ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Kad ostanete bez posla, ali ne svojom krivicom... » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 29.01.2013, 10:15
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik TheNenad Prikaz poruke
Naravno, voleo bih da ova tema ide u pravcu "šta ako" pa da se razmene iskustva za damage control kada do gubitka posla dođe u USA... šta ako se ne nađe posao? Unemployment benefits? Food stamps? Daj-šta-daš poslovi? i sl.
Ono sto sam ja uradio je da sam uzeo CDL i vozio kamion 8 meseci kad sam ukapirao da se ne pise bas najbolje na prethodnom poslu i da je bolje da otkaz dam sam nego da mi oni daju otkaz za mesec dana...

Pre nego sto sam postao nurse, bio sam nurse aide (bolnicar) i to mi je onda uvek bio plan B. Bilo koji posao da sam imao i da sam ostao bez njega mogao bih da se zaposlim kao bolnicar u danu... Jeste plata $10-12 na sat ali je ono sto ti gore rece "daj-sta-das" tip posla...

Za CDL je potrebno 5 nedelja i oko $2.000.
Za CNA (bolnicar) - 4 nedelje i kosta $600-800
Pharmacy tech - 7 nedelja (samo jedan dan nedeljno - znaci kurs 7 dana ukupno ali razvucen na 7 nedelja) i kosta $730. Satnica $12-15 i cist je posao...

Sve ovo recimo moze da se pohadja uz posao tako da uvek sutra imas neku rezervu. U zdravstvu i u trucking-u uvek ima posla i to mogu da budu odlicne rezerve za ako se "zglajza".

Sto se tice tih benefita, food stamps-a itd, to prosto ne zelim da komentarisem. Zivim u drzavi Illinois koji je veci socijalizam nego kod nas za vreme Tita i jako me boli udaranje po dzepu putem poreza jer moj novac ide tamo nekome ko se baskari... A recimo samo u Cikagu je 65% stanovnistva na nekoj vrsti wellfare-a... Sad ti meni reci da svaki treci stanovnik moze da zivi od plate?! Pa kad mi kazu koliko placaju stan i koliko imaju "allowance" na link kartici najezim se... To se ovde toliko zloupotrebljava da mi je muka kad na to pomislim i iskreno jedva cekamda se preselim u neki drugi state jer neke stvari u Illinois-u idu predaleko...
Reply With Quote
Staro 29.01.2013, 12:50
jovke jovke je offline
Stari vuk

Datum prijave: 02.05.2011
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Magelan Prikaz poruke
U zdravstvu i u trucking-u uvek ima posla i to mogu da budu odlicne rezerve za ako se "zglajza".
Da li ovo govoris za Chicago ili generalno mislis na zivot u USA?
Reply With Quote
Staro 29.01.2013, 13:14
cape011 cape011 je offline
Drug član

Datum prijave: 01.11.2012
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Magelan Prikaz poruke
Za CDL je potrebno 5 nedelja i oko $2.000.
Za CNA (bolnicar) - 4 nedelje i kosta $600-800
Pharmacy tech - 7 nedelja (samo jedan dan nedeljno - znaci kurs 7 dana ukupno ali razvucen na 7 nedelja) i kosta $730. Satnica $12-15 i cist je posao...
Pa kakvi su to poslovi u zdravstvu kada kurs za to traje manje od dva meseca?
Kolko znam u SRB ne mozes da se bavis ni jednim poslom vezanim za zdravstvo bez minimum cetvorogodisnje srednje skole.

Po nekoj logici onda bi trebali tamo da se otimaju za taj posao, uloze malo a imaju siguran prihod.
Reply With Quote
Staro 29.01.2013, 16:06
landlord's Avatar
landlord landlord je offline
Amer

Datum prijave: 21.05.2008
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Sarajevo, B&H
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik cape011 Prikaz poruke
Kolko znam u SRB ne mozes da se bavis ni jednim poslom vezanim za zdravstvo bez minimum cetvorogodisnje srednje skole.

Po nekoj logici onda bi trebali tamo da se otimaju za taj posao, uloze malo a imaju siguran prihod.
Pa vidis da je covjek napisao da su placeni 10-12 dollara. Ponekad jako teski poslovi. Ako radis u domu za starce, onda ti je to presvlacenje, mijenjanje pelena, kupanje, hranjenje... Sretan si ako za to dobijes i ovih 12 dollara. Jedino sto mozes da radis dosta sati pa nakupis prekovremenog.
To nije ni malo lagan posao i uvijek gledas da bude privremeni, dok ne nadjes nesto bolje.

Ovo sto je Magelan napisao za Pharmacy Tech je daleko cistiji i laksi posao za slicnu ili malo vecu satnicu. Jos ako radis u nocnoj smjeni imas i tu neke dodatke. Opet zavisi jesi li u bolnici, apoteci...

@jovke - ovi poslovi su trazeni svugdje ne smao u Illinois--u.
26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom
29.5.2008 - dobili su moju kovertu
04.2.2009 - stigla druga koverta
19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled
26.2.2009 - AOS stigao
13.3.2009 - zakazan intervju
17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio

U Americi od 24.05.2009.
Reply With Quote
Staro 29.01.2013, 20:39
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik cape011 Prikaz poruke
U tome i jeste poenta - svi ovi kursevi su nadogradnja posle srednje skole. Ovde nemas srednje strucne skole kao kod nas - zamisli da svi moraju u gimnaziju. Pa tek onda ako zelis da postanes "nesto" ides dalje u skolu.

Kod njih recimo nemas lekare u hitnoj nego tehnicare samo - jedan je basic emergency medical technician (4 meseca kurs), a drugi paramedic (prvo onih 4 pa onda jos 12 meseci) i to je to... Oni te za to kratko vreme obuce onome sto se kod nas uci na faksu, kad/ako diplomiras polazes za licencu/sertifikat i smatra se da si sposoban da obavljas posao za koji si licenciran.

Do nekih zanimanja se "lako" dolazi ovde, a do nekih krvavo
Reply With Quote
Staro 04.02.2013, 23:22
dreadnot's Avatar
dreadnot dreadnot je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 24.06.2009
US lokacija: Milwaukee, WI
YU lokacija: Beograd, RS
Pošalji Yahoo poruku korisniku dreadnot
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Lucky Prikaz poruke
Jedno pitanje za postavljaca ove teme dreadnot-a. Iskreno: Da kojim slucajem nisi odmah pronasao drugi posao, da li bi o tome pisao ovde, ili pisemo samo ruzichasto?
Moram da priznam da si me bas zamislio... iskreno, ne znam sta bih uradio da za duze vreme nisam mogao da nadjem posao, pre svega zbog kolicine stresa i nerviranja, ne bi mi bilo do pisanja. Za kraci period nezaposlenosti sam vec imao pripremljen plan - odlazak na unemployment, pa bih verovatno pisao o tome i kako sve fercera u Wiskonsinu. Verovatno bih na kraju preneo iskustva, ali ne bi bilo "kroz ruzicaste cvikere".
I da, moram da se slozim sa svima koji su pricali o psihologiji zivota ovde, ko nije kroz to prosao ne moze da zamisli. Ja sam sebe ubedjivao da se necu promeniti, ali posle samo dve godine sam primetio da vise ne razmisljam na isti nacin. Prestanes da zagledas cene i trazis samo najjeftinije, hoces bolji kvalitet, hoces vise. Setite se samo koliko smo puta za sebe ili na glas izgovorili "Nije meni tesko da radim, samo kada bi me posteno platili za moj rad". U Srbiji je neradnicima lako da se razbacuju ovom recenicom, jer znaju da nece biti placeni, pa sto da se trude. Ovde itekako mozes da dodjes u situaciju da budes jako dobro placen za svoj rad, pa zasto onda ne bi to iskoristio i obezbedio sebi dobar i udoban zivot. Ako imas sta da ponudis ovdasnjem trzistu rada sigurno ces naci posao, oglasa ima koliko ti dusa hoce (osim ako vam zanimanje nije bas neko potpuno neinteresantno, ili nemate dovoljno kvalifikacija i iskustva). A onda te masina uzima pod svoje i postajes deo sistema, trosis vise, juris da zaradis vise i tako u krug. Ili dodjes do nekog nivoa koji ti odgovara, ustalis se, zivis tim zivotom i dobro ti je... dok ne prestane priliv love. Onda stvari krecu na dole, kao sto je vec opisano, a tebi se rusi ceo svet iz telemja jer si se fino uljuljkao. Psiholoski gledano, to zaista jeste veliki stres, jer si svestan svih povezanih stvari koje te cekaju, vec si naucio kako zivot ovde funkcionise.

02. 11. 2008. - Prijava za DV 2010
05. 06. 2009. - Prvi koverat stigao, broj 19xxx
01. 07. 2009. - Formulari poslati u Kentaki
09. 07. 2009. - Formulari stigli u Kentaki
04. 12. 2009. - Stigla druga koverta
22. 01. 2010. - Obavljen lekarski pregled
27. 01. 2010. - Obavljen intervju, odlozeno viziranje
09. 04. 2010. - VIZE U PASOŠIMA!
17. 09. 2010. - D(eparture) Day
Reply With Quote
Staro 14.08.2014, 21:42
Tomislav1970 Tomislav1970 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.05.2014
US lokacija: Chicago
YU lokacija: Bg
Nepromenjeno

Vidim da se spominje pojam "odlazak na unemployment".
Da li moze netko da malo detalnije objasni sta to znaci?
Hvala
Reply With Quote
Staro 14.08.2014, 23:59
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Pogledaj ovde klikni

Unemployment insurance is compensation provided to workers who are unemployed through no fault of their own. Unemployment provides monetary payments for a specific period of time or until the worker finds a new job.

Unemployment benefits are provided by state unemployment insurance programs within guidelines established by Federal law. Eligibility for unemployment insurance, benefit amounts and the length of time benefits are available are determined by state law.

npr za Virdziniju klikni

Ne razumem se toliko u to, ali ako me secanje sluzi, ima se pravo na godinu dana po oko $1000 dolara mesecno nadoknade dok se trazi posao, da se prilazu dokazi o prijalvjivanjima na posao i aktivnom pristupu trazenju posla. Upoznala sam pre 4 godine jednu devojku u Micigenu koja je ostala bez posla pa mi se cini da je tako nesto objasnila. Ko se razume bolje, nek me ispravi.
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja