sportista
![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Kao sto izuzetci potvrdjuju pravila ja sam i na pocetku posta rekao da je ovo vecinom "pravilo" za inzinjere..
Doduse voleo bi da cujem , i ostatak emigracije.. Prvenstveno me zanima kako se vecina snalazi.. Dodjes kod nekog , dobijes ssn .. ali kako dobijes creditnu karticu bez stalne adrese. Da li das adresu prijatelja? Ja znam da sam u banci morao da prilozim ugovor o rentiranju da potvrdim adresu pre nesgo sto su mi izdali karticu Kako ides na intervju za razgovor ako nemas auto , jel te prijatelj vozi? sta ako on radi i nema ga po ceo dan .. Koliko biras posao ,,, koliko dugo ti je trebalo da nadjes posao ,,bilo koji i onaj u struci... Ja sam opet stanovista da telefonom i skypom mozes dosta ..mislim sigurno iz Chicaga ne palis u Austin na F2f intervjue ... pozz |
|
|||
|
|||
![]()
Zbog cega je tako tesko naci full time job?
Evo cak i u banci gde sam bila na intervjuu nude part time job.... ista je i situacija kad sam konkurisala u trgovini i u Coffe Beanu... Zbog cega lepo ne zaposle jednog coveka da radi full time nego vise njih da rade part time?????????????????
|
|||
|
|||
![]()
Koliko sam citao, ako te zaposle na puno radno vrijeme moraju ti dati odredjene beneficije, na koje nemas pravo ako si zaposlen na pola radnog vremena
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
part time nema pravo na bolovanje i godisnji (placeno) jer je part time: X (sati) koliko radis puta satnica= plata - porez na dohodak. Kolega (Amerikanac) je upravo presao prije mjesec dana sa full time (sa svim beneficijama koje naravno i ti moras da placas, kao i poslodavac) na 49% samo zato da ne bi od plate odvajao nekih 30% na te beneficije. Time je defacto ostao bez zdravstvenog, penzionog i svih ostalih beneficija a sve na dobrovoljnoj bazi. Radi od 7-10:30 AM M-F.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Kod nas u akademiji je ogroman fenomen part time pozicija koje se zovu Adjunct. To su ljudi koj i drze predmet za po 3000 - 4000 po semestru, nece da im daju vise od 3 kursa po semestru jer onda po zakonu nisu vise part time. I aj ti sad zivi sa 2 x 3 x 3000 = 18 000 godisnje, bez zdravstvenog osiguranja, bez toga da mozes da radis jedan jedini dan neplaceno, bez dana odvajanja za penziono (i sta, radices dok ne ispustis kasiku). Evo nekih clankova o tome klikni ili izguglaj "homeless adjunct" klikni ovde. Last edited by vuxanne; 09.03.2015 at 13:43. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
samo da i ja dodam nesto pa da ispadnem pametan
![]() U 80% slucajeva ljudi koji rade na contracte ni nisu zaposleni u firmi u kojoj rade ..vec se "iznajmljuju" trecoj firmi Time firma koja koristi usluge tih kontatora realno nema nista sa njima .. u petak ti kazu da u ponedeljak ne treba da dodjes na posao ..tada ti tvoja "prava " fima za koju radis nalazi drugi kontact posao i tako dalje.. Bez obriza koliko lose zvuci ovi poslovi ne moraju obavezno da inaju losu reputaciju .. Kao sto je gore napomenuto ,,firma za takve poslove ne izdvaja benefite , zdravstveno , zubarsko i slicn -> znaci stedi neki novac . pa je kada joj je potrebna strucna radna snaga spremna i da plati koji dolar vise .. Tako da nije neuobicajno da satnice za neke contracte idu i do 100$ na sat .. naravno za viskokvalifikovane stucnjake ... Tako da ako u porodici jedan radi full time i ima sve beneficije i zdravstveno sa kojim pokriva celu porodicu . drugi clan porodice moze opusteno ici na kontrakte .. prihavtiti rizike i nestabilnosti ali zarad vecih para ![]() ... Da se sada vratimo na temu ...Koliko je ko cekao na posao i u kojoj struci ..? Last edited by lpastor; 09.03.2015 at 14:21. Razlog: typo |
|
|||
|
|||
![]()
Da li slucajno ima netko iz pravne struke sa nasih prostora da se zaposlio u US direktno, ili indirektno sa referencama?
Hvala |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Kupovina auta na kredit i građenje kreditne istorije | zvercica | Vodič za emigrante | 97 | 31.08.2021 23:46 |
Iseljenicka viza za porodicu da li je moguca bez rodbine,posla,braka u Americi | joga | Stare teme | 22 | 21.10.2012 18:10 |
Koju banku izabrati - za kupovinu auta, kreditne kartice, građenje kreditne istorije | dreamerns | Stare teme | 93 | 02.09.2010 05:11 |
Ograničenje zapošljavanja stranaca | zoran80 | Stare teme | 26 | 25.01.2010 14:31 |
![]() |