ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Vozačka dozvola - Driver's License » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 07.02.2016, 08:28
ejpril88 ejpril88 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 27.05.2015
US lokacija: Chicago
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Ja sam dobila informaciju od poznanice iz Čikaga da posedovanje međunarodne vozačke skraćuje proces, zato sam pitala.
Reply With Quote
Staro 08.02.2016, 04:32
Nikolaniko Nikolaniko je offline
Stari vuk

Datum prijave: 02.05.2013
US lokacija: Scottsdale, AZ
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

U jedno sam siguran a to je da pravila uzimanja vozacke dozvole variraju od drzave do drzave. Mi (supruga i ja) smo prolazili kroz to u dve drzave: Ja sam uzeo dozvolu u Texas, supruga u Arizoni. Ovo su nasa iskustva:

- Nikakav dokument, potvrda, papir ili crne magije nam nisu pomogli da skratimo proceduru.

- Ja sam u Texasu morao da cekam 30 dana od ulaska u drzavu da bi dokazao da sam Texas resident i tek onda stekao pravo da polazem (kompletan proces polaganja, testovi i voznja). Pokusao sam da smuvam nesto i da ranije docijem dozvolu, obisao svaki moguci DMV u okolini Dalasa do 100 milja, i niko mi nije dao da polazem ranije. Elem, polozio sam iz prve testove, onda sam morao da cekam jos mesec dana za voznju, ali srecom nasao sam DMV na jedan sat voznje gde bi mogli da me ubace preko reda pa sam zavrsio ranije.

- Supruga u Arizoni se prijavila online, samo se pojavila u DMV, slikali je za 5 min i odmah sela da polaze testove. Voznju je mogla da polaze isti dan ali sam ja morao na posao kolima pa je zakazala za sledecu nedelju. Sve u svemu 100 puta jednostavnije nego u Texas-u

Neznam koja je procedura za Chicago, ali se ja ne bih oslanjao previse na savete poznanika, nego uzmi medjunarodnu zato sto ce ti trebati, meni su trazili kad sam rentao auto. Otvori lokalni DMV, procitaj zakone i pravila, download-uj knjigu i budi spreman/spremna kad odes tamo.

Pozzz
Reply With Quote
Staro 03.03.2016, 02:43
kdragan77's Avatar
kdragan77 kdragan77 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 08.05.2015
US lokacija: Castle Rock Colorado
YU lokacija: Banja Luka
Pošalji Skype™ poruku korisniku kdragan77
Nepromenjeno

Veliki pozdrav iz Lexingtona (KY)

Evo danas smo uspijeli da polozimo vozacki ispit (samo testovi) i da dobijemo vozacku dozvolu za nekoliko minuta.

U nekoliko recenica da objasnim i ovo nase iskustvo.

Ovdje vec vozim oko 10 dana i mogu da vam kazem da sam se vec privikao na ove znakove, na vozace i na siroke ulice . ovdje je dopusteno voziti mjesec dana sa nasom dozvolom dok se ne polozi za USA dozvolu.Nas cijeli proces polaganja vozacke je krenuo jos juce kada smo poslije razgovora sa nasom poznanicom ( zena koja je ovdje jos od 1994. godine) odlucili da izadjemo na polaganje.
Potrebna dokumentacija za Kentaky:
- nasa vozacka dozvola iz Bosne
- Pasos
- nostrifikovan prevod nase dozvole ( ona nam je pomogla oko ovog, valjda svako moze to odraditi u banci ko zna jezik i garantuje da je tacno sto pise na dokumentu)
- SSN kartica
- ugovor o zakupu stana ( ili neki racun koji dokazuje vas boravak na toj adresi)
Objasnili su nam da mi ne moramo da polazemo ispit iz voznje , nego samo da polazemo testove i da prodjemo ocni pregled ( brojevi, kucice ,slova). Onda smo odlucili da juce pokusamo iako nismo uopste ucili ali kada smo tu i kada mozemo besplatno 6 puta da izlazimo dok ne polozimo odlucli smo da pokusamo. PALI SMO . Teta nam je rekla da dodjemo sutra ujutro i da odemo na jedan sajt i malo pogledamo testove i pravila.

Danas smo rano ustali i malo ucili testove i uradili nekoliko testova na netu ( oko 3h sve ukupno) i spremni otisli na polaganje.
I kako sam vec napisao sve je proslo bez problema od 40 pitanja imali smo oko 5 netacnih odgovora , teta nas je uputila da platimo 20$ da se fotkamo i za 2 minuta je dozvola bila u dzepu ( traje do 2020 godine).

Drago mi je da je sve dobro i brzo proslo posto nam je to od vaznijih dokumenata u USA ako ne i najvazniji posto on sluzi za sve.

To je to , pisem vam jos o svim ostalim desavanjima a bilo ih je dosta od kada smo dosli, posto po cijeli dan nesto ganjamo i pokusavamo da dodjemo u neku normalnu kolotecinu koju smo imali u Bosni.
10.08.2021. Postali USA drzavljanini
UNION POSLOVI
BALKANS BAKERY
Reply With Quote
Staro 03.03.2016, 13:13
USABIH's Avatar
USABIH USABIH je offline
Drug član

Datum prijave: 16.08.2015
US lokacija: NYC
YU lokacija: BIJELJINA
Nepromenjeno Nyc

Procedura za vozačku dozvolu u NYC je sledeća:
- Odeš u DMV položiš testove, odmah na sledećem šalteru se fotografišeš i provjere ti vid, tako što čitaš slova koja se nalaze par metara od tebe, pokažeš dokaze o statusu (pasoš, ssn i bankovnu karticu ili račun za struju, telefon itd), odeš na sledeći šalter i platiš 73,25 dolara. Tu dobiješ privremenu Learning permit, s kojom možeš voziti u prisustvu vozača koji je straiji od 21 godinu i ima vozačku.
- Za dvije sedmice na kućnu adresu stiže plastična Learning permit, s kojom onda možeš izaći na konačan ispit za vožnju, ali prije toga treba platiti i odslušati 5 sati nekog predavanja o bezbjednosti u saobraćaju.
22.07. - Izmjena DS-260
21.10. - Zakazan intervju
07.12. - Intervju - VIZE ODOBRENE 🇺🇸
Reply With Quote
Staro 06.04.2016, 17:10
markoss markoss je offline
Proteran

Datum prijave: 19.05.2015
Unhappy

jel polagao skoro neko u Illinoisu?
ja evo pune dve nedelje cekam na dozvolu, a zvao sam Springfild da pitam koji je status, kazu jos uvek na proveri...
jel zna neko kako taj sistem funkcionise? Magelan?
Reply With Quote
Staro 07.04.2016, 03:40
markoss markoss je offline
Proteran

Datum prijave: 19.05.2015
Nepromenjeno

meni je konacno stigla vozacka..posle okruglo 12 radnih dana..ono sto sam primetio je se ne zna u springfildu ko pije ko placa. Zvao sam jutros da pitam sta se dogadja i teta mi kaze jos je u procesu obrade, ne znajuci da je vec poslata.
Reply With Quote
Staro 07.04.2016, 04:43
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik markoss Prikaz poruke
meni je konacno stigla vozacka..posle okruglo 12 radnih dana..ono sto sam primetio je se ne zna u springfildu ko pije ko placa. Zvao sam jutros da pitam sta se dogadja i teta mi kaze jos je u procesu obrade, ne znajuci da je vec poslata.
Nemoj da mislis da je birokratija u USA preterano brza. Pogotovo u drzavi Illinois koja je po mnogo cemu slicna Srbiji...

Sve u svemu, nisu pune dve nedelje vec 12 dana sto i nije lose. Sad polako dalje.

Last edited by Magelan; 07.04.2016 at 04:49.
Reply With Quote
Staro 18.04.2016, 19:27
vladimir123 vladimir123 je offline
Član

Datum prijave: 04.11.2013
Nepromenjeno

Da li mozete da pomognete objasnjenjem kako da izvadim licnu kartu i vozacku dozvolu u Americi? Idem kao J1 student na program W&T 2016. Da li je moguce da dobijem ta dokumenta i sta je tu bitno da uradim?
Hvala...
Reply With Quote
Staro 19.04.2016, 08:00
BetterFuture's Avatar
BetterFuture BetterFuture je offline
Amer

Datum prijave: 01.10.2015
YU lokacija: Beograd, Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vladimir123 Prikaz poruke
Da li mozete da pomognete objasnjenjem kako da izvadim licnu kartu i vozacku dozvolu u Americi? Idem kao J1 student na program W&T 2016. Da li je moguce da dobijem ta dokumenta i sta je tu bitno da uradim?
Hvala...
Ne treba da vadis i ID i DL. Ako polazes za DL onda ti ne treba ID jer se vec, da tako kazem, licna karta "sadrzi" u vozackoj dozvoli.

Ti ces dobiti limitiran SSN (tako sam citao na forumu) sa kojim mozes da polazes za DL ali svaka drzava ima svoja pravila sta ti jos treba od dokumenata. I sa medjunarodnom vozackom dozvolom bi trebalo da mozes nekoliko meseci da vozis. Znaci pre svega bitno je da ostali clanovi koji su bolje upuceni u celi proces dobijanja DL pre svega znaju u koju drzavu nameravas da otputujes. A i ti izguglaj sajt DMV za konkretnu drzavu.
4. DV-2020 Dobitnici Tabela

-----------------------------------
DV2017 - Has not been selected
DV2018 - Has not been selected
DV2019 - Has not been selected
DV2020 - Has not been selected
DV2021 - Has not been selected
DV2022 - Has not been selected
Reply With Quote
Staro 19.04.2016, 18:20
vladimir123 vladimir123 je offline
Član

Datum prijave: 04.11.2013
Nepromenjeno

Hvala na odgovoru. Idem da radim u Ohio drzavi, i citao sam njihov BMV i nije mi bas najjasnije da li je moguce polagati sa tom J1 vizom (jer traze stalno mesto boravka koje ne znam kako mogu da dobijem i ponegde vidim da spominju green card). Moze li neko ko je vestiji da rastumaci ovaj njihov zakon ili da preporuci drzavu gde je to lakse uraditi pa mogu ja i otputovati da polazem voznju.
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja